Stripovsko igrivi Beli sladoled

16.10.2009 | 10:50

Leon Zuodar in Miha Perne (Foto: R. B.)

Leon Zuodar in Miha Perne (Foto: R. B.)

Novo mesto - Slike za nikamor je naslov prav po stripovsko igrivo duhovite ter pop kulturno vpete slikarske razstave Belega sladoleda oziroma Mihe Perneta in Leona Zuodarja, ki so jo včeraj odprli v Galeriji Simulaker, kjer je na ogled do 14. novembra.

Beli sladoled je naziv slikarskega dvojca, njegova ustanovna člana, edina zastopnika in neutrudna predstavljalca sta akademska slikarja, Ljubljančan Miha Perne in Postojnčan Leon Zuodar, v Simulakru pa se predstavljata z deli, izvedenimi v različnih tehnikah in njihovem povezovanju, v kolažu, tušu, akrilu, flomastru, razpršilcu in podobno.

Kot meni kustos Simulakra Matjaž Brulc, je Beli sladoled raziskovanje meja in tipanje onkraj njih, je spajanje in preizkušanje raznoterih možnosti, preigravanje različnih kodov, je čutno izzivanje in hkrati čustveno zapeljevanje gledalca.

Beli sladoled predstavlja raznorodnost likovnega izraza, ki skuša biti po Brulcu kar se da neukalupljen, prost spon, odvezan slehernih pričakovanj in obetov.

Perne in Zuodar prisegata na izrazne zakonitosti stripa, karikature, ilustracije, otroške risbe in grafičnega oblikovanja, v njunem delu pa odsevata poulična umetnost ali street art kot tudi ikonografija drugih urbanih subkultur, ugotavlja Brulc.

Avtorja sta se v Beli sladoled povezala pred štirimi leti, v tem okviru pa se posvečata razvijanju risbe kot neodvisnega likovnega medija, kot tudi iskanju njenih meja in izraznih možnosti.

Lastne izdelke redno predstavljata v obliki razstav in publikacij, hkrati pa tudi kot slikarja, grafika, eksperimentalna striparja, animatorja in grafična oblikovalca delujeta samostojno.

Rasto Božič

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava