glasba

Krški simfoniki: nocoj premierni koncert, kmalu simfo-rock Kurent

15.5.2010 | 07:20 | Besedilo in foto: A. K.

Nocoj premierni koncert krških simfonikov v letošnji sezoni.

Nocoj premierni koncert krških simfonikov v letošnji sezoni.

Na čelu krškega orkestra je že od njegove ustanovitve leta 1992 Drago Gradišek.

Na čelu krškega orkestra je že od njegove ustanovitve leta 1992 Drago Gradišek.

Krško - Nocojšnji premierni koncert Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško v krškem kulturnem domu bo nekaj posebnega. Krški simfoniki bodo namreč javnosti prvič predstavili uverturo novega glasbeno-scenskega dela Kurent.

Tako imenovana simfo-rock zgodba domačega skladatelja Dejana Učakarja in pisca besedila Matjaža Pikala bo po besedah dirigenta krškega simfoničnega orkestra Draga Gradiška in ravnatelja tamkajšnje glasbene šole nekaj povsem novega in drugačnega v posavskem prostoru.

Krški simfoniki že imajo izkušnje z velikimi projekti, saj so pred šestimi leti skupaj z opernimi pevci iz posavskega okolja priredili glasbeno dramo Vražje dekle. Drama je nastala po romanu Ilke Vašte, libreto je napisal Silvester Mavsar, glasbo slovenski komponist Milko Lazar, režijsko taktirko pa je prevzela Barbara Hieng Samobor. Dramo je posnela tudi nacionalna televizija.

Pikalo je namreč za izhodišče zgodbe vzel istoimensko novelo Ivana Cankarja in ji je dodal sodobno preobleko. Premiero mjuzikla, za katerega bodo soliste zbirali predvidoma jeseni, v Krškem načrtujejo naslednjo leto, a bo vse odvisno od denarja.

"Vse materiale imamo pripravljene, čas izvedbe pa je pogojen z uspešnostjo pri pridobivanju finančnih sredstev. Projekt je namreč težak kar 120.000 evrov in v sedanji krizi je sponzorje zelo težko dobiti," je pojasnil Gradišek.

Več o zanimivem projektu in o samem delovanju krških simfonikov pa si lahko preberete v četrtkovem Dolenjskem listu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava