posavje

Vedo sevniški kandidati, kakšna naj bo prihodnost Lisce?

4.10.2008 | 22:25 | P.P.

Pogled z Lisce na savsko dolino. (Vse fotografije: P. Perc)

Pogled z Lisce na savsko dolino. (Vse fotografije: P. Perc)

Sevnica - Jože Prah, predsednik Planinskega društva Sevnica je kandidatom za sevniškega župana napisal odprto pismo, v katerem jih prosi, da se v svojem programu dela sevniške občine javno opredelijo do širšega razvoja turizma v občini s poudarkom na zasnovi projekta Turistično rekreacijsko območje Lisca (TRO Lisca).

Po podpisu partnerskih pogodb med PD Lisca, Občino Sevnica, Zavodom KŠTM Sevnica in Občino Laško ter sklepu Občinskega sveta Občine Sevnica, je KŠTM Sevnica pristopil k naročilu idejnega projekta o turistični zasnovi Lisce, h kateremu je svoja razmišljanja o zasnovi celostne podobe Lisce podalo tudi PD Sevnica.

Jože Prah

Jože Prah

Območje urejanja obsega vrh hriba Lisca (948m n.m.) in Mala Lisca (934m n.m.). Hrib se nahaja v vzhodnem delu Posavskega hribovja, severozahodno od Sevnice. Je območje z že obstoječo turistično infrastrukturo in izjemnim naravnim bogastvom, piše Prah. Južno pobočje se spušča k reki Savi, severno pa proti dolini Gračnice.

Idejna zasnova  "Turistično rekreacijsko območje Lisca" naj bi služila za pridobitev projektnih pogojev pristojnih soglasodajalcev  in upoštevala potrebe lokalnega prebivalstva, turistov, obiskovalcev in seveda naravne danosti.

Celoten projekt usmerjen v razvoj mehkega oz. naravi prijaznega turizma, poudarja Prah.

"Z analizo stanja v prostoru so bile načrtovane umestitve predvidenih dejavnosti, novih in rekonstruiranih objektov. Z obnovo in izgradnjo dodatne infrastrukture bi naj ta tradicionalna izletniška, planinska točka privabila še več turistov in obiskovalcev v vseh letnih časih,"piše Prah.

Po projektu naj bi ustrezno uredili in poskrbeli za komunalno infrastrukturo (kanalizacijo, vodovod) prometno infrastrukturo (ceste, parkirišča in pešpoti, počivališče za avtodome, tematske poti), stavbe z okolico (Tončkov dom, depandanse), kamp in taborni prostor, piknik prostore, razgledni stolp in počivališča, šport in rekreacijo (rokomet, odbojka, badminton, odbojka na mivki, košarka, lokostrelstvo, namizni tenis, smučanje, kolesarjenje), oboro za konje in adrenalinski park.

Celotno območje Lisce bi zapolnili z novimi vsebinami, pravi Prah.

"Tončkov dom bi obnovili, delno dozidali in dvignili za eno nadstropje, da bi pridobili večje sobe z enakim številom postelj. Depandanse pa naj bi porušili in nadomestili z novimi objekti. Športno igrišče bi pokrili ali preuredili v dvorano. Izgradili naj bi še večje zajetje za vodo, ki bi služila za požarno vodo, pa tudi za izdelavo umetnega snega. Obstoječi žičnici se uporabita, kratka za smučanje, daljša za kolesarje. Večji poseg bi pomenila tudi izgradnja kampa in adrenalinskega parka."

Sv. Jošt

Sv. Jošt

Projekt skratka predvideva vrsto novih vsebin in še razširja dosedanje.

"Kako naprej?" sprašuje predsednik PD Lisca Sevnica, Jože Prah sevniške županske kandidate, ki bodo imeli priložnost odgovoriti že jutri, 4. oktobra, ob 16. uri na soočenju, ki ga prireja Mladinski svet Občine Sevnica (MSOS) v kulturni dvorani v Sevnici.

Kot je povedal predsednik MSOS Peter Zalokar je z vsemi kandidati uskladil ta termin, in gotovo se ne bo soočenje izognilo tudi vprašanju naravne dediščine v občini.

‹ nazaj

Komentarji (1)

7.10.2008OceniRobert Kaše  
Z idejno zasnovo za "Turistično rekreacijsko območje Lisca" sem se okvirno seznanil in zdi se mi dobra. Seveda je pa zaenkrat to le ideja in če jo bomo hoteli približati resničnosti, jo bo potrebno dograditi še z realnim zagonsko - investicijskim elaboratom, katerega osnova je seveda lahko le dejanska investicijska vrednost projekta. Skratka v projekt je potrebno resno zagrizniti, določiti nosilce, strukturo, vire in postaviti okvirje v katerih tudi lahko pričakujemo rezultate, da bomo lahko preverjali, če smo še na pravi poti. Glavno je vprašanje virov. Občinski proračun bo definitivno prekratek, zato je takoj potrebno razmišljati širše. Modelov je več, kateri bo izvedljiv se bo pa dalo odgovoriti, ko bo kaj za prijeti v roke. Razmišljati je treba o partnerstvu vsaj dveh občin (Sevnica, Laško, ?Radeče?), razmišljati je treba o iskanju strateškega partnerja ali celo o ustanovitvi družbe, ki bi združila partnerje ter določala njihove vloge, razmišljati je treba, da se bo za denar mogoče treba stegniti celo do Bruslja in izkoristiti vse možnosti pridobivanja virov ... Skratka dela je dovolj, vendar se s pametnim pristopom in koncentracijo razpoložljive volje v ljudeh gotovo da nekaj narediti. Le hrabro naprej, Lisca!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava