Klevevž - biser narave z bogato zgodovino

14.6.2009 | 09:10

Klevevž v zelenju narave. (Foto: L. M.)

Klevevž v zelenju narave. (Foto: L. M.)

Čestitka županje Bernardke Krnc urednici zbornika Majdi Pungerčar. (Foto: L. M.)

Čestitka županje Bernardke Krnc urednici zbornika Majdi Pungerčar. (Foto: L. M.)

Slapi, Klevevž - Včeraj pozno popoldne so ob občinskem prazniku občine Šmarješke Toplice predstavili nov zbornik z naslovom Klevevž – biser narave z bogato zgodovino, ki je nastal v dveh letih, prinaša pa strokovne prispevke s področja naravne in kulturne dediščine omenjenega območja.

Zbornik, ki ga je financirala občina, izdala pa novomeška Založba Goga, je uredila domačinka Majda Pungerčar, prof. zgodovine in geografije, muzejska svetovalka v Dolenjskem muzeju Novo mesto.

V knjigi sodeluje enajst avtorjev, večina izmed njih je na svojem področju aktivna že vrsto let, nekaj pa jih je že sodelovalo pri zborniku Šmarjeta in Bela Cerkev skozi stoletja: Andrej Hudoklin, Dušan Klenovšek, Ivan Stopar, Janez Božič, Stane Granda, Marinka Dražumerič, Jožica Dolenšek, Bojana Medle, Miha Gorenc, Rajko Pavlovec.

S prispevki so strokovno ovrednotili območje Klevevža in nakazali strokovne usmeritve glede razvojnih možnosti v prihodnosti, saj tu občina v prihodnosti vidi velik turistični potencial.

Zbornik bo temu gotovo v pomoč, hkrati pa je tudi promocija in popularizacija lokalne naravne in kulturne dediščine, je prepričana županja Bernardka Krnc, ki je je skupaj z Miro Ivanovič z Zavoda za varstvo narave OE Novo mesto v Klevevžu odkrila informativno tablo .

Pungerčarjeva se je za pomoč pri pripravi zbornika zahvalila vsem, tudi uredniškemu odboru z dr. Francetom Cvelbarjem, Petrom Repovžem, Dušanom Klenovškom, Petro Grajžl in Bojano Medle.

Povzetki posameznih člankov so v dobrih dvesto strani obsežnem zborniku, ki ga je oblikoval Tomaž Grdin, prevedeni v agneliški, nemški in italijanski jezik.

Predstavitev je potekala na zelo zanimiv način: ob vodenju in komentarjih avtorjev so se številni obiskovalci sprehodili med Slapami, grajskim parkom in Klevevško Toplico v soteski Radulje in se tako sami prepričali o bogati naravni in kulturni dediščine okolice Klevevža.

L. Markelj

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava