gospodarstvo

Tableta, ki povezuje svet

3.10.2008 | 16:10 | B. Dušič Gornik

Gostje na slovesnosti - med njimi je tudi Mara Andrijanič, soproga ustanovitelja Krke. (Foto: B. D. G.)

Gostje na slovesnosti - med njimi je tudi Mara Andrijanič, soproga ustanovitelja Krke. (Foto: B. D. G.)

Novo mesto - Farmacevtska družba Krka je danes ob 13. uri odprla nove kemijske razvojne laboratorije, v katerih se bodo srečevala sintezna in analizna znanja, ki so potrebna za delovanje v celotni verigi Krkine proizvodnje - od teoretičnih študij kemične sinteze do prenosa nove sintezne tehnologije v industrijsko izdelavo konkretnih izdelkov.

"Krka namreč vključuje celotno proizvodno verigo, od učinkovin do končnega izdelka, saj s tem zagotavlja, da so izdelki dobri in varni," je na otvoritveni slovesnosti dejal predsednik uprave Krke Jože Colarič. Dodal je še, da so novi laboratoriji še boljša osnova in nov izziv za še tesnejše sodelovanje z različnimi raziskovalnimi ustanovami doma in v svetu.

Krka bo samo letos v razvoj, v dodatne proizvodne zmogljivosti in v dograditev marketinške mreže vložila 160 milijonov evrov oz. ves načrtovani čisti dobiček. "Za raziskave in razvoj namenjamo več kot 8 odst. prihodkov od prodaje in ta hip več kot 520 krkašev doma in na tujem dela na razvoju novih izdelkov. Med vsemi prodanimi Krkinimi izdelki je kar 45 odst. takih, ki so novi in imajo že po definiciji višjo dodano vrednost," je opisal pomen razvoja za Krko.

Krožišče od danes tudi uradno krasi skulptura Korkoras (Corcoras v grščini pomeni Krka), ki jo je zasnoval Jože Kotar. Predstavlja dve snežnobeli polkrogli, sredi katere je tableta."Polkrogli predstavljata svet - leva urejenega in desna konfuznega. Svet se razpada, tableta pa ga povezuje," je pojasnil avtor skulpture, ki je sicer nastala v kamnoseški delavnici Jenič.

Nove laboratorije, v katere je Krka vložila 8,5 milijona evrov, je skupaj s Colaričem simbolno (in virtualno) odprl Miran Hvalec, raziskovalec iz razvojnega oddelka. Slovesnosti pa se je udeležila tudi Mara Andrijanič, soproga mag. Borisa Andrijaniča, ustanovitelja farmacevtske industrije v Novem mestu, z družino. Priletna gospa je imela na prireditvi tudi posebno vlogo, saj je že pred njo, kar so pokazali tudi na velikem ekranu, simbolično odprla tudi Andrijaničevo cesto, ki pelje mimo Krkinega kompleksa, pa tudi skulpturo sredi bližnjega krožišča.

Novi laboratoriji. (Arhiv Krke)

Novi laboratoriji. (Arhiv Krke)

Cesto, ki nosi ime ustanovitelja Krke, so odprli v sodelovanju z mestno občino, prav na njeno pobudo pa je Krka poskrbela tudi za lepši izgled zelenice sredi križišča ob pomembni vpadnici v mesto.

‹ nazaj

Galerija (10)

Jože Kotar z miniaturno skulpturo.
Slovesnosti se je udeležila tudi Mara Andrijanič.
Predsednik uprave Jože Colarič.
Slovenski oktet z ubranimi glasovi.
Andrijaničeva soproga na velikem platnu.
Gospa Andrijanič je ravnokar odkrila skulpturo.
Društvo mrtvih pesnikov.
Miran Hvalec, razvojnik.
Gostje ob otvoritvi laboratorijev.
Simbolično otvoritev so zavili v meglo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava