posavje

80 let pisateljice Zore Tavčar Rebula

2.10.2008 | 21:45 | P. P.

Zora Tavčar Rebula. (Foto: P. P.)

Zora Tavčar Rebula. (Foto: P. P.)

Loka pri Zidanem Mostu - Na današnji dan pred osemdesetimi leti se je v Loki pri Zidanem mostu rodila Zora Tavčar. V javnosti je bolj znana kot žena pisatelja Alojza Rebule, čeprav je tudi sama zelo plodovita pisateljica, esejistka in prevajalka. Diplomirala je na ljubljanski univerzi iz svetovne književnosti z literarno teorijo in slovenskega jezika s književnostjo, se preselila na Tržaško in doktorirala na katoliški univerzi v Milanu s tezo Leopardi pri Slovencih.

Poučevala je na slovenskih srednjih šolah do upokojitve leta 1988. Živi na Opčinah pri Trstu. Literarno pot je začela s poezijo, nato prešla na kratko prozo in jo objavljala revialno, zbrala pa tudi v knjigi Ob kresu življenja.

Pisatelja Zora Tavčar in Alojz Rebula med domačini ob 500-letnici Primoža Trubarja, ki je služboval tudi v Loki.(Foto: P. P.)

Pisatelja Zora Tavčar in Alojz Rebula med domačini ob 500-letnici Primoža Trubarja, ki je služboval tudi v Loki.(Foto: P. P.)

Piše tudi radijske igre za odrasle in otroke in mladinska besedila. Za tržaški radio je pripravila vrsto serijskih oddaj ter dramatizirala pomembna prozna dela. Urejala je revijo Galeb, sodelovala je pri šolskih učbenikih na Tržaškem in prevajala dela iz svetovne literature. Izdala je knjigo mladostnih spominov Veter v laseh, knjigo o ženskih imenih Poklical si me po imenu in zbrala pogovore z znamenitimi Slovenci doma in po svetu Slovenci danes.

Ločani, pa tudi drugi prebivalci sevniške občine so zelo ponosni, da Zora Tavčar s svojim soprogom še pogosto prihajata v Loko in v teh krajih iščeta svoj mir in ustvarjalni navdih. Še v tem mesecu naj bi Zora Tavčar v sevniški knjižnici predstavila svoje najnovejšo delo – Kroži, kroži galeb, ki je izšlo pri Mohorjevi družbi.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava