dolenjska

Oblikovana pasma šentjernejskega petelina, blagovna znamka ateljeju Polde

14.5.2010 | Tekst in foto: L. Markelj

Ogled ene od matičnih jat šentjernejskega petelina na kmetiji Luzar v Dolenji Stari vasi pri Šentjerneju. (Foto: L. M.)

Ogled ene od matičnih jat šentjernejskega petelina na kmetiji Luzar v Dolenji Stari vasi pri Šentjerneju. (Foto: L. M.)

Zbrani na novinarski konferenci na kmetiji Martinčič v Šmalčji vasi. (Foto: L. M.)

Zbrani na novinarski konferenci na kmetiji Martinčič v Šmalčji vasi. (Foto: L. M.)

Stane Bregar (v sredini), predsednik Kulturno-etnološkega društva Gallus Bartholomaeus. (Foto: L. M.)

Stane Bregar (v sredini), predsednik Kulturno-etnološkega društva Gallus Bartholomaeus. (Foto: L. M.)

Šentjernej - Kulturno etnološko društvo Gallus Bartholomaeus je ob 15-letnici ustanovitve občine Šentjernej in 10-letnici delovanja društva včeraj popoldne sklicalo novinarsko konferenco z naslovom Šentjernejski petelin, simbol, mit in resničnost.

Petelin je pomemben simbol šentjernejske občine, za kar so se občinski svetniki odločili leta 1995. Imajo ga tudi v svojem grbu in zastavi. Za promocijo petelina skrbijo vsi, med drugim tudi omenjeno društvo, ki se ob prvi desetletki lahko pohvali s pomembnim delom – oblikovanjem pasme šentjernejskega petelina, ki bo letos tudi uradno potrjena na ljubiteljski ravni. Kot je povedal predsednik društva Gallus Bartholomaeus Stane Bregar, je bilo delo zahtevno in brez sodelovanja najvidnejših predstavnikov stroke na področju perutninarstva v Sloveniji ne bi šlo. Bregar se je tako javno zahvalil prof. dr. Antoniji Holcman, dr. Janezu Kebetu iz veterinarske klinike iz Brežic in Danilu Osovnikarju, vodji sodnikov za pasemsko perutninarstvo. Poklonil jim je mlade potomke trte z Lenta, ki so jo leta 1993 posadili v šentjernejski občini, v vinski gorici Vrbovci.

Da dobro rodi, je najprej vrsto let skrbel trsničar Franc Martinčič iz Šmalčje vasi (na njihovi kmetiji je novinarska konferenca tudi potekala), lani pa je novi trsničar postal njegov sin Jernej Martinčič. Kot lastnik potomke z mariborskega Lenta je prvi certifikat o izvornosti mladih trt, vzgojenih iz nje, prejel šentjernejski župan Franc Hudoklin. Ob tej priložnosti se je zahvalil tako Martinčičevim, kot vsem, ki so prispevali, da bodo v šentjernejski dolini imeli priznano pasmo šentjernejskega petelina.

Posebne pozornosti je bila na dogodku deležna tudi lončarka Silvija Goršin iz Dolenjega Gradišča pri Šentjerneju. Podelili so ji namreč blagovno znamko Gallus Bartholomaeus za keramične peteline, ki jih izdeluje v »svojem« lončarskem ateljeju Polde. Goršinova namreč uspešno nadaljuje lončarsko tradicijo svojega deda, znanega lončarja Leopolda Zupančiča in je edina v šentjernejski dolini, ki se po smrti Jožeta Pungerčarja pred dvema letoma ukvarja z lončarstvom.

Domačin Janez Selak pa je zbrane na novinarski konferenci, ki so si ob koncu ogledali eno od matičnih jat šentjernejskega petelina, in sicer na kmetiji Luzar v Dolenji Stari vasi pri Šentjerneju, povabil na zanimiv današnji dogodek z naslovom Petelin bo zapel pri Otiliji. Na njihovi domačiji bodo namreč ob 19.30 slovesno postavili skulpturo petelina, narejenega po njegovi zamisli iz starega kmečkega orodja, odprli razstavo petelinov, zbranih z različnih koncev sveta, slikarsko razstavo o petelinih in razstavo instrumentov Mladena Škrbiča.

‹ nazaj

Galerija (20)

_IGP3243
_IGP3244
_IGP3246
_IGP3247
_IGP3250
_IGP3251
_IGP3256
_IGP3257
_IGP3260
_IGP3261
_IGP3263
_IGP3265
_IGP3272
_IGP3273
_IGP3276
_IGP3277
_IGP3278
_IGP3280
_IGP3281
_IGP3282

Komentarji (1)

21.5.2010OceniPetjeln 
cestitke vsem skp ki so zredil tega petelina,ampak men se zdi da je najbuljsi petjeln v senternej kar nas župan vsaj tako se sliš po naš dolin zato cestitke tud njemu in njegovim kokoškam.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava