140 let metliškega in slovenskega gasilstva

6.6.2009 | 08:00

Metliški gasilci so ob visokem jubileju dobili prepotrebno gasilsko vozilo.

Metliški gasilci so ob visokem jubileju dobili prepotrebno gasilsko vozilo.

Metlika - Včeraj zvečer se je v Metliki pričelo dvodnevno praznovanje ob 140. obletnici slovenskega in metliškega gasilstva. 18. septembra 1869 je namreč graščak Josip plemeniti Savinšek na metliškem grajskem vrtu ustanovil prvo požarno brambo na Slovenskem, ki je štela 27 članov.

Na včerajšnji slavnostni seji ob 140. obletnici PGD Metlika se je predsednik Stanislav Bajuk spomnil prehojene poti. Poveljnik Civilne zaščite Slovenije Miran Bogataj pa se je kot slavnostni govornik dotaknil predvsem prostovoljnega gasilstva ter poudaril, da prostovoljcev ne more nadomestiti nihče.

Na slovesnosti, ki so se je udeležili gasilci iz vse Slovenije, a tudi iz Hrvaške, Srbije, Slovaške, Nemčije, Madžarske, Avstrije in Italije, so izročili številna priznanja in odlikovanja. Namenu so izročili tudi 257.000 evrov vreden gasilski avtomobil. Častni član PGD Metlika in metliški častni občan Franc Krope pa je metliškim gasilcem ob jubileju podaril gasilsko brizgalno.

Danes ob 10. uri bo v Metliki še slavnostna akademija ob 140-letnici gasilstva na Slovenskem, na kateri bo slavnostna govornica ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič. Ob 12. uri bo na grajskem dvorišču otvoritev obnovljenega Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča in predstavitev knjižice o razvoju slovenskega gasilskega šolstva. Ob 16.30 pa bo svečana parada in osrednja prireditev ob gasilskem jubileju, na kateri bo slavnostni govornik dr. Danilo Turk.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava