dolenjska

Po šestih letih kalvarija končana / Končno zelena luč za avtobusno postajo

24.6.2009 | 08:30 | T. J. G.

Real lahko nadaljuje z deli. A v povsem drugačnih pogojih, kot so bili pred leti...

Real lahko nadaljuje z deli. A v povsem drugačnih pogojih, kot so bili pred leti...

Novo mesto - Na Vrhovnem sodišču se je le končal spor med arhitektom Markom Mušičem in novomeškim podjetjem Real: sodišče je odločilo slednjemu v prid. Real je tako dobil zeleno luč za nadaljevanje del na novomeški avtobusni postaji, žal pa so danes gospodarske razmere povsem nekaj drugega kot pred leti, ko so kupci za prostore skorajda stali v vrsti.

Zgodba in zapleti okoli avtobusne postaje so se začeli že v 80-ih letih, ko je občina razpisala interni natečaj za idejne rešitve nove avtobusne postaje. Med petimi arhitekti je zmagal projekt arhitekta Marka Mušiča. Tedaj je bil projekt zasnovan kot dva ločena segmenta: prvi je zajemal avtobusno, ta je bila tudi zgrajena, drugi segment pa je ostal neobdelan in prepuščen prihodnosti. 

Sodišče odločilo

Vrhovno sodišče je tako ugodilo reviziji, ki jo je vložil Real, d.o.o., Novo mesto. Sodbo sodišča druge stopnje je spremenilo tako, da je pritožbama Reala in projektanta Spina ugodilo, sodbo sodišča prve stopnje pa je spremenilo tako, da je tožbeni zahtevek arhitekta Marka Mušiča glede varstva avtorskih pravic zavrnilo kot neutemeljen. V reviziji sodišče ugotavlja, da na zemljišču, ki je v lasti Reala, ne stoji objekt, ampak obstaja le ideja arhitekta, ta pa pravnega zavarovanja ni upravičena.

Sodišče pojasnjuje, da arhitektu – avtorju, ki je idejno zasnoval nek objekt, to še ne zagotavlja pravice do njegove izgradnje. Tako se avtorskopravno varstvo ne more raztezati nad lastninskim upravičenjem lastnika zemljišča, če lastnik ni naročil izdelave projektov pri avtorju. Takšna omejitev bi namreč pomenila ustanovitev bremena na zemljišču, kakršne pa ne predvidevajo ne avtorskopravni, ne stvarnopravni predpisi.

Real je zaradi sodnih postopkov utrpel veliko gospodarsko škodo in čeprav je sedaj dobil zeleno luč za gradnjo del, je jasno, da so sedaj razmere na trgu povsem drugačne kot pred šestimi leti.

Več v današnjem Dolenjskem listu, kako izgleda avtobusna postaja, ki zaradi neurejenih lastniških razmerij še vedno nima upravljalca, pa v galeriji.

‹ nazaj

Galerija (12)

IMG_7119
IMG_7125
IMG_7127
IMG_7132
IMG_7135
IMG_7143
IMG_7144
IMG_7145
IMG_7146
IMG_7148
IMG_7150
IMG_7151

Komentarji (6)

24.6.2009Ocenibeno 
novomeška avtobusna postaja je res sramota za občino Novo mesto in celo dolenjsko. samo poglejte, kakšna je, pa še brez upravljalca?
24.6.2009Ocenismetko 
Ponos Novega mesta,ki je nominiran za švicarsko turistično nagrado 2009!
26.6.2009Oceniogabno 
Malo sem pogledal tele slike, pa katere prasice so tako nastlale. Pa to ni normalno kaki prasci ste podgurci. Res zdej mi grete pa že na kozlanje, nobene razlike ni med vami in klošarji ali pa cigani.
26.6.2009Oceniizo 
ogabno, chill.. verjetno gre več ali manj za zbirališče mladih, predvsem srednješolcev iz centra (kjer je ne tako majhne del ne-podurcev) ipd. in mularija kaj dosti na čističe najbrž ne pazi (se najde kakšna izjema), vendar je tudi očitno, da so lastniki (kdorkoli pač) na zgradbo pozabili in da propada. pa če prav vem, je zadeve celo dobilo neko nagrado za arhitekturo ipd, tako da odnos res ni najbolj primeren..
27.6.2009Ocenibeti 
In to je mesto, ki je najlepše rečno mesto v Sloveniji. Ja kam so pa gledali tisti, ki so ocenjevali?
1.9.2015OceniMarija terezija 
Kako je zdaj s tem? A se ambrozija spet seja?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava