Praznovanje pravoslavnega božiča

7.1.2010 | 19:40

Foto: B. G.

Foto: B. G.

Miliči - Danes praznujejo božič tudi verniki pravoslavne veroizpovedi. Na območju Krajinskega parka Kolpa stoji srbska pravoslavna cerkev v vasi Miliči. Dobrih 100 let se v tej cerkvi k bogoslužju zbirajo prebivalci uskoških vasi Paunoviči in Marindol. Cerkev sv. Petra i Pavla na hribu nad Miliči je nadomestila staro leseno cerkev sv. Petra, ki je stala nad bližnjimi Paunoviči in so jo vaščani postavili po naselitvi na to območje - pred približno 400 leti.

Zadnja leta se staroselcem pridružujejo tudi pravoslavci, ki so se v Beli krajini naselili v času Jugoslavije, pa tudi prijatelji katoliki iz okoliških vasi, tako da majhna cerkev ne more sprejeti vseh obiskovalcev na tak praznik.

Polnočnica se je v Miličih včeraj začela že ob 17. uri, saj se je moral pop vrniti v svojo faro v Srbske Moravice na Hrvaškem. Po starodavnem običaju so pred bogoslužjem pred cerkvijo zakurili ogenj in na njem zažgali badnjak - hrastovo drevesce.

Proslavljanje, ki se je začelo že pred cerkvijo, se je potem nadaljevalo na domovih, na sam božič pa belokranjski pravoslavci (tako kot tudi katoliki) obvezno pripravijo jagnje na ražnju.

Srečen božič še enkrat,

Boris Grabrijan

Galerija

Komentarji (3)

8.1.2010Ocenimile 
kaj se peče,janjac ali odojek?
9.1.2010Ocenimilko 
Čestitam gospodu Borisu Grabrijanu ker sem opazil da je večkrat lepo in z občutkom in silnim spoštovanjem pisal v raznih sredstvih obveščanja o dogajanjih v pravoslavnih vasicah Paunovičih,Miličih,Bojancih in Marindolu.Res mu hvala.
9.1.2010Ocenifenix 
"..........belokranjski pravoslavci (tako kot tudi katoliki) obvezno pripravijo jagnje na ražnju"!? Boris, ta ti je pa dobra - kje si to videl ali slišal? Po tem tvojem kriteriju je Bela krajina morda le okoliš z vasmi Adlešiči in malo južneje. Drugje tega ne boš videl. Za pravoslavce (Srbe) pa je splošno znano, da za božič pečejo odojka - pred kratkim prikazano na TV Slovenija.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava