posavje

Posavski radioamaterji uspešni na vaji

17.11.2009 | 08:00 | Anton Hribernik

Tone in Dušan sta del ekipe regijske postaje v Brežicah. (Foto: Anton Hribernik)

Tone in Dušan sta del ekipe regijske postaje v Brežicah. (Foto: Anton Hribernik)

Brežice - V soboto ob 19. uri so se radioamaterji posavskih občin odzvali klicu regijskega centra za obveščanje Brežice. S svojimi radijskimi postajami so priskočili na pomoč prebivalstvu in nudili podporo strukturam za zaščito in reševanje v primeru elementarnih ali drugih nesreč.

Radioklub Elektron Brežice je takoj po pozivu regijskega centra za obveščanje Brežice po republiškem načrtu ARON 2009 aktiviral regijsko radioamatersko postajo s klicnim znakom S59ACP, ki se je že v nekaj minutah vključila v republiško radijsko mrežo. To je vodila upravna postaja S50ARO, ki se je nahajala blizu republiškega centra za obveščanje. V naslednjih tridesetih minutah je regijska postaja vzpostavila UKV zvezo s postajami v vseh štirih posavskih občinah. Vsaka občina je nato poročala o številu aktiviranih lokalnih postaj.

Na vaji je bilo oblikovano sedem radijskih mrež, v katerih se je neposredno odzvalo več kot 37 amaterskih radijskih postaj, s posredovanjem UHF repetitorjev na Lazah in na Čretežu pa so bile vzpostavljene zveze z občinami Sevnica, Krško in Brežice. Kot novost v radioamaterskih zvezah je bila zveza preko echo linka na Lazah v sevniški občini.

Radioamaterji Posavja so na vaji ARON 2009 dobili veliko izkušenj, ki jih bodo uporabili pri izpopolnitvi lastnih načrtov. Brežiški raioamaterji pa so se prvikrat spoprijeli z izzivom, kot je postavitev regijske postaje. Prijetno presenečenje so radioamaterji iz Kostanjevice na Krki, ki so kljub majhnosti svoje občine odlično opravili svoje delo.

Pred vajo so radioamaterji temeljito preverili brezhibnost naprav in anten, opravili so nujne električne meritve in preverili delovanje električnih generatorjev.

Radioklubi so s svojimi radijskimi postajami doslej že večkrat sodelovali v različnih humanitarnih akcijah, v osamosvojitveni vojni in pri povezovanju razseljenih prebivalcev s področij bivše Jugoslavije, kjer je divjala vojna.

Posebnost amaterskih radijskih postaj so velika prilagodljivost in mobilnost. Radioamaterstvo je hobi, ki v neki resni situaciji dobi svoj pravi pomen. Tega se zavedamo šele tedaj, ko sodelujejo pri reševanju človeških življenj.

‹ nazaj

Komentarji (2)

17.11.2009OceniTone 
"Radioamaterstvo je hobi, ki v neki resni situaciji dobi svoj pravi pomen. Tega se zavedamo šele tedaj, ko sodelujejo pri reševanju človeških življenj". Čestitam vsem posavskim radioamaterjem, ki ste v tako velikem številu odgovorili klicu na pomoč s svoje amaterske radijske postaje! Tokrat je šlo le za vajo. Prepričan sem, da bi bi ljudem priskočili na pomoč tudi, ko bi šlo zares. Lep pozdrav!
21.11.2009OceniAnton 
Vaja je uspela! To pa ni vse. Radi bi gradili naprej. Vabimo vse, ki vas zanima naše delo, da se oglasite v naših klubskih prostorih na trgu izgnancev 12b (nekdanji dijaški dom, izza kina Brežice). Pokazali vam bomo radioamatersko postajo, kratkovalovne, ultrakratkovalovne in druge naprave, ki jih uporabljamo pri vzpostavljanju zvez in pogovorih po celem svetu. Računalnik in iternet sta nam v veliko pomoč. Osnovnošolcem (6., 7., 8. in 9. razred) pa želimo pokazati vse o amaterskem radiogoniometriranju ali "lovu na lisico", ki je ena od disciplin na tekmovanjih mladih tehnikov. In še marsikaj drugega, kar bi vas zanimalo. Prosimo, najavite svoj prihod ali nam pošljite vprašanja po elektronski pošti s59acp@gmail.com ali GSM: 040 608 633. Veseli bomo vašega obiska. Vljudno vabljeni! S59ACP

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava