dolenjska

Mikličeva odprla vrtec, ostaja v službi na občini

18.11.2009 | 18:15 | I. N.

Družina Miklič: Ustanoviteljica vrtca Jana Joža Miklič (desno) z možem Gregorjem in bratom Štefanom. (Foto: I. N.)

Družina Miklič: Ustanoviteljica vrtca Jana Joža Miklič (desno) z možem Gregorjem in bratom Štefanom. (Foto: I. N.)

Novo mesto - V naselju Pod Trško goro so danes popoldne odprli zasebni vrtec Jana, ki bo kot prvi na tem območju deloval po pedagogiki Marie Montessori. V hiši svojih staršev je vrtec uredila družina Miklič.

»Montessori pedagogika temelji na tem, da pomagamo otroku, da naredi sam. Vzgojitelji pripravijo okolje, otrok pa sam izbere material, s katerim bo delal,« o pristopu, ki naj bi bil čim bolj po meri otroka, pravi direktorica vrtca Joža Miklič, sicer uslužbenka novomeške občinske uprave. .

»Ostajam v službi na občini, ne bom zaprosila za koncesijo in ne pokrivam predšolskega varstva od 1. maja naprej. Moje podjetje je bilo registrirano kasneje. Vse, kar se je o njem govorilo do takrat, je bilo neupravičeno,« odgovarja na vprašanje o združljivosti funkcij.

»Deset let sem delala na področju predšolske vzgoje. Sistem javnega vrtca je sicer zelo dobro sestavljen, vendar starši nimajo izbire. Ko sem se seznanila s pedagogiko Montessori, sem iskala možnosti, kako bi jo bilo moč pripeljati v to okolje. Prvič smo poskušali v Vrtcu v Brezju, ministrstvo je program že potrdilo, vendar je kasneje prišlo do težav in nesprejemanja te pedagogike med zaposlenimi, tako da je stvar propadla,« razlaga. Ko sta ji umrla starša in je njuna hiša ostala prazna, pa sta z bratom idejo o tovrstnem vrtcu obudila.

Mikličeva ni skrivala zadovoljstva.

Mikličeva ni skrivala zadovoljstva.

V vrtcu, velikem 280 kv. metrov, bo prostora za dva oddelka otrok, to je največ 40. Uporabno dovoljenje je vrtec že pridobil, ko bo vpisan v razvid, pa Mikličeva računa na občinsko sofinanciranje programa, ki velja za zasebne vrtce. Vpis otrok bo predvidoma že v prihodnjem tednu.

»Nisem optimist, da bomo vrtec zapolnili brez težav glede na situacijo, ki je nastala v novomeškem okolju. Pričakujem pa, da bomo do prihodnjega šolskega leta že polno zasedeni. V to verjamem. Če sem prepričala državo, mislim, da bom še koga,« pravi Mikličeva.

Ob otvoritvi se je zahvalila vsem, ki so ji pomagali pri odprtju vrtca, pa tudi tistim, ki so ji nasprotovali, saj je zaradi njih, kot je dejala, spoznala, koliko zmore.

‹ nazaj

Galerija (27)

IMG_1820
IMG_1821
IMG_1822
IMG_1823
IMG_1824
IMG_1826
IMG_1827
IMG_1829
IMG_1830
IMG_1831
IMG_1835
IMG_1836
IMG_1837
IMG_1838
IMG_1839
IMG_1840
IMG_1843
IMG_1845
IMG_1846
IMG_1848
IMG_1849
IMG_1850
IMG_1851
IMG_1852
IMG_1853
IMG_1855
IMG_1856

Komentarji (27)

18.11.2009OceniMatjaž 
Upam, da bo kdo preveril ali je to korupcija. Lepo bi bilo, da bi Mikličeva zapustila občino.
18.11.2009Ocenipepi 
kaj korupcija, zavist, zavist!!!!
19.11.2009Ocenibralka 
Zakaj pa bi morala pustiti službo? V vrtcu bo imela zaposlen strokovni kader - najboljše vzgojiteljice,ki se bodo znale hitro in kvalitetno prilagajati sodobnemu času in njegovim zahtevam.
19.11.2009OceniMarija 
Najboljše vzgojiteljice? So vzgojiteljice v enotah vrtcev Ciciban in Pedenjped slabe oz. slabše? Ne sodite, če ne poznate stanja. Moje izkušnje z vzojiteljicami v obeh vrtcih so take, da lahko napišem, da so tam najboljše!
19.11.2009Ocenimami 
Montessori pedagogika nikakor ni prilagojena sodobnemu času. Ne predstavljam si, da mojemu otroku ne bi dovolili spontane igre in mu ne brali pravljic. Sama matematika in racionalnost še nista pogoj za sodoben razvoj mladine. Ta pedagogika se je zelo razmahnila v cerkvenih vrtcih, kar daje mislit. Me ne čudi, da so se vzg. iz Žabjeka uprle. Le kako je lahko višja svetovalka za predšolsko vzgojo na občini, hkrati direktorica privat vrtca?
19.11.2009Ocenimino 
Ali zdaj že vsaka naključna mamica, ki odpre računalnik pozna značilnosti oz. zakonitosti posameznih vrst pedagogik, da se vtika v strokovnost pedaških delavcev te jo celo ocenjuje. Istočasno me zanima, kako pozna gospa marija delo vzgojiteljic v javnih vrtcih, če sploh ni bila tam prisotna drugače kot starš (ali je imela otroke v obeh javnih vrtcih). Zakaj se vsi ti ljudje, ki danes kritizirajo novo odprt vrtec ne spustijo v atomsko fiziko in jo začnejo kritizirat. Ali Dolenjci res mislite, da je vaše znanje tako široko, da se lahko spustite prav na vsako področje in ga popljuvate. Sram naj vas bo! Poiščite v sebi (mogoče v svojih globinah) če premorete in najdete še kaj takih karakternih lastnosti, ki vas bodo vodile, da boste čestitali pogumu gospe Miklič, ki se je podala na pot iskanja drugačnih vzgojnih poti in za trenutek pozabite na zavist, saj vendar dela za dobro otrok, za katere tako radi rečete "da so naše največje bogastvo". Kritizirate tiste, ki delajo, ustvarjajo in iščejo vedno nove poti, sami pa ne naredite nič! Gospa Miklič, čestitam vam, hkrati pa vam želim srečo na vaši novo začrtani poti.
19.11.2009Ocenikekec 
Upam, da vsaj v tem vrtcu vzgojiteljice ne kadijo. Iz vrtca Kekec je naš otrok prinašal vonj po cigaretah, kot bi bil ves dan v kadilnici. No, to je bilo pred 3 leti, upam, da je zdaj drugače.
19.11.2009OceniMarija 
Mino, mislim da je pa ja najpomembneje mnenje staršev, ki otroke zaupajo vzgojiteljicam in sami ter preko otrok lahko ocenijo znanje, delo in sposobnosti le-teh.
19.11.2009Ocenimeta 
Spoštovani Mino. Se z vami popolnoma strinjam, da kritiziranje po dolgem in počez ne gre. Izbira mora biti, tudi kar se tiče programov v vrtcih, iz lastnih izkušenj pa lahko trdim, da dobro počutje otrok ni odvisno od programa, temveč od ljudi. Se pa ob vsem tem nehote poraja vprašanje glede etičnosti gospe Miklič, ki se seveda lahko odloča za katerokoli poslovno pot, ki si jo želi. Že v času, ko je bila na občini višja svetovalka za predšolsko vzgojo, je obnavljala hišo svojih staršev za vrtec. Poznala je torej vse, kar se na tem področju na občini dogaja in pripravlja. Mislite, da ji to ni prišlo prav?
19.11.2009Oceniskery 
Mono:"G. Miklič dela za dobro otrok" Solze so me oblile. kaj a bo vrtec zastonj? Ja pa kaj še, dela za svoj žep, ne nas met za neumne.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava