dolenjska

Načrtovana legalizacija Žabjaka že buri duhove

4.4.2008 | 07:45 | J. Ž.

Žabjak. (Foto: T. J. G./arhiv DL)

Žabjak. (Foto: T. J. G./arhiv DL)

Novo mesto - Občinski prostorski načrt Novega mesta, ki predvideva dodatnih 670 hektarov zazidljivih površin na celotnem območju mestne občine, so v sredo zvečer na javni obravnavi v prostorih bršljinske osnovne šole predstavili zainteresirani javnosti krajevnih skupnosti Bršljin, Bučna vas in Prečna. Največ se je zbralo prebivalcev Bučne vasi, saj so se želeli na lasten oči prepričati o predlagani legalizaciji starega romskega naselja Žabjak.

Podsekretar na Oddelku za okolje mestne občine Novo mesto Izidor Jerala je povedal, da strokovne službe predlagajo legalizacijo in ureditev starega na črno zgrajenega romskega naselja Žabjak, saj tolikšno število Romov po izkušnjah sodeč ni moč preseliti. Po njegovem bo potrebno naselje urediti na drugačen način, urediti lastniška in najemna razmerja ter ga komunalno opremiti, da bo podobno urbanemu naselju.

V bližini tega naselja bo potekal tudi zahodna novomeška obvoznica, naselje bo na eni strani omejeno z industrijsko cono. V bližini bo morda svoj prostor našel Dinos, Merkur pa želi ob Mirnopeški cesti poleg Tuševega bencinskega servisa zgraditi nakupovalni center.

Predlogu legalizacije sta nasprotovala predsednik in podpredsednik KS Bučna vas Matjaž Kumer in Silvo Mesojedec, ki sta zatrdila, da imata pisno podporo več kot 500 zbranih podpisov krajanov, njun nastop pa so z glasnim ploskanjem podprli prisotni krajani. Romov med udeleženci javne razprave ni bilo.

Mesojedec je zatrdil, da bodo z vsemi sredstvi preprečili sprejem takšnega dokumenta, ki le povečuje romski rezervat in krši vse dogovore iz leta 1984, ko je tedanje vodstvo KS Bučna vas dalo soglasje za ureditev romskega naselja Brezje z 42 hišami na območju nekdanjega smetišča.

»Stroka, ki predlaga legalizacijo le drži »štango« nesposobni državi in občini pri reševanju romske problematike,« je prepričan Mesojedec.

Matjaž Kumer je dodal, da tudi industrijska cona ne sodi v soseščino romskega naselja, saj se bodo vlagatelji izogibali takšnim območjem.

Izidor Jerala je odvrnil da bodo predloge KS Bučna vas obravnavali, vendar, da je le malo možnosti, da bi jih stroka upoštevala, saj bi preselitev črno zgrajenega naselja na drugo lokacijo, vsi se Romov otepajo, verjetno projekt stoletja v Sloveniji. Na koncu bodo o občinskem prostorskem načrtu odločali novomeški mestni svetniki.

Sicer pa so posamezniki na javni obravnavi izvedeli, da naj bi Bršljin v prihodnjih desetletjih postal novo mestno središče z veliko višjimi stavbami (osnutek prostorskega načrta dopušča 12-nadstropne stolpnice na Ljubljanski cesti), na območju Kamenc so predvidene nove stanovanjske gradnje, tam pa naj bi zgradili tudi novo šolo.

Razpravo pa so razočarani zapustili nekateri krajani, ker jim po vse verjetnosti ne bo dano, da bi zazidljive postale nekatere parcele, ki so preveč oddaljene od strnjenih delov naselij.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava