Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sobota, 18. maj 2024
06:00 Naravovarstvena ekskurzija - Slivnica in Cerkniško jezero, zbor pred Planetom Tuš Novo mesto
07:00 Pohod na Snežnik (1796 m), zbor pred OŠ Bršljin Novo mesto
08:00 - 10:00 Zdravstvene meritve, pred trgovino KZ Žužemberk
09:00 - 17:00 Festival brezglutenske ponudbe, Glavni trg Novo mesto
09:00 Delavnica izdelave kostuma: čevlji, Dolenjski muzej Novo mesto
VečBela krajina
sobota, 18. maj 2024
09:00 Orhidejada v Krajinskem parku Lahinja - voden pohod, zbor pred info točko Veliki Nerajec
10:00 - 23:55 Vinska vigred v Metliki, različna prizorišča Metlika
nedelja, 19. maj 2024
10:00 Memorial Ivana Vidmarja – 20. pokal Bele krajine v zračnih bojih, Modelarsko letališče Drage pri Semiču
10:00 - 22:00 Vinska vigred v Metliki, različna prizorišča Metlika
ponedeljek, 20. maj 2024
18:00 Čebela Medela - otroška predstava, KC Semič
VečPosavje
sobota, 18. maj 2024
09:00 - 14:00 Dan odprtih vrat podjetja CNC obdelava kovin Borštnar Tržišče
09:00 Pohod po Krekovih stezicah, zbor pri Gostilni Repovž Šentjanž
10:00 - 18:00 Dan odprtih vrat, Grad Rajhenburg, Mestni muzej in galerija Krško
10:00 - 18:00 Mednarodni muzejski dan: prost vstop v muzej in odprtje ulične razstave, Posavski muzej Brežice
10:00 Dan odprtih vrat, grad Podsreda
Več24.4.2024 | 14:10 | Besedilo in fotografije: L. Markelj
Skupina učencev 6. , 7. in 8. razreda OŠ Drska z mentorico Jožico Muhič je danes dopoldne v novomeški Supernovi ponujala slastne obroke iz zavržene hrane.
Novo mesto - 24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Na ta dan z različnimi akcijami mnogi spodbujajo ljudi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane, ki je problem.
Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer pogosto ostanejo neporabljene. Poudarek je tudi na ozaveščanju o pomenu premišljenega načrtovanja nakupov.
V okviru dneva zavržene hrane je s posebno akcijo v projektu Kuhna pa to sodelovala tudi skupina učencev OŠ Drska iz Novega mesta in danes dopoldne v Supernov obiskovalcem ponujala zanimive obroke, ki so jih pripravili iz ostankov hrane in sicer predjed, glavno jed in sladico.
Kot je povedala njihova mentorica Jožica Muhič, so za predjed pripravili namaz iz ajdove kaše, za glavno jed špargljevo juho z žličniki iz pire krompirja, za sladico pa so ponujali kruhov narastek z jabolki. Obiskovalci so bili navdušeni in morda so tudi sami dobili idejo, da kaj podobnega naredijo sami doma.
Osnovnošolci z Drske v projektu Kuhnapato sodelujejo že od vsega začetka, to je 14 let, in v tem času so pripravili že zanimive jedi in izbrskali mnoge stare recepte, dosegli pa tudi že lepe uspehe. Sedaj projekt nima več tekmovalnega značaja.
Na svetu zavržemo 30 odstotkov pridelane hrane!
Je pa problematika zavržene hrane gotovo danes zelo pereča. Zavržena hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Kljub temu, da zaradi lakote in podhranjenosti trpi okoli 700 milijonov ljudi, se na svetu zavrže približno 30 odstotkov pridelane hrane.
Povprečen Slovenec po podatkih Statističnega urada RS v enem letu zavrže okoli 72 kilogramov hrane. Največ odpadne hrane nastaja v gospodinjstvih, in sicer 47 odstotkov. Sledijo so gostinstvo in strežba hrane s 37 odstotki, trgovina z živili z 9 in proizvodnja hrane s 7 odstotki.
Letošnja kampanja ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane spodbuja, naj zbudimo svojo hranozavest ter s hrano ravnamo varčno. Ključni koraki za manj zavržene hrane so, da načrtujemo svoje obroke, kupujemo lokalno, trajnostno hrano in ostanke hrane uporabimo za pripravo novih jedi.
Slika 1: Skupina učencev 6. , 7. in 8. razreda OŠ Drska z mentorico Jožico Muhič je danes dopoldne v novomeški Supernovi ponujala slastne obroke iz zavržene hrane.
Slika 2: Boste poskusili?
Slika 3: Obiskovalci trgovskega centra so se radi ustavili ob njihovih mizah.
Povezane objave
Ocene komentarjev