Zaradi ropa dva v zapor, enemu pogojno

22.10.2009 | 11:00

Roj, Sulejmani in Bukovinski. (Foto: T. J. G.)

Roj, Sulejmani in Bukovinski. (Foto: T. J. G.)

Zaradi ropa dva v zapor, enemu pogojno

Krško - Na krškem okrožnem sodišču se je zaključilo sojenje trem posavskim mladeničem: Martinu Bukovinskemu, Valonu Sulejmaniju in Denisu Roju, ki jih je obtožba bremenila ropa invalida 27. februarja letos na krški železniški postaji in ropa 18-letnega mladeniča 21. marca letos v bližini Sevnice.

Krivi so bili po (spremenjeni) obtožbi, izrečene kazni pa so bile skoraj takšne, kot jih je predlagal okrožni državni tožilec Bogdan Matjašič.

Martin Bukovinski, ki še ni bil nikoli kaznovan, tekom tega postopka pa je bilo zanj ugotovljeno, da je bil pri očitanih dejanjih zaradi preveč popitega alkohola bistveno zmanjšano prišteven, je bil obsojen na pogojno kazen 13 mesecev zapora na preizkusno dobo treh let. Sodba je že pravnomočna, saj sta se s kaznijo strinjala tako tožilec kot zagovornik, nepravnomočni pa sta drugi dve sodbi, na kateri se bosta gotovo pritožila oba zagovornika.

Napadeni študent Jože Kmetič...

Napadeni študent Jože Kmetič...

Sulejmaniju je namreč tričlanski senat prisodil enotno kazen dve leti in 8 mesecev zapora (22 mesecev za rop Pirca, 4 mesece zaradi ogrožanja varnosti pri ropu Kmetiča, preklicana pa je tudi 8-mesečna pogojna kazen). Denis Roj pa je obsojen na enotno kazen dve leti in pol zapora (17 mesecev zapora za rop Pirca, 14 mesecev pa za rop Kmetiča). Obema je pripor podaljšan do pravnomočnosti sodbe.

V zaključni besedi so vsi zagovorniki v en glas ugotavljali, da obdolženim krivda ni dokazana, če pa bi jih sodišče slučajno spoznalo za krive, naj jim izreče pogojne ali mile kazni, okrožni državni tožilec pa je izpostavil dejstvi, da so se spravili na 52-letnega invalida, z zvijačo pa so v avto spravili tudi 18-letnega mladeniča ter mu na samotnem kraju vzeli denar in telefon. Za Sulejmanija je bilo oteževalno tudi dejstvo, da je bil udeležen pri ropu le teden dni kasneje, ko se je vrnil iz zapora, kjer je prestajal 18-mesečno zaporno kazen.

... in invalid Pavel Pirc. (Foto: T. J. G.)

... in invalid Pavel Pirc. (Foto: T. J. G.)

Prvi rop se je zgodil 27. februarja letos na krški železniški postaji. 52-letni Pavel Pirc, ki je bil pred tem na pijači v gostilni, je hotel na vlak, ko se je vanj zaletel fant in ga udaril, da je padel po tleh. Bergla je odletela na eno stran, nožna proteza pa na drugo stran. Nekdo ga je pretipal po žepih, mu vzel 100 evrov, nato pa so ga fantje, koliko jih je bilo, ne ve, pustili ležati na tleh. Sam se je komaj skobacal, da si je namestil nazaj protezo, ena ženska pa je potem poklicala policijo in reševalce. Tega dejanja sta bila obtožena 22-letni Valon Sulejmani iz Krškega in dve leti mlajši Denis Roj iz Brežic, ki pa sta na sodišču postregla z drugačno zgodbo, da je pač Pirc drezal v njiju in razmahoval z berglo, zato sta ga odrinila in je sam padel čez klopico. O tem, da naj bi mu vzela denar, nista vedela nič.

Obema, pa tudi Martinu Bukovinskemu, je obtožba očitala tudi rop komaj 18-letnega Jožeta Kmetiča iz Podkuma, ki si je 21. marca zaželel le malo zabave v diskoteki v Gabrijelah. Ker je bila še zaprta, je šel v bližnjo gostilno na sok, tam pa je spoznal enega fanta iz družbe, v kateri je bila tudi njegova prijateljica. Povabili so ga v svojega clia, s katerim se je tako peljalo kar 7 ljudi, a namesto v Sevnico so zapeljali proti Planini in ustavili na eni od avtobusnih postaj.

Očitno je bilo, da je tudi alkohol delal svoje: dva sta mu pobrala denar, pri sebi je imel 70 evrov, in telefon ter mu začeli groziti, tudi to, da ne bi slučajno komu povedal, kaj se mu je zgodilo. Nekako mu je uspelo pobegniti. Med postopkom se je izkazalo, da Sulejmani pri tej zadevi ni nastopal v glavni vlogi, saj je na prizorišče vstopil že, ko je šla zadeva proti koncu, zato je pri tem dejanju obsojen »le« za ogrožanje varnosti.

T. J. G.

Komentarji (7)

22.10.2009OceniPeter 
Hmmmm mladeniča. Za take obstajajo lepe slovenske besede kot so banditi, kriminalci in še bi se kaj našlo! PS: iz slovarja slovenskega jezika!
22.10.2009Ocenimilko 
Preblaga kazen za takšne bandite in lopove.V zapor gresta samo spoznati nove lopovske prijatelje in skleniti nove posle.Kam greš ljuba Slovenija???
24.10.2009Ocenioklim 
Glej ga mojga bivsega sosolca:)
27.10.2009Ocenikik 
vsi trije so za zapahe.Vsi so sodelovali pri istem dejanju in so sokrivi.Najlaže se je naredit neprisebnega radi alkohola.Žalostno to naše sodstvo.
16.12.2009Ocenicosanova 
ma dej kee ko koji kurac klatiste pač kej mladost ludost tega nebojo več počeli in to je to.dovolj bi bil hišni pripor alpa malo več pogojne
16.12.2009Ocenihehe 
Ne tega ne bojo več počel, kvečjem še kej hujšga. Pogojna za tele zgube? Prej zapret pa kluč stran vržt.
26.12.2009OceniNekdo 
Cosanova se strinjam s tabo! Kak lahk sploh pišete o ljudeh k jih sploh ne poznate in ne vete zakaj ne nč! He he, ne vem kdo bi bil zguba!?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava