posavje

Poslovna cona Brezina / Bo interes občine prevladal nad interesi lastnikov zemljišč?

11.11.2008 | 08:10 | A. K.

Brežiški župan Ivan Molan zavrača očitke, da naj bi interesi lastnikov zemljišč v bodoči poslovni coni v Brezini prevladali nad interesi občine. (Foto: A. K.)

Brežiški župan Ivan Molan zavrača očitke, da naj bi interesi lastnikov zemljišč v bodoči poslovni coni v Brezini prevladali nad interesi občine. (Foto: A. K.)

Brežice - Po dolgih letih čakanja na industrijsko poslovno cono v Brežicah naj bi v Brezini končno začeli z opremljanjem stavbnih zemljišč in urejanjem prometnega, kanalizacijskega in vodovodnega omrežja. Projekt ustanavljanja poslovne cone, ki naj bi bil vreden približno 2,6 milijona evrov so na včerajšnji seji podprli tudi svetniki brežiškega občinskega sveta, vendar pa so hkrati izrazili tudi številne pomisleke o različnih interesih lastnikov zemljišč v industrijski coni, ki naj bi si na račun opremljanja stavbnih zemljišč, dvignili cene svojih zemljišč v bodoči poslovni coni in jih potem drago prodajali.

Večina od približno 47 hektarov zemljišč v Industrijsko poslovni coni Vrbina je namreč še vedno v privatni lasti, saj naj bi občina prodajala le približno 2 hektara zemljišč v bodoči poslovni coni, en hektar pa je v preteklosti že prodala podjetju Kovis.

"Brežice industrijsko cono nedvomno potrebujejo, vendar pa se mi zdi da je postopek oblikovanja same industrijske cone zelo netransparenten in da občina investira v infrastrukturo zato, da bodo privatni lastniki lahko dražje prodali zemljišče, ki ga imajo v industrijski coni," je prepričan Matjaž Pegam.

Takšne očitke pa brežiški župan Ivan Molan odločno zavrača, saj naj bi občina z novim odlokom dvignila komunalni prispevek na zemljiščih v poslovni coni iz približno 4 tisoč evrov na 27 tisoč evrov in si tako poplačala 800 tisoč evrov, ki jih bo v Brezino vložila.

"Za vsak kvadratni meter zemljišča, ki ga bo podjetnik prodal, se bo obračunal davek, s katerim se bo občini povrnil njen vložek. Ker bo zemljišče komunalno opremljeno, bo ta parcela seveda več vredna, vendar pa si s takim ukrepom prizadevamo, da v občino privabimo podjetnike, ki so v preteklosti zaradi boljših pogojev bežali v sosednje občine," je pojasnil Molan.

Eden izmed takšnih ukrepov je tudi 90-odstotna oprostitev komunalnega prispevka, ki pa naj bi ga občina uporabila le v primeru, ko bi posamezni investitor zaposlil večjo število ljudi. Sicer pa v brežiški občini poleg bodoče poslovne cone v Brezini delujeta še poslovni coni v Dobovi in Slovenski vasi, predvsem slednja pa zaradi zapuščenih nepremičnin obrambnega ministrstva bolj kot na poslovno cono spominja na mesto duhov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava