Med 100 bogataši tudi Dolenjci in Belokranjec

4.11.2009 | 12:30

Najvišje od predstavnikov regije se je uvrstil Dari Južna, ki smo ga z ženo Vesno ujeli tudi na zadnji modni reviji sevniške Lisce. (Foto: arhiv, P. P.)

Najvišje od predstavnikov regije se je uvrstil Dari Južna, ki smo ga z ženo Vesno ujeli tudi na zadnji modni reviji sevniške Lisce. (Foto: arhiv, P. P.)

Revija Manager je danes objavila lestvico 100 najbogatejših Slovencev in Slovenk, na kateri je devet poslovnežev z Dolenjske, Bele krajine in Kočevsko-ribniškega območja, ter nihče iz Posavja. Edina ženska predstavnica regije ostaja Sonja Gole, še vedno sta najbogatejša zakonca Južna, novinec med najbogatejšimi pa je Jože Udovič, medtem ko je največji padec vrednosti premoženja doletel Igorja Akrapoviča.

Tudi letos na vrhu lestvice kraljuje Mirko Tuš z ocenjenimi 340,6 milijona evri premoženja, kar je sicer dobrih 38 odst. manj kot leto prej. Skoraj za toliko (36,2 odst.) je manjše premoženje najvišje uvrščenega regijskega podjetnika, tj. belokranjski poslovnež Dari Južna, ki ima po oceni revije Manager skupaj z ženo Vesno 93 milijonov evrov premoženja. S tem sta se zakonca uvrstila na četrto mesto najbogatejših Slovencev.

Od štipendista metliškega Kometa do četrtega najbogatejšega Slovenca

Dari in Vesna Južna (Foto: arhiv, P.P.)

Dari in Vesna Južna (Foto: arhiv, P.P.)

Dari in Vesna Južna sta 100-odstotna lastnika Perspektive FT, ki skupaj z Admark Trustom obvladuje skoraj 75 odstotkov Vizije Holdinga in Vizije Holdinga ena. Ti družbi, ki imata večino premoženja v tržnih vrednostnih papirjih, pa lastniško obvladujeta Cestno in gradbeno podjetje Novo mesto (CGP), sevniško Lisco, IGM Strešnik iz Dobruške vasi in še Tiskarno Novo mesto. Kot so zapisali v Managerju, so vrednosti finančnih naložb teh družb bistveno višje od njihovega poslovanja. Pri oceni vrednosti premoženja so upoštevali vrednost štirih družb (Lisce, Tiskarne Novo mesto, CGP in IGM Strešnika), ki skupaj znaša 63,5 milijona evrov. Temu so prišteli še neto vrednost ostalih navedenih finančnih družb in premoženje zakoncev Južna ocenili na 93 milijonov evrov. Dari Južna je za revijo povedal, da ta znesek težko komentira, saj je po njegovem nemogoče oceniti vrednost premoženja, dokler ta ni naprodaj.

Lastnik posestva Pule in gradu Škrljevo na desetem mestu

Jože Anderlič (Foto: arhiv, M. Ž.)

Jože Anderlič (Foto: arhiv, M. Ž.)

Družina Anderlič s Kranjsko investicijsko družbo (KID) in 56,3 milijona evrov (kar je 20,9 odst. manj kot lani) vrednega premoženja zaseda 10. mesto lestvice. Jožeta Anderliča, ki ima korenine pri Trebelnem, poznamo po večjih nepremičninskih naložbah, v zadnjem času je najbolj odmevala načrtovana gradnja Kolizeja v Ljubljani, sicer pa je Anderličeva KID med drugim lastnica Posestva Pule in gradu Škrljevo. Lani je imela KID 65,2 milijona evrov konsolidiranih prihodkov in 3,2 milijona evrov čistega dobička. Slednjega so novinarji revije Manager v primerjavi z dosežki poslovanja minulih let zaradi negotovosti na nepremičninskem področju znižali, po mnenju Anderliča pa je njihova ocena preveč zmanjšana.

Največ premoženja je izgubil Akrapovič

Igor Akrapovič je zabeležil največji padec vrednosti premoženja, a ostaja pri vrhu najbogatejših. (Foto: arhiv, J. A.)

Igor Akrapovič je zabeležil največji padec vrednosti premoženja, a ostaja pri vrhu najbogatejših. (Foto: arhiv, J. A.)

Naslednji Dolenjec na lestvici najbogatejših je Igor Akrapovič, ki letos zaseda 22. mesto (lani je bil sedmi), njegovo premoženje pa ocenjujejo na 35,4 milijona evrov. Akrapovič se je znašel tudi na vrhu manj ''slavne'' lestvice, tj. seznam največjih padcev. Njegovo premoženje se je namreč zmanjšalo za kar 71,4 odst., a so v Managerju zapisali, da se družba Akrapovič s krizo v industriji motornih koles spopada uspešneje od konkurentov in beleži vse večji tržni delež, kar utegne poslovnež iz Ivančne Gorice v boljših razmerah bogato unovčiti. Oceno premoženja Akrapovič ni želel komentirati.

V prvi tretjini lestvice ostaja tudi Frelih

Franc Frelih (Foto: arhiv, B. D. G.)

Franc Frelih (Foto: arhiv, B. D. G.)

Takoj za njim se je na 23. mesto uvrstil Franc Frelih iz Šentruperta, njegovo premoženje so ocenili na 35,3 milijona evrov (dobra petina manj kot leto prej, ko je bil na lestvici tri mesta višje). Večino Frelihovega premoženja zajema Skupina Plasta, ki vključuje mirnsko Dano in družbo Plasta Kovinoplastika iz Kamnja, Frelih je tudi 49-odst. lastnik mokronoškega SEP-a idr. Manager njegovega komentarja ni dobil, kot zanimivost pa dodajamo podatek, da je njegov oče Jože Frelih postal prvi častni občan občine Šentrupert.

Za tretjino nižje ocenjeno premoženje kot lani

Družina Odlazek se je s svojo skupino Krater in 22,5 milijona evrov ocenjenega premoženja letos uvrstila na 42. mesto najbogatejših. Konec lanskega leta je Krater vključeval 27 družb, med katerimi sta tudi Dolenjski list, Studio D, Radio Veseljak in druge. Po navedbah revije Manager skupino kljub utrjenem položaju na trgu tepe visoka zadolženost, prvi mož skupine Krater Martin Odlazek iz Radohove vasi pa ocene ni želel komentirati.

Gregorčič za največje bogastvo šteje družino

Franc Gregorčič (Foto: arhiv, L. M.)

Franc Gregorčič (Foto: arhiv, L. M.)

S 15,7 milijona evrov premoženja se je na 70. mesto najbogatejših uvrstil direktor in lastnik šmarješkega Plastoforma Franc Gregorčič. Tudi njegova družba se na trgu sooča s posledicami krize, premoženje je v primerjavi z letom prej manjše za 3,7 odst., poslovanje skupine pa je nižje za 8 odst. Reviji je Gregorčič poslal daljše razmišljanje o razmerah na trgu in navedel, da mu največje bogastvo pomeni urejena družina in trije sinovi.

Več premoženja, a nižje mesto na lestvici najbogatejših

Letos je regijske vodstvene delavce h krvodajalstvu vabila najbogatejša Dolenjka, Sonja Gole. (Foto: arhiv, M. M.)

Letos je regijske vodstvene delavce h krvodajalstvu vabila najbogatejša Dolenjka, Sonja Gole. (Foto: arhiv, M. M.)

Edina Dolenjka na lestvici je tudi letos Sonja Gole, prva dama novomeške Adrie Mobil. Lani so njeno premoženje ocenili na 13,6 milijona evrov, kar je zadostovalo za 77. mesto, letos pa se je s 14,4 milijona (Goletova tudi edina od regijskih poslovnežev beleži več kot 6-odstotno rast premoženja) spustila za pet mest nižje. Objave ni želela komentirati.

Novost: lastnik lanske regijske gazele, trebanjskega Rema

Dve mesti nižje (84.) se je na lestvico uvrstil novinec regijskih poslovnežev. To je Jože Udovič, lastnik trebanjskega Rema, ki izdeluje zabojnike in montažne objekte, v glavnem za Trimo. Manager je ocenil, da ima Udovič 14,3 milijona evrov premoženja, lanska regijska gazela pa naj bi lani ustvarila 20 milijonov evrov prihodkov in 1,3 milijona evrov čistega dobička. Udovič se z njihovo oceno ni strinjal in je dejal, da je previsoka.

Škrabec lani skoraj 30 mest višje kot letos

Janez Škrabec (Foto: arhiv, B. D. G.)

Janez Škrabec (Foto: arhiv, B. D. G.)

Zadnji oziroma deveti poslovnež z našega območja je bil na lestvici tudi lani. Janez Škrabec, prvi mož ribniškega Rika se je s 13,8 milijona evrov premoženja uvrstil na 92. mesto (lani je bil s16,3 milijona na 64. mestu). Manager je objavil, da bilance njegovega podjetja Riko niso bile javno objavljene že sedem let, njihove izračune pa je komentiral z besedami, da je za vrednotenje edini kriterij trg, ta pa je pokazal, da ni čvrstih meril. Ob tem je dodal, da je sam boljši v podajanju vizije in razvoja družbe, izračunavanje prepušča drugim.

Trije izpadli: Kralj, Kovačič in Plut

V primerjavi z lansko lestvico stotih najbogatejših Slovencev se letos med domače milijonarje ni uvrstil Ivan Kralj iz Velikih Brusnic (lastnik šentjernejskega Arexa je bil lani s 26,9 milijona evrov premoženja na 36. mestu), Mirko Kovačič iz Grma pri Trebnjem (s 17,4 milijona lani ocenjenega premoženja je bil 61.) in Dušan Plut (lani se je na lestvico uvrstil zaradi 12,6 milijona evrov ocenjenega premoženja).

M. M.

Komentarji (35)

4.11.2009Oceniborc 
a jih je mogoče kdo kaj vprašal od kod jim tako premoženje. ne vem če je vse tako kristalno čisto. še premal jih je izpadlo iz prvih 100.ubogi revčki, se mi kar smiljo.
4.11.2009Ocenipodgurc 
Kje je pa moje ime,imam plačo 600€ in delam v Revozu???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4.11.2009Ocenijože 
Podgurc ti si sigurno kakšen šef v Revozu!!!Jaz imam še manj?!!!
4.11.2009 1   (1)   (0)   OceniŠiba Božja 
Iz tega seznama so poštenjakarji in ki jim verjetno ni kaj očitati vsekakor Akrapovič,pa verjetno Frelih in Udovič,ki so prišli do premoženja z trdim delom,vsi ostali pa so do svojega premoženja prišli z tajkunskimi zgodbami in bi v pravni državi marsikateri od njih dobil apartma na Dobu.
5.11.2009–1   (0)   (1)   OceniDomen 
Podgurc in Joze? Sta prevec nevoscljiva? Kdo vama je kriv, da delata v revozu? Verjetno nimata kaksne diplome, se v to smer niti nista trudila, pametna sta pa za dokrotja. Znanje, vztrajnost, zelja, iznajdljivost, po se vec te, pripeljejo do uspeha.
5.11.2009 1   (2)   (1)   Ocenijože 
g Domen diplome res nimam,imam pa dostojanstvo in vrednote. V današnjih časih je diploma samo papir, pa to zelo trd,da se še riti ne moreš pošteno z njo obrisati.
5.11.2009Ocenirosel 
Domen,ti si pa zgleda nek doktor da tako sestavljaš stavke!Najprej se nauči pisati potem pa komentiraj!!Verjetno si neki veliki frajer... ki ne delaš v Revozu!!
5.11.2009–1   (0)   (1)   OceniDomen 
Najlazje se je danes pritozevat, kako ni dela, kje clovek dela in koliko place dobi. Najlazje bit z srednjo solo ali pa se to ne in bluzit okol. Diploma danes zelo veliko pomeni. Brez nje, skoraj nimas moznosti delati kaksne pomembne fukncije oziroma biti na polozaju, ki bo jo cez nekaj let. Se pa seveda dogaja, da so na visokih polozajih ljudje, ki nimajo primerne sole. Ampak teh ni veliko, danes je pa tako dobiti sluzbo veliko tezje kot vcasih. Danes je primer Krka: min 7 stopnja.....in potem si lahko nekej. Kar je manj, si pac navadni delavec.
5.11.2009—   (1)   (1)   Oceniconsigliere 
Domen, dvignil si mi tlak s takimi komentarji. Ali prehitro tipkaš, ali pa si diplomiral iz neke tehnične vede, saj o materinem jeziku nimaš pojma. Sicer se strinjam z domnevo, da brez diplome ne moreš do položaja a le delno. Sam imam diplomo, vendar ne univerzitetno. Potrudil sem se ob delu, vendar sem na bil položaju že prej. Tudi izkušnje nekaj dodajo, če le delodajalec ni tvojega mnenja. Glavno je da je diploma, pa če tudi je bil študent do 30. leta. Se ti zdi neosamosvojen, pri mamici živeč človek, ki se je "šlepal" do svojega 30. leta sposoben za kakršno koli odgovorno delo?
5.11.2009Ocenirosel 
Tako se piše consigliere!!Bravo ena taprava danes!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava