dolenjska

Praznična osvetlitev Novega mesta / Namesto na fasade lučke po drevesih in na Krki

19.11.2008 | I. N.

Takole, kot je bilo še predlani, ko je Društvo prijateljev mladine Mojca še okraševalo trške fasade, ne bo več. (Foto: I. Vidmar)

Takole, kot je bilo še predlani, ko je Društvo prijateljev mladine Mojca še okraševalo trške fasade, ne bo več. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Kot napovedujejo v občinski upravi in Zavodu za turizem, ki je letos zadolžen za novoletno okrasitev, bo mesto praznično osvetljeno zasijalo dan pred prihodom Miklavža. »Prvič v zgodovini mesta smo se tega lotili strokovno,« je na današnji novinarski konferenci poudaril župan Alojzij Muhič. Načrt za prvo fazo osvetlitve sta namreč pripravila novomeška arhitekta Tomaž Levičar in Sandra Hrovat.

Žarnic, ki so jih prejšnja leta pritrjevali na pročelja stavb na Glavnem trgu, letos ne bo več, kot pojasnjuje Hrovatova, tako zaradi varnosti kot tudi varstva kulturne dediščine.

Načrt osvetlitve predvideva čim manjše posege v fasade stavb, za osvetlitev naj bi uporabili dostopno tehnologijo na trgu kot so led svetila, svetlobne verige, cevi, reflektorje in zavese v beli, rdeči in modri barvi. »Pri izboru barv sva bila zelo previdna. Želimo pustiti prostor tudi za zasebne posege, ki se jim najbrž ne bomo mogli povsem izogniti,« pojasnjuje Hrovatova.

Sandra Hrovat: Ne gre za ekstravaganco. Vse predstavljeno je že videno, pobrano iz prakse drugih mest. (Foto: I. Novak)

Sandra Hrovat: Ne gre za ekstravaganco. Vse predstavljeno je že videno, pobrano iz prakse drugih mest. (Foto: I. Novak)

Na Glavnem trgu naj bi osvetlili arkadne hodnike, drevje in postavili svetlobno okrasje. Drevje naj bi bilo osvetljeno tudi na Rozmanovi ulici, osvetlili naj bi obod in ploščad Novega trga, križišče Seidlove in Rozmanove ulice, Kulturni center Janeza Trdine in park ob njem, objekt mestne občine, križišče Seidlove, Ljubljanske in Šmihelskega mostu, južno pročelje mesta oz. Breg, reko Krko in Kapitelj.

»Elaborat je vsebinsko razdeljen na dva dela, in sicer na historični oz. javni, ki ga bo finančno in izvedbeno izpeljala mestna občina oz. Zavod za turizem, in komercialni, v katerega je povabljen zasebni sektor z namenom, da razbremeni mestni proračun za te namene,« razlaga Hrovatova, ki poudarja, da sta se z Levičarjem izogibala ekstravaganci, da stroški osvetlitve ne bi bili previsoki.

Ponudba za izpeljavo načrta podjetja Energomont iz Maribora znaša 160.500 evrov. »Ta začetni vložek je velik, ampak vedeti moramo, da v zadnjih 20. letih ni bilo nobenega vložka. Podobno je kot če začnete na novo opremljati stanovanje,« pravi Hrovatova. Ob tem župan pričakuje, da stroški občine v te namene ne bodo višji kot lani.

Občina naj bi svoj del osvetlitve javnih površin izvedla v celoti, od podjetij, ki imajo svoje poslovalnice v tem delu mesta, pa pričakujejo, da se bodo pridružila načrtu. »Načrt predvideva enotno krasitev, ne da bo vsak krasil po svoje in bomo na koncu imeli sračje gnezdo,« pravi županov svetovalec Ivo Kuljaj, ki se zaveda, da najbrž načrt ne bo uresničen v celoti, tudi zaradi svetovne gospodarske krize, ki naša podjetja ni zaobšla, vseeno računa na družbeno odgovornost podjetij.

Načrt avtorjev predvideva tudi nadgrajevanje in razširitev osvetlitve v prihodnje. Da bi bilo svetlobno onesnaženje čim manjše, pa se bo mesto držalo evropskih priporočil, tako da bo osvetljeno le od 5. decembra do 7. januarja, in sicer od 5.30 do 8. ure in od 15. do 23. ure, razen za božič in novo leto.

Kot so danes naznanili predstavniki Mercatorja, bodo za praznični utrip že 1. decembra pri Mercatorju na Cikavi tako kot lani postavili drsališče, ki bo zastonj na voljo ne le obiskovalcem nakupovalnega centra, ampak tudi šolarjem, vse do 31. januarja.

‹ nazaj

Komentarji (2)

19.11.2008Oceniigor 
Ali evropska priporočila, priporočajo tudi da bo mesto osvetljeno tudi če ni nima denarja za sprotno plačevanje računov. lp igor
23.11.2008OceniPuba 
Nerazumljiva poteza Občine Novo mesto,da si dovoli v času prihoda recesije,ko ljudje že izgubljajo delo,ko se jim skrajšuje delovni čas in s tem znižuje že tako siro- mašen zaslužek.ko marsikatera družina nima denarja za preživetje,ko se daljšajo vrste pred vrati Rdečega križa za pomoč pri hrani,nonšalatno krasi Novo mesto kot da se kopljemo v izobilju.Sedaj res ni čas za organiziranje tako nepotrebnih predstav kot so razne "Cvičkarije" in druge nepotrebne "predstave",ki požirajo denar tam kjer ni potrebno.Izračunajmo sami,koliko s koliko pomoči bi lahko s cca 150.ooo evrov kolikor naj bi se plačalo za to megalomansko okrasitev pomagali ljudem.Kje pa so še stroški el.enrgije za to okrasitev.Občina naj raje pomisli,kako bo odplaćala ta visok primanjkljaj 1o miljonov Evrov!? Mogoče jim ga bo prinesel Božiček.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava