dolenjska

1. občinski praznik občine Šmarješke Toplice / Cvelbar prvi častni občan

10.6.2008 | 11:15 | L. Markelj

Franc Cvelbar. (Foto: L. M.)

Franc Cvelbar. (Foto: L. M.)

Šmarješke Toplice - Ta konec tedna, od 11. do 15. junija, bo občina Šmarješke Toplice praznovala svoj prvi občinski praznik. Občinski svet je 21. februarja sprejel sklep, da se za praznik določi 15. junij, ko sta leta 1074 oglejski patriarh in freisinški škof podpisala pogodbo o ureditvi pravnih razmerij glede zemljišč na tem območju.

Dogajanje bo pestro, osrednja prireditev pa bo sobotna slavnostna seja občinskega sveta ob 14. uri, ko bodo podelili nagrade in priznanja. Prvi častni občan občine bo postal dr. Franc Cvelbar, rojak, ki ima največ zaslug za lani izdani zgodovinski zbornik Šmarjeta in Bela Cerkev skozi stoletja. Knjigo je uredil skupaj z zgodovinarjem dr. Stanetom Granda.

Franc Cvelbar je rojen v Gorenji vasi pri Šmarjeti, diplomiral in doktoriral je iz tehniške fizike na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani. Vse do upokojitve je delal na Inštitutu Jožefa Štefana. Živi v Ljubljani, vendar se vsa leta rad vrača na Dolenjsko, kjer sodeluje v Domoznanskem društvu Šmarjeta, ki ga od nedavnega tudi vodi.

Nagrado občine bo prejela upokojena učiteljica iz Gorenje vasi Barbara Medja, priznanje pa šmarješki podjetnik, direktor Plastoforma Franc Gregorčič ter Terme Krka d.d. Šmarješke Toplice.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava