novice

Vlada sprejela nacionalni program ukrepov za Rome

12.3.2010 | 07:30 | STA/tjg

Foto: T. J. G.

Foto: T. J. G.

Ljubljana - Vlada je sprejela nacionalni program ukrepov za Rome za obdobje 2010-2015. Med njegovimi glavnimi cilji je predsednik komisije za romska vprašanja Igor Lukšič navedel izboljšanje bivalnih razmer in urejanje romskih naselij, izboljšanje izobrazbene strukture Romov, povečanje njihove zaposlenosti in izboljšanje njihovega zdravstvenega varstva.

Lukšič je na novinarski konferenci včeraj po seji vlade kot ključno izpostavi tudi ohranjanje in razvijanje identitete Romov, kamor sodijo kulturna, informativna in založniška dejavnost ter skrb za romski jezik.

Zadnja točka pa je po njegovih besedah posvečena "dvigu osveščenosti večinskega naroda in sploh prebivalstva, da bi bila solidarnost in strpnost večja".

Nacionalni program ukrepov je sprejet v skladu z zakonom o romski skupnosti, njegovo pripravo je koordiniral urad za narodnosti, sodelovalo pa je več več ministrstev, je povedal Lukšič.

‹ nazaj

Komentarji (7)

12.3.2010Oceniina 
iz medijev je razbrati in tudi v raznih ostalih poročilih, kako dolga je študentska doba do diplome. mogoče je prekratka, da bi se nakateri naučili, da v neki državi ne moreš ves čas braniti in dajati razne ugodnosti skupnosti, ki vse zakone, katere ji pridejo prav , zelo dobro pozna. Gospodje se vam ne zdi, da je to jama brez dna. Vedno več denarja se namenja za romske skupnosti. Lepo in prav, kje so pa delovni državljani v tem sklopu. Glede na tako veliko brezposelnost, se še vedno izdajajo delovne vize za reveže iz drugih držav. Krasno pri nas pa nima kdo delati. Kaj ne? Kaj če bi te ljudi ,katerim se tako redno izplačuujejo socialni transferji še malo zaposlili preko javnih del in pri sezonskih opravilih. Ali mislite, da to ni mogoče. Vsi, kateri so stari nad petnajst let in so za delo sposobni naj denar, ki ga dobijo na lepe črno očke tudi zaslužijo. Če se ne motim za nekatere v tej državi velja red. Ne recite, da sem nestrpna. To ni res, resnica pa je če bomo tako delali, kmalu ta država ne bo imela niti za lastni obstoj kaj šele za ljudi. Slovenija bi bila lahko z pametnim in poštenim gospodarjenje veliko nad vsemi evropskimi povprečji. Ne vem če je resnično za vse kriva država kot taka, mislim da imamo kar nekaj akterjev kateri so za to krivi, ampak teh ne zanima glas ljudstva, vzeli so si samo polovičko, katera njim odgovarja.
12.3.2010OceniPATRIOT 
Kr naj jih pošljejo k men, bom jim jst "razvil identiteto romov" in poskrbel bom tudi za "romski jezik" :)
12.3.2010OceniANA 
Lukšič ,kdaj boš poskrbel za tisoče poštenih Slovencev,ki so izgubili delo, tudi ti ne bodo mogli živeti od zraka.
13.3.2010Ocenicigo 
Za cigane je edina rešitev ples na Jelinčičev priljubljeni "glasbeni" inštrument, ne pa denarna pomoč!!!
13.3.2010Ocenitone 
saj vidite da v parlamentu delajo še policija preiskavo jelinčič in prijatelj so za par ur bili za zapahi saj prijatelja so dobili pri kurupciji saj potem vidite da so v parlamentu tapravi cigani in zaradi njih je slovenija v taki krizi ki bo trajala še par let kar se pa tiče državne blagajne to pa vsak nekaj vzame iz parlamenta saj vidite kako skrivajo svoje premoženje od davčne ki so vredne miljon evre.
20.3.2010Oceni-šmarnica- 
Le dajajte jim podporo, da bojo imeli za bencin in vožnjo na tatinske pohode. Ne bo dolgo ko se bo našel kdo in bo rekel, da ta svojat krade zato, ker jim mi ne dajemo dovolj in zatorej nimajo za svoje potrebe.
7.4.2010Oceninori ljudje 
Prokleta debilna država Slovenija!!! Pa kakšen motiv imate/mo, da na vsak način že več desetletij poskušamo asimilirati cigote v Slovence. Če ne gre ne gre. Nehajte jim dajat potuho, posebne statuse ter jih, če znajo ustrezno Slovensko in imajo stalno prebivališče in služijo ter plačujejo davke prekvalifacirajte v Slovence in BASTA!!! Nobenih posebnih pravic, izjem za to indijsko kasto raztepeno po celem svetu!!! Pa koji k.... smo mi, da imamo za poslanstvo pomilovati jih in jih prositi, da se pa le naj poskusijo vsaj malo držati splošno veljavnih načel, navad ostalih Slovenceljnov. Prosim, prosim cigo. A bi cigo? Lej ti dam cigo, sam ne delat tega.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava