Uporabni predmeti in slike

18.11.2008

Martina Hegediš na svoji razstavi. (Foto: MIM)

Martina Hegediš na svoji razstavi. (Foto: MIM)

Novo mesto - V avli Kulturnega centra Janeza Trdine so sinoči odprli likovno razstavo z naslovom Sanje, na kateri se predstavlja novomeška oblikovalka Martina Hegediš. Veliko vhodno vežo je razgibala z unikatnimi osemnajstimi velikimi bombažnimi in lanenimi platni, digitalno potiskanimi z barvami in visečimi s stopa, ter z več kot sedemdesetimi malimi digitalnimi barvnimi tiski na papirju, razstavljenimi na stenah. Razstava bo na ogled do konca letošnjega leta.

Razstavljena dela so nastala v okviru magistrskega študija, s katerim Martina Hegediš nadgrajuje visokošolski študij modnega oblikovanja in se hkrati ustvarjalno ukvarja s poslikavanjem abstraktnih vzorcev na tkanine. Tako so razstavljena dela po eni strani uporabni predmeti za dekoriranje notranje opreme, zaslone, oblačilna ogrinjala in podobno, po drugi pa umetniške slike, v katerih avtorica v likovni govorici barv in oblik izraža v sanje ujeta podzavestna čutenja, vizije in strasti.

V razstavni zloženki je prof. slikanja Marjeta Godler zapisala, da se Hegediševa v seriji digitalnih tiskov ukvarja z izrazito barvitimi vzorci, ki spominjajo na moderno zahodno različico afriški etno vzrocev. V teh vzorcih živijo prvobitni barvni ritmi, od niza pointilističnih nians, spiralnih vrtincev in horizontalnih linij do mehurčkov, pik in cvetlic, ki spominjajo na otroške risbice.

Na otvoritveni slovesnosti je z avtorico o njenem delu in razstavi govorila Nina Štampohar, na marimbi pa je zaigrala Petra Vidmar.

MiM

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava