razstave

Izviren likovni jezik Žarka Vrezca

6.9.2008 | 12:00 | Rasto Božič

Žarko Vrezec (Foto: Rasto Božič)

Žarko Vrezec (Foto: Rasto Božič)

Novo mesto - V razstavišču Jakčevega doma oziroma Dolenjskega muzeja so včeraj odprli razstavo akrilov Slike ljubljanskega slikarja, tudi udeleženca lanske likovne kolonije Novomeški likovni dnevi, Žarka Vrezca.

Avtorjevo tridesetletno ustvarjalno pot je predstavila kustodinja Jakčevega doma Jasna Kocuvan. Označila jo je za nenehno preučevanje in sestavljanje abstraktnega likovnega izraza, Vrezca pa je uvrstila med najbolj prodorne sodobne slovenske slikarje.

Vrezec verjame v moč slikarstva, saj meni, da slikarstvo ruši in na novo vzpostavlja, hkrati pa zahteva nenehno samospraševanje o ključnih postavkah človeškega bivanja. Njegovo slikarstvo je po besedah Kocuvanove visoko etično poslanstvo, kateremu se je popolnoma predal.

V sedemdesetih letih minulega stoletja, v času študija, ko je šele začel vzpostavljati lasten likovni jezik, je njegova pozornost, kateri je ostal zvest do današnjih dni, veljala slikovnemu polju kot nosilcu neodvisnega likovnega organizma z lastnim življenjem in notranjim ustrojem.

Manjši figuralni odklon se je na njegovih slikah pokazal v osemdesetih letih, a se je v naslednjem desetletju njegovo slikarsko iskanje, takrat zaznamovano z geometrijskimi liki in mrežnimi zasnovami, nadaljevalo v okviru začrtane poti. Kot je mogoče povzeti njegovo novomeško razstavo, je avtorjeva osnovna prvina ostala skoraj prostorska zgradba, katero je izpeljal v poudarjeni navpični členitvi.

Vrezec se ukvarja tudi z risbo in grafiko, s skulpturami, z ilustracijami in s scenografijo. Leta 1950 se je rodil v Ljubljani, kjer je po končani Srednji šoli za oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost študiral slikarstvo, izpopolnjeval se je na študijskih potovanjih po Evropi, Aziji in v Združenih državah Amerike.

V treh desetletjih je doma in na tujem priredil več kot sto samostojnih razstav, sodeloval pa na več kot 350 skupinskih razstavah. Je prejemnik številnih nagrad, kot samostojni ustvarjalec živi v Ljubljani. Njegova razstava bo v Jakčevem domu na ogled do 16. novembra.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava