posavje

Nova rast na opekarniškem dvorišču / Tovarna opeke v Brezini se umika novi poslovni coni

25.8.2008 | 09:20 | M. Luzar

Star prostor novo vsebina  - Kjer je bila v Brezini nekoč opekarna, ki je s silikatno opeko zalagala dobršen del takratne Jugoslavije, bodo razvili novo industrijsko podjetniško središče. (Foto: M. L.)

Star prostor novo vsebina - Kjer je bila v Brezini nekoč opekarna, ki je s silikatno opeko zalagala dobršen del takratne Jugoslavije, bodo razvili novo industrijsko podjetniško središče. (Foto: M. L.)

Brežice - Medtem ko slovito brežiško opekarno, ki so jo sicer zaprli že pred časom, podirajo, na njenem mestu nastaja nova industrijsko-poslovna cona (IPC) Brezina. Občina Brežice načrtuje, da se bodo tukaj razvijale proizvodno-storitvene dejavnosti, ki jih v Brežicah manjka, čeprav so v zadnjem obdobju v občinskih razvojnih načrtih poudarjali predvsem razmah turizma in trgovine.

“Industrijsko poslovno cono Brezina namenjamo obstoječim podjetjem, samostojnim podjetnikom in obrtnikom iz okolice, ki bi svoje delovanje preselili v spodbudno podjetniško okolje,” navajajo na občini Brežice.

Občina pri tem izhaja iz izkušnje, da lokalna in druga slovenska podjetja prinašajo dolgoročni razvoj, medtem ko tuji vlagatelji nemalokrat delujejo po načelu trenutnih ugodnosti.

"S cono želimo dati možnost in priložnost za razvoj domačim podjetnikom in obrtnikom, ki imajo lastno razvojno vizijo. Vemo, da so danes najuspešnejša tista podjetja, ki imajo lastne proizvode z večjo dodano vrednostjo. Dobrodošli so vsi tisti interesenti, ki so usmerjeni v dolgoročni razvoj z občutkom za okolje in ljudi,” pojasnjuje svojo zamisel občina Brežice.

IPC namenjajo sicer tudi podjetjem z drugih slovenskih območij in tudi iz tujine, pri čemer Brežice menijo, da je lega nastajajočega podjetniškega predela zelo ugodna.

“Predvsem pričakujemo v coni novo nastajajoča podjetja, ki za dejavnost potrebujejo komunalno opremljeno zemljišče po sprejemljivi ceni,” poudarjajo na občini.

IPC Brezina je trenutno največja industrijsko poslovna cona v brežiški občini. Še večje tako središče načrtujejo v sklopu projekta Phoenix, ki naj bi nastalo med letališčem Cerklje ob Krki in Drnovim in ki bo namenjeno tudi tujim vlagateljem. Sicer ima zdaj obrtno cono Dobova, manjša industrijsko-poslovna cona je tudi v Slovenski vasi v nekdanjem, zdaj opuščenem vojaškem tehničnem servisnem središču.

Kjer nastaja IPC Brezina, naj bi po nekaterih zamislih iz preteklosti brežiška občina naredila sejmišče. Kot kaže, so te namere uradne Brežice opustile.

“Med ostalimi lokacijami za sejmišče, smo res razmišljali tudi o tej lokaciji. Ampak načrtov za to ni bilo, saj smo med preučevanjem možnosti spoznali, da ta lokacija ni najprimernejša za sejmišče,” pojasnjujejo na občini Brežice.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava