posavje

Popelarjeva Piramida v grajskem atriju in razstava Piramida – drevo

8.4.2010 | 10:00 | Besedilo in foto: Pavel Perc

Damjan Popelar vedno znova preseneča...

Damjan Popelar vedno znova preseneča...

Sevnica - Drevi ob 19.30 bodo na sevniškem gradu odprli fotografsko razstavo s kratkim filmom "Piramida – drevo" sevniškega arhitekta Damjana Popelarja, ki je v atriju sevniškega gradu skupaj s prijatelji postavil nad grajski vodnjak leseno skeletno konstrukcijo piramide. Popelarjev umetniški opus je s svojimi instalacijami, pretežno v naravi (ena najbolj prepoznavnih in monumentalnih je gotovo kamnita spirala na Primorskem, v kraški vrtači v Otlici pri Ajdovščini), vedno skušal vzpostavit nek odnos, dialog med preteklostjo in sedanjostjo, nagovarja o razmišljanju o človeku, naravni in kulturni dediščini…

Vse se vrti okoli grajskega vodnjaka

"Življenje tukaj se je moralo začeti z neko posodo za vodo in tudi celotna arhitektura tega gradu se je zgradila okoli te posode z vodo. In kar mi delamo – začasno postavitev te piramide se je ponovno zgodilo okoli te posode z vodo. Na ta način se animira pomen vodnjaka, ki sicer ne funkcionira več. Gre za naglaševanje neke večne, stare ideje in pomena naravne dobrine – vode, da brez vode ne gre. Vse se vrti okoli tega vodnjaka. Začetek, izhodišče postavljanja teh kolov je bil zopet vodnjak. In potem se je iz tega širila piramida v strani po horizontali in sedaj v vertikalo, točno nad os vodnjaka. Opazovalec te piramide bo lahko ugotovil, koliko je globok vodnjak, gre za preslikavo na drugo stran, zrcaljenje," pojasnjuje Damjan.

Damjan s prijateljico in prijatelji, ki so mu vedno ob strani.

Damjan s prijateljico in prijatelji, ki so mu vedno ob strani.

Arhitekt Popelar, zaposlen v sevniškem Stillesu, pravi, da je ta piramida posledica razstave fotografij, ki jo je najprej postavil v Baragovi galeriji v Trebnjem. "Gre za sklop fotografij o Piramidi in drevesu, ki prikazuje letni ciklus drevesa in piramide. Gre za postavitev piramide na hribu nad Bičem, kjer je stala poldrugo leto. Nastale so številne fotografije, posneli smo tudi kratkometražni film in to bo tukaj, na gradu tudi predstavljeno."

Brez Jazbečevega dvigala ne bi šlo!

Brez Jazbečevega dvigala ne bi šlo!

S piramido odkrivamo globino tega vodnjaka

"Meni je toliko večji izziv kot tista mrtva razstava fotografij, postaviti to konstrukcijo na novo, se pravi, narediti rekonstrukcijo, na drugi lokaciji, v drugem kontekstu, in sicer v razmerju z vodnjakom v tem atriju! Namreč s to piramido, ki je postavljena, ki nosi v svoji sredi to baročno posodo vodnjaka, pravzaprav odkrivamo globino tega vodnjaka. Višino piramide narekuje globina vodnjaka. To je glavna misel. Skratka, vse se vrti okoli tega vodnjaka, celotna konstrukcija!

Pomagal je tudi Damjanov brat Sebastjan, ki bo 16. aprila odprl slikarsko razstavo pod Simončičevim toplarjem na Bistrici pri Šentrupertu.

Pomagal je tudi Damjanov brat Sebastjan, ki bo 16. aprila odprl slikarsko razstavo pod Simončičevim toplarjem na Bistrici pri Šentrupertu.

Če nam je bilo na hribu izhodišče drevo, je tukaj vodnjak. Če je hrib narekoval neko vertikalo proti nebu, izhajamo tukaj iz te vertikale iz oz. v globino. Namreč ta piramida, kot rečeno, zrcali globino vodnjaka in gre zopet za nek dialog."

Že otvoritev nocojšnje razstave (organizatorja sta Društvo Zagon Tržišče in KŠTM Sevnica) z začetkom v grajskem atriju, bo, tudi zaradi svetlobnih in zvočnih učinkov, nekaj posebnega. Soavtorja fotografij razstave Piramida – drevo (odprta bo do 28. aprila) sta Borut Dvornik in Robert Novak, zaslužni snemalec pa je Stani Markovič.

‹ nazaj

Galerija (13)

IMG_5757_000
IMG_5759_000
IMG_5762_000
IMG_5763_000
IMG_5764_000
IMG_5768_000
IMG_5769_000
IMG_5770_000
IMG_5772_000
IMG_5775_000
IMG_5784_000
IMG_5790_000
IMG_5793_000

Komentarji (3)

8.4.2010Ocenisevnićan 
Kaj nimajo ti ljudje nobenega pametnega dela,da molzejo denar od občine za te traparije
13.4.2010Ocenisevničanka 
@sevnićan: Kako tipična izjava za nekoga z mehkim Ć-jem!
13.4.2010Ocenikritik 
izjemno! ne razumem pa ljudi, ki izjavljajo take pomisleke... bodimo ponosni ker imamo med nami take ljudi in društva, ki so pripravljeni to sploh delati. čez vrsto let se nam bo zgodil Prešern mi pa sploh vedeli ne bomo da smo živeli v njegovi bližini. kar tako dalje! čestitam!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava