posavje

Medobčinski redar: Najprej opozorila, kmalu tudi kazni

4.1.2010 | 11:50

Foto: M. M., arhiv DL

Foto: M. M., arhiv DL

Krško, Brežice, Sevnica ... - Z novim letom si na območju Posavja obetajo več reda tudi v mirujočem prometu, saj je začel delovati Skupni prekrškovni organ občinskih uprav občin Bistrica ob Sotli, Brežice, Krško, Radeče in Sevnica oz. medobčinski redar. Kot je sporočil Martin Cerjak, vodja Medobčinskega inšpektorata, bo imel redar sprva bolj preventivno funkcijo, v drugi polovici februarja pa si prekrškarji lahko obetajo tudi finančne kazni.

V današnjem sporočilu za javnost so zapisali, da je medobčinski redar uspešno opravil predpisano usposabljanje in tako pridobil formalne pristojnosti ukrepanja na področju delovanja redarstva, naloge pa so opredeljene v Zakonu o redarstvu ter odlokih občin ustanoviteljic in se nanašajo zlasti na urejanje mirujočega prometa ter zagotavljanje javnega reda in miru v občinah.

V prvi fazi (predvidoma v januarju in začetku februarja 2010) bo delovanja redarja usmerjeno v preventivno akcijo nadzora nepravilnega parkiranja, zlasti v mestnih središčih ter drugih mestnih območjih, kjer nepravilno parkiranje posameznikov povzroča največ težav občanom. V tej fazi bo redar kršitelje opozarjal s pisnimi opozorili, v katerih bodo navedeni prekrški ter višina predpisane globe. V naslednji fazi (predvidoma v drugi polovici februarja) pa bo redar opravljal nadzor ter izrekal vse ukrepe v skladu s pristojnostmi, opredeljenimi v zakonodaji, kar pomeni tudi izrekanje glob kršiteljem. Skupni prekrškovni organ petih občin sicer sodeluje tudi s policisti, s katerimi bodo glede na problematiko v posameznih občinah organizirali tudi skupne akcije.

"Občanom svetujemo, da upoštevajo zakonodajo ter prometno signalizacijo ter tako prispevajo k ureditvi razmer, predvsem v mestnih središčih ter se izognejo sankcijam, ki sledijo ugotovljenim prekrškom," ob tem sporoča Cerjak.

‹ nazaj

Komentarji (5)

5.1.2010Ocenimilko 
Sem vsekakor za red vendar bo šlo predvsem za pobiranje denarja in polnjenje občinske blagajne.Predvsem navadnim ljudem je treba pobrati čim več.
5.1.2010OceniSevničanka 
V Sevnici bo potrebno najprej poskrbeti za primerna parkirna mesta, ki jih absolutno ni dovolj ob vsakomesečnem sejmu in ob času ogleda kakšne prireditve v kulturni dvorani. Tako da - denar bo v teh primerih skoraj zagotovoljen, če bo prišel redar okoli. Sicer se z njegovim delovnim mestom popolnoma strinjam, a najprej je potrebno ustvariti pogoje za ustrezno število parkirnih mest. No, v Sevnici prehitevajo tako po levi kot po desni, ko je potrebno "skubiti" občane.
7.1.2010Oceniseka 
mi v Brežicah pozdravljamo smo za to službo, zaradi naše varnosti, ker ga župan loka in vozi pijan s službenim avtomobilom.
7.1.2010Oceni2010 
seka ti nimas pojma
12.1.2010Ocenijoja 
V Krškem si želimo od redarja predvsem da odpravi parkiranje na pločnikih,posebno to velja za parkiranje na pločnikih pred gostinskimi lokali.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava