glasba

Komisijo je najbolj prepričala Tjaša Fabjančič iz Brestanice / Jazzinty: Nagrada za Smeh in solze

13.8.2009 | 08:50 | STA
Foto: Rasto Božič

Tjaša Fabjančič (foto: R. B.)

Tjaša Fabjančič (foto: R. B.)

Novo mesto - Na 10. mednarodni glasbeni delavnici in festivalu Jazzinty so prireditelji iz zavoda LokalPatriot sinoči v Novem mestu podelili nagrado za jazzovsko skladbo leta, jazzon 2009.

Mednarodna strokovna komisija jo je prisodila skladbi Smeh in solze brestaniške pevke Tjaše Fabjančič, občinstvo pa je nagradilo skladbo "Mind Your Step" Tjaše Perigoj.

V novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine so podelili še drugo nagrado strokovne žirije, ki je za skladbo Skladba, zasnovano na resnični zgodbi, pripadla Domnu Gnezdi. Po besedah Marijana Dovića, umetniškega vodje in pobudnika nagrade jazzon, ki so jo letos podelili sedmič, je na razpis prispelo 15 skladb.

Po njegovih besedah je bil odziv slovenskih skladateljic in skladateljev letos nekoliko manjši, saj so v izvajalno zasedbo uvrstili tudi možnost vokala, sedem v ožji izbor uvrščenih skladb pa je izvedel Robert Jukič Jazzon Quintet v zasedbi: Lana Cenčić (vokal), Fabian Rucker (saksofoni in bas klarinet), Flip Philipp (vibrafon), Robert Jukič (kontrabas) in Wolfi Rainer (bobni).

Skladbe, prispele na razpis, je najprej pretresla strokovna komisija, končno oceno pa so dali mentorji 10. mednarodne glasbene delavnice in festivala Jazzinty. Predsednik komisije je bil nizozemski kontrabasist Joris Teepe, ostali člani so bili ameriški glasbeniki Andy Middleton, tudi umetniški vodja letošnjega Jazzintyja, Steve Altenberg in Judy Niemack ter predstavnik Društva slovenskih skladateljev Janez Gregorc.

Član strokovne komisije, nizozemski kontrabasist in skladatelj Joris Teepe, ki deluje tudi v ZDA, je dejal, da je bilo vseh sedem skladb vrednih pozornosti, komisija pa je bila enoglasna, da si prvo nagrado in drobno plastiko goslarstva Demšar zasluži vokalno-instrumentalna skladba Smeh in solze Tjaše Fabjančič.

Devetindvajsetletna Tjaša Fabjančič, po rodu Brestaničanka, je na glasbeno pot stopila pred dobrim desetletjem, na graški jazzovski akademiji, kjer končuje magisterij, pa je lani diplomirala iz jazzovskega petja. Pretežno deluje v Avstriji, kjer je letos s skupino izdala glasbeni prvenec, vse bolj pa se uveljavlja tudi kot skladateljica.

‹ nazaj

Galerija (12)

Andy Middleton in Jure Dolinar
mala plastika Jazzon
strokovna komisija
Lana Cenčić
Fabian Rucker
Robert Jukič
Flip Philipp
Robert Jukič Jazzon Quintet in Tjaša Fabjančič
Borut Pelko, Tjaša Fabjančič in Janez Gregorc
Tjaša Fabjančič
Tjaša Fabjančič in Janez Gregorc
Wolfi Rainer

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava