Pred reševalci je dolga noč

4.7.2008

Potapljači iščejo še pet ponesrečencev. (Foto: P. P.)

Potapljači iščejo še pet ponesrečencev. (Foto: P. P.)

Prvi čoln z županom Jancem. (Foto: P. P.)

Prvi čoln z županom Jancem. (Foto: P. P.)

Drugi čoln s podžupanom Dobnikom. (Foto: P. P)

Drugi čoln s podžupanom Dobnikom. (Foto: P. P)

Spremljevalni čoln z Goranom Rovanom (levo). (Foto: P. P.)

Spremljevalni čoln z Goranom Rovanom (levo). (Foto: P. P.)

Blanca, petek ob 20:30 uri - Reševalci kljub vsem naporom še niso uspeli najti petih pogrešanih udeležencev včerajšnje tragedije na Savi pri Blanci. Reševalna akcija se bo nadaljevala preko noči in po potrebi tudi jutri. Trenutno je na jezu odprtih vseh pet pretočnih mest. Za takšen ukrep so se odločili, ker želijo s spremembo moči vode poskusiti, da voda sama pomaga reševalcem pri iskanju, je za pojasnil vodja popoldanskega reševanja potapljač Bogdan Šajnovič iz Gornje Radgone.

Po podatkih vodstva Hidroelektrarne na spodnji Savi je gradbišče elektrarne in akumulacijskega bazena ograjeno in označeno s tablami, da je nepooblaščenim osebam dostop na gradbišče in posledično do reke Save prepovedan.

Kot smo že poročali je Policijska uprava Krško popoldne objavila imena treh od šestih identificiranih trupel včerajšnje nesreče, ki jo je je, kot kaže, preživela le ena oseba. Reševalci so doslej iz Save potegnili 6 trupel. Med njimi policisti navajajo Kristijana Janca, Mihaela Metelka, in Bojana Lipovška. Policisti so, kot je pojasnil Robert Perc iz PU Krško, sporočili le imena javno voljenih funkcionarjev. Med pograšanimi navajajo tudi Slavka Peklarja, Rudija Dobnika in Marjana Kogovška. Po naših podatkih je identificirano tudi truplo Branka Safiča, poročali pa smo že, da sta zaradi hudih poškodb v novomeški in in brežiški bolnišnici umrli 37-letna Vojka Alif in 29-letna Mateja Konajzler. Reševalci iščejo še pet pogrešanih. Nesrečo naj bi preživela le soproga Kristijana Janca Ana Janc.

Sodeč po fotografijah, ki jih je malo pred tragedijo posnel naš novinar Pavel Perc so bile v nesreči udeleženi:

1. čoln:

Ana Janc, soproga Kristijana Janca, (preživela)

Kristijan Janc, župan Sevnice (identificirano truplo),

Marjan Kogovšek, sevniški občinski svetnik in predsednik KS Boštanj (pogrešan),

Miran Ribič, vodja tehnične službe v Infri (identificirano truplo),

Jani Zemljak, podjetnik, nadzorni za tehnična dela Infre (identificirano truplo),

Mihael Metelko, predsednik KS Studenec (identificirano truplo),

Mitja Špilek iz Brežic (identificirano truplo).

2. čoln

Vojka Alif, uslužbenka Infre (umrla v novomeški bolnišnici),

Branko Safič, predsednik Ribiške družine Marok Sevnica, svetnik občine Mokronog-Trebelno (identificirano truplo),

Mateja Konajzler, višja svetovalka splošne službe na sevniški občini in predsednica odbora za spremljanje gradnje HE Blanca (umrla v brežiški bolnišnici),

Slavko Peklar, predsednik KS Blanca (identificirano truplo),

Bojan Lipovšek, direktor Komunale Sevnica in predsednik KS Sevnica (identificirano truplo),

Rudi Dobnik, sevniški svetnik in podžupan (Identificirano truplo),

Aleš Logar, pripadnik Slovenske vojske, iz Krmelja (identificirano truplo).

Potapljači iščejo v izredno težkih pogojih

Kot je na novinarski konferenci ob 13. uri povedal vodja reševanja Anton Travner, so reševalci danes med 5. in 6. uro zjutraj v Savi našli tri trupla, v dopoldanskih urah pa nobenega več. Skupaj s tremi trupli, ki so jih iz Save potegnili včeraj so doslej našli 6 utopljencev, dve osebi pa sta umrli v bolnišnici.

Na prizorišče nesreče so prišli potapljači iz cele Slovenije. Razmere za iskanje so slabe. Voda je namreč globoka od 5 do 12 metrov, vidljivost pa je le nekaj centimetrov, zaradi česar se morajo potapljači zanašati na svoj otip, pravkar pa je na Blanci začelo še deževati.

Iskanje utopljencev dodatno otežuje močno vrtinčenje vode in dejstvo, da je v tem delu Save veliko gradbenega materiala - jeklenih palic in betonskih blokov. "Skrb za varnost potapljačev je na prvem mestu," je povedal vodja reševanja.

Napovedal je še, da bodo z iskanjem pogrešanih oseb nadaljevali popoldne in v prihodnjih dneh. Danes bodo še enkrat temeljito preiskali dno ob gradbišču elektrarne, nato pa bodo iskanje nadaljevali nizvodno.

Krški gasilci so pri gradbišču nove hidroelektrarne Krško postavili vodno bariero, s pomočjo katere pregledujejo naplavine. Nad gradbiščem hidroelektrarne ves čas kroži helikopter policije, na delu pa je tudi reševalna ekipa gasilcev in potapljačev.

Pred jezom bi se morali ustaviti

Kot smo že poročali sta se čolna s 14 veslači potopila (eden se je pri tem prelomil) pri prehodu čez jez hidroelektrarne Blanca. Oba čolna sta bila del skupine skupno štirih čolnov, v katerih so se prevažali udeleženci spusta, ki so ga na občini Sevnica poimenovali "Zadnji spust". Pred odprtjem zapornice na hidroelektrarni Blanca si je hotel župan Janc z gosti še zadnjič ogledati Savo v njeni izvirni podobi, saj po izgradnji elektrarne ne bo več ne bo takšna, kot je bila do zdaj. A načrt, da bi se s čolni peljali mimo hidroelektrarne, je šel po zlu, saj so tok Save spremenili že v ponedeljek.

Čolna sta se spusta skozi ta prelivna polja HE Blanca. (Foto P. P.)

Čolna sta se spusta skozi ta prelivna polja HE Blanca. (Foto P. P.)

Eden od očividcev nesreče, dopisnik RTV Slovenija Goran Rovan, je povedal da so spust po po Savi začeli s štirimi kanuji. Eden od čolnov se je prevrnil že na začetku poti, ker se je zaletel v brv čez Savo med Radno in Sevnico, vendar pa so se se vsi rešili. V tem čolnu je bil skupaj s soprogo tudi direktor Kostaka Božidar Resnik s soprogo, veslačem se je pridružil tudi sevniški poklicni podžupan Srečko Ocvirk. Resnik in še nekateri so potem iz Sevnice z avtom nadaljevali pot k HE Blanca. Sodelavci krške občine in krški župan Franc Bogovič pa so v svoj kanu sprejeli Ocvirka in še nekatere veslače, Bogovičev kanu pa sta zapustila tudi njegova žena Bojana in 10-letni sin Uroš, najmlajši udeleženec zadnjega spusta.

Trije čolni so tako nadaljevali s spustom, dva od teh sta zapeljala skoz prelivna polja nove hidroelektrarne Blanca, kjer ju je potegnilo v sifon. Prvi je v eno od petih prelivnih polj elektrarne zapeljal čoln s sevniškim županom, sledil mu je drugi čoln, ki je zapeljal v drugo prelivno polje.

"Najprej je prek jezu zapeljal prvi, nato pa še drugi čoln. Slišali smo krike, a smo mislili, da gre za vzklike navdušenja," je za oddajo Odmevi povedal Rovan, ki je dogajanje spremljal v motornem čolnu sevniških gasilcev, kasneje pa je sodeloval pri reševanju ponesrečencev.

Kot so povedali udeleženci spusta, ki so se peljali v drugih dveh čolnih, so bili vsi dogovorjeni, da se preko oziroma okoli prelivnih polj elektrarne odpravijo peš. Zakaj so se ponesrečenci odločili za usoden spust prek jezu, ni znano.

"V našem čolnu smo upoštevali vnaprejšnji dogovor, da se ob hidroelektrarni usmerimo na levo stran in da ostanemo v mirni vodi ter po suhem prenesemo čolne pod jezom in kasneje nadaljujemo s spustom," je dejal Bogovič.

Ko so se približali hidroelektrarni, pa so opazili, da se dva kanuja spuščata proti jezu, v en glas so začeli vpiti in opozarjati na nevarnost, vendar jih udeleženci v drugih dveh kanujih kljub temu niso slišali in so šli proti jezu, kjer jih je v brzicah zajela voda, je povedal krški župan.

Udeleženci zvečine niso imeli rešilnih jopičev, čeprav prevladuje ocena, da jim ti ne bi bili v veliko pomoč.

V iskanje ponesrečencev se je kmalu vključil tudi helikopter. (Foto: A. Kerin)

V iskanje ponesrečencev se je kmalu vključil tudi helikopter. (Foto: A. Kerin)

Čakali na agregat iz Maribora

Reševalci so s preiskovanjem odseka Save, kjer se je zgodila nesreča, nameravali začeti okoli 22.30. ure, ko naj bi se pretok skozi pretočno polje ustavil. "Računamo, da bomo pogrešane našli tam, " je okoli 22. ure povedal povedal vodja skupine približno 15 reševalcev Anton Travner.

Kot se je izkazalo pozneje, so šli prvi potapljači lahko v vodo šele okoli 3. ure zjutraj. Zapornic hidroelektrarne namreč niso mogli spustiti takoj, saj te še ne delujejo. Za njihov spust so morali iz Maribora pripeljati poseben hidravlični agregat, s katerim so jih lahko najprej nekoliko dvignili, odmaknili zagozde in jih nato spustili.

Kot je pojasnil Drago Menegalija iz sektorja za odnose z javnostmi Generalne policijske uprave, iskalno akcijo koordinira operativni štab na Policijski upravi (PU) Krško. V iskanje je vključenih 35 policistov PU Krško in sosednjih PU, pripadniki posebne policijske enote, specialne policijske enote, vodniki službenih psov ter policijski helikopter. V iskalno akcijo so vključene tudi sile za zaščito in reševanje.

Državni vrh na Blanco že ponoči

Na kraj nesreče je že v večernih urah prispel predsednik republike Danilo Türk. "Predsednik je pretresen ob novici o tej nesreči, srečal se je s svojci pogrešanih in jim izrazil svoje sočustvovanje ob tem težkem trenutku," so sporočili iz predsednikovega urada.

Na prizorišču nesreče se je kmalu zbrala množica ljudi.(Foto: A. Kerin.)

Na prizorišču nesreče se je kmalu zbrala množica ljudi.(Foto: A. Kerin.)

Prva ocena mobilizacije reševalne ekipe je po mnenju predsednika republike dobra, postavljen je tudi štab, od koder koordinirajo akcijo. Predsednik se je na kraju nesreče seznanil s tem, da je bila žrtvam nesreče nudena medicinska pomoč.

Huda nesreča na gradbišču hidroelektrarne Blanca je pretresla tudi ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka. Ta je za STA dejal, da je do nesreče prišlo pri spustu čez nevaren preliv, ki je namenjen dušenju vode.

"Skoraj ne morem verjeti, da so šli ljudje v tako nevaren spust. Očitno se niso resno pripravili. Šlo je zagotovo za človeško napako," je poudaril.

Nad informacijo o nesreči so pretreseni tudi v SLS, katere član je Kristijan Janc.

"Gre za hudo tragedijo. Končne slike si še ni mogoče ustvariti, a že zdaj lahko rečemo, da je to najhujša nesreča v Sloveniji, ki se je zgodila na vodi," je po ogledu kraja nesreče dveh čolnov na Savi pri hidroelektrarni Blanca okoli polnoči dejal predsednik vlade Janez Janša. Izrazil je sožalje svojcem vseh, za katere se že ve, da zanje ni rešitve.

Upanje je ob Savi kmalu splahnelo. (Foto: A. Kerin)

Upanje je ob Savi kmalu splahnelo. (Foto: A. Kerin)

Premier je pohvalil delo pripadnikov policije, civilne zaščite, reševalcev in vseh, "ki so bili prvi tukaj in so pomagali z oživljanjem ter bili v enem primeru tudi dovolj hitri in uspešni".

"Pripadniki policije in civilne zaščite delajo vse, kar je v tem trenutku možno, in pričakujemo, da bo seveda takoj, ko se spustijo zapornice, območje, kjer lahko še najdejo ponesrečence, čim prej prečesano in da bomo takrat prišli tudi do končne slike, ko gre za število ponesrečencev," je po pogovoru z vodjo akcije dejal Janša.

"Po tem, kar sem slišal, ocenjujem, da so reševalci naredili vse, da bi bile posledice čim manjše. Rezultat je sicer minimalen, a to ni njihova krivda," je dejal premier.

Na kraj nesreče so poleg premiera Janše in predsednika republike Danila Türka med drugim prišli tudi minister za notranje zadeve Dragutin Mate, minister za obrambo Karl Erjavec, minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, generalni direktor policije Jože Romšek, poveljnik Civilne zaščite RS Miran Bogataj in predsednica LDS Katarina Kresal.

B. B., A.K., P. P.

Galerija

Komentarji (7)

4.7.2008OceniSuzana 
Strašna tragedija... Sožalje svojcem. Hvala novinarjem DL, ker poročate tako hitro. Najhitreje, kolikor spremljam...
4.7.2008Ocenisevničanka 
Sožalje vsem, ki Vas je nesreča prizadela, še posebej tistim, ki jih mediji ne omenjajo, ker pač niso "pomembne" politične osebnosti. Jaz pa že dlje časa žalujem za naravo - reko Savo (ki je s temi grobimi posegi ni več) in kvaliteto življenja, kot je bila v Posavju pred gradnjo HE. Kar je narava gradila tisočletja, je človek lahkomiselno v destletju uničil. Narava deluje in vrača po svojih zakonih...
4.7.2008Ocenialfi4 
Sožalje svojcem.Človek poskuša spreminjati naravne sile,ki pa se maščujejo človeku.Mogoče boste naslednja žrtev vi,ki se počutite nad naravo.
4.7.2008Ocenijan 
Tudi Brestanica je izgubila svojega krajana,Mirana Ribiča. Svojcem ponesrečnih izrekam sožalje.
5.7.2008Ocenimiša 
kot žrtve navajate le tiste ki so bili "pomembni" .a za mladeniča , ki je bil zraven je pa vseeno , ker je umrl? si ne zasluži da se njegovo ime tudi omeni in objokuje ?
6.7.2008OceniIrena 
Sožalje vsem svojcem.V čast nam je bilo spoznati tako gospoda Kristijana Janca,kot gospoda Kogovška.Gospod Janc bili ste človek in mož beseda,pripravljeni prisluhniti slehernemu človeku,kar drugim ni uspelo,vam je.Iskreno sožalje pa namenjamo naši sokrajanki Berti Logar,ob izgubi njenega sina Aleša.Vse nas je tako pretreslo,da tega ni moč opisati.Gospa Berta le pogumno,tako kot znate samo vi. Irena z družino.
6.7.2008Ocenibrestanica 
še zdaj ne moremo dojeti da se to dogaja! Zapustil nas je naš sokrajan Miran Ribič, to je še huje kot nočna mora!Ne moremo občutiti teh bolečin kako se počutijo družine umrlih,ampak si lahko le mislimo kaj prestajajo, ko vedo da jih nikoli več ne bodo mogli pogledati v oči in jih objeti in stisniti k sebi in reči vse bo v redu. ISKRENE SOŽALJE VSEM IN ŽELIMO VAM DA BOSTE TO LAHKO PREBRODILI.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava