dolenjska

V Dobravi pri Škocjanu spor med Romi in krajani

2.1.2010 | 15:50

Simbolna fotografija

Simbolna fotografija

V Dobravi pri Škocjanu se je danes popoldne zaostril spor med tamkajšnjimi krajani in prebivalci bližnjega romskega naselja v Dobruški vasi. Krajani so namreč nasprotovali pogrebu Rominje, kar je Rome razburilo in na kraju dogodka se jih je zbiralo vse več. Med Romi in krajani sta skušala posredovati tudi Bojan Tudija in Filip Robar Dorin, na trenutke naj bi bilo zelo vroče.

Po nekaterih informacijah naj bi v Dobravo celo prihajala specialna enota Generalne policijske uprave, ki naj bi Romom omogočila pokop. Ta naj bi se po prvotnih načrtih začel ob 16. uri.

Pogrebci so se že razšli, težave ostajajo

Po naših podatkih se je pogreb nato vendarle začel ob 16.30 uri. V Pogrebni službi Blatnik so nam potrdili, da so se krajani Dobrave že pred tem razšli, težav pri obredu niso imeli, tudi v cerkvi ne, kajti pogreb je bil cerkven, in kmalu po 17. uri so se razšli tudi pogrebci. Policistov na pokopališču samem ni bilo, pač pa v okolici.

Zakaj spor?

Iz vsega skupaj smo danes skušali izluščiti tudi bistvo spora med Romi in krajani Dobrave, to bomo podrobneje in z uradnimi sogovorniki storili še v prihodnjih dneh. Torej: Romi iz Dobruške vasi imajo svojce doslej v glavnem pokopane na pokopališču v sosednji občini, v Šentjerneju. V današnjem primeru so tam želeli nov grob, kar ni bilo mogoče, saj ima občina Šentjernej dovolj ''svojih'' Romov. Pogrebna služba je tako morala iskati drugo najbližje pokopališče v matični, škocjanski občini, to pa je v Dobravi. S to rešitvijo sicer tudi Romi sami niso bili zadovoljni, še manj, kot kaže, tamkajšnji krajani.

STA je o dogodku ob 15.50 uri poročala takole: Pred gasilskim domom v Dobruški vasi v občini Škocjan na Dolenjskem se je zbralo več kot sto ljudi, ki nameravajo preprečiti pogreb Romkinje na tamkajšnjem pokopališču, je za STA dejal podpredsednik Zveze Romov Slovenije Bojan Tudija. Na PU Novo mesto so potrdili zbiranje večjega števila ljudi, posredovanje policije pa zaenkrat ni bilo potrebno. Po besedah Tudije so se poskušali dogovoriti s krajani, vendar neuspešno. Ta čas je Tudija na policijski postaji v Šentjerneju, kjer naj bi skušali poiskati rešitev za nastalo situacijo. Sam pogreb je predviden za 16. uro. Tiskovna predstavnica Policijske uprave (PU) Novo mesto Alenka Drenik je za STA potrdila, da se je pred gasilskim domom zbralo večje število ljudi, a vzroka za to ni mogla potrditi. Zadevo sicer spremljajo policisti, njihovo posredovanje pa zaenkrat ni bilo potrebno.

‹ nazaj

Komentarji (50)

2.1.2010Ocenichiro 
Očitno vi novinarji sam napihujete, kako je bilo vroče in da bi tako nastalo še več nestrpnosti. Ko pa pišete prispevek pa vsaj napišite pravilne podatke in ne kar nekaj, kot naprimer da so se krajani Dobrave pri Škocjanu zbirali pri gasilskem domu v Dobruški vasi, kar sploh ne drži. Bi pa dal VELIKO kritiko na Župana Občine Škocjan, ki se sploh ne odzove na taka dogajanja, ampak samo potiska ostale v ogenj on pa bo konec letošnjega leta, ko bodo volitve govoril o tem kaj je naredil za Občino in njene Občane, ter se še naprej hvalil da v njihovi Občini nimajo romske problematike.
2.1.2010Ocenipely 
Saj znaš brat, ne. Potem pa pojdi pa se pritoži na STA, tam ne vedo razlike med dorbuško vasjo in Dobravo ...
2.1.2010Ocenimilko 
Prepovedati pogreb pokojnice je velika sramota,če pa je razlog njena nacionalna pripadnost je pa to tudi vse najslabše.
2.1.2010Ocenizmija 
Zelo žalostno je ko berem ta prispevek in spet problemi med Romi in civili mislim,da hodite k maši in molite boga, verjamete škoda, da hodite v cerkev in molite boga, vas je lahko sram, da delate tudi razliko med umrlimi in njim ne dovoljujete pogreb na pokopališču, ki je prav namenjeno za njih. Lahko bi vas bilo sram P..č..e ,da morejo biti tudi prisotni policisti. Zakaj enkrat ne date mir Romom in če že kaj imate z živimi potem dajte mir mrtvimi. Če bi bil župnik, bi vsa vse skupaj po maši zaprl v cerkvi in sežgal, kot je Hitler sežgal Jude
2.1.2010OceniMERI 
ZGROŽENA SEM, KAJ SE DOGAJA MED LJUDMI, KAJ NISMO VSI ENAKI, OZIROMA ENAKOPRAVNI? DRUŽINA V ŽALOSTI OB IZGUBI SORODNIKA, POTEM PA ŠE TAKŠEN CIRKUS OKOLI POKOPA, RES SRAMOTA...NA NAŠEM POKOPALIŠČU, V NAŠEM MESTU JE VELIKO ROMSKIH GROBOV, PA NIKOLI PROBLEMOV... LJUDJE, ZAMISLITE SE MALO...
2.1.2010Ocenichiro 
zmija takih komentarjev kot je ta da bi zaprl v cerkev se raje zadrži, ker to kar ti pišeš je zelo nizkotno in to šele spodbuja k nestrpnosti. prosim da se opravičiš vsem.
2.1.2010Ocenimičo 
Zakaj bi se naj zmija opravičil,saj vi civili lahko delate z Romi kaj hočete naj prej jih bonbandirate potem panjim postavljate barikade proti mrličem in jim ne dovoljujete pogreb. To je vaša nestrpnost do romov. Vi civili dolenski ste nestrpni do vseh slovenskega naroda,vaša kultura je 40 let še za nami Slovencami
2.1.2010OceniFata 
zakaj bi se naj zmija opravičil, sedaj naj se vaščani Dubruške vasi opravičijo Romom, oziroma družini pokojnice.To bi bilo zelo prijazno do vas in to nj bi bilo opravičilo v javnost.
2.1.2010Ocenichiro 
Veš kaj mičo tud ti bi bil tak če bi živel v njihovi bližini, ko ti iz tvojega imetja vzemajo stvari, ko si z otrokom na sprehodu in ti mimo glave cca 10cm prileti metek ki je bil pred tem izstreljen iz točno tega romskega naselja, zaradi katerega je danes nastal problem in še in še....
2.1.2010Ocenichiro 
Po teh komentarjih ki jih videvam sedaj, smo mi v sedanjosti in v 60 let za nami, saj ste vidim veliki ljubitelji množičnih pobojev in sicer takih ljudi(DAVKOPLAČEVALCI), kateri bodo danes plačali pogreb pokojne,ker kolikor vem ni nobeden od svojcev zaposlen ampak živi samo od socialne podpore.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava