kronika

Prijeli preprodajalce kokaina, preiskave tudi na območju PU Novo mesto

15.6.2010 | 15:30 | M. M., STA

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Ljubljanski kriminalisti so danes predstavili zaključek več mesecev trajajoče preiskave na področju organizirane in premoženjske kriminalitete. Skupina osumljencev je, predvsem na območju Ljubljane, preprodaja kokain, preiskava pa je segla tudi na območje novomeške policijske uprave.

Kot sporočajo s PU Ljubljana, so pri preiskavi hudodelske združbe ugotovili, da jo vodita 27- in 23-letni Ljubljančan, ki sta imela organizirano mrežo preprodajalcev. Vsak je imel v združbi točno določeno vlogo pri preprodaji droge, glavnima akterjema pa so denar izročali tedensko. Med samo preiskavo so policisti zasegli tudi približno pol kilograma kokaina, s čimer bi organizirana združba lahko zaslužila več kot 25.000 evrov.

Gram kokaina tudi po 80 evrov, drogi mešali druge nevarne snovi

Kriminalisti so ugotovili, da so osumljenci kokain ponujali po ceni od 25 do 80 evrov za gram, cena pa je bila odvisna od koncentracije droge in primesi. Z analizo zaseženega kokaina so na Centru za forenzične preiskave ugotovili, da so osumljenci drogi primešali tudi sestavine, ki so škodljive zdravju, in sicer levamisol (sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedalci, pri ljudeh pa lahko povzroči razvoj zelo nevarne bolezni agranulocitoze) in fenacetin (zdravilo, ki se ne uporablja več, saj je dokazano kancerogeno).

Nadalje so še ugotovili, da je pomemben član hudodelske združbe tudi 28-letni Makedonec s prebivališčem na območju Ljubljane. Omenjeni naj bi se ukvarjal s prepovedanim prehajanjem meje, v začetku maja naj bi v Nemčiji ukradel 65.000 evrov vreden BMW, oktobra lani skupaj s 23-letnim moškim iz območja Mengša in 22-letnim Ljubljančanom načrtoval rop na območju Domžal,… Novembra lani so ga v Ljubljani aretirali, ker naj bi odvrgel ročno bombo pred nočnim lokalom v Nazorjevi ulici 6 v Ljubljani, od takrat se nahaja v priporu.

Akcija na območju dveh PU, skupaj sodelovalo 100 organov pregona

V skupni zaključni akciji je na območju Ljubljane in Novega mesta sodelovalo okoli 100 policistov in kriminalistov PU Ljubljana, Specialne enote Generalne policijske uprave in več policistov s psi za iskanje prepovedanih drog. Opravili so 20 hišnih preiskav pri več osumljenih, od tega so pet oseb pridržali (eden jim je konec aprila pobegnil, a so ga v začetku maja izsledili).

V hišnih preiskavah so enemu izmed osumljencev zasegli puško šibrenico – petelinko, za katero ni imel dovoljenja, pri drugih pa so med drugim našli in zasegli bokser, palico, vlomilsko orodje, manjšo količino kokaina in večjo količino prepovedanih snovi v športu ter okoli 100 gramov predhodne sestavine za izdelavo prepovedanih drog – efedrin. Vse osumljence so policisti v preteklosti že obravnavali zaradi različnih premoženjskih kaznivih dejanj, tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja.

Konec aprila so pet osumljencev privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je za tri odredil pripor, enemu pa hišni pripor.

Združba imela svojega "ovaduha" na sodišču

Med preiskavo se je še zgodilo, da so bili člani hudodelske združbe opozorjeni, da policija zoper njih izvaja prikrite preiskovalne ukrepe, "njihov ovaduh" pa naj bi bila oseba,zaposlena na sodišču. Slednja je imela dostop do podatkov, ki so na sodišču označeni s stopnjo tajnosti in je o tem obveščala člane hudodelske združbe, s čimer je dosegla, da so začasno prenehali s preprodajo drog, s tem dejanjem pa je v nevarnost spravila tudi kriminaliste. Zoper omenjeno osebo so zato v tem mesecu podali kazensko ovadbo zaradi dveh kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov.

Pod črto: 19 osumljenih

Skupaj so policisti na Vrhovno državno tožilstvo podali kazenske ovadbe za 19 osumljenih, in sicer zaradi izvršitve 19 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in prehodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, treh kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje, dveh kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov, zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, kaznivega dejanja velike tatvine in poskusa ropa.

Preiskava povezana s t.i. Balkanskim bojevnikom?

Vodja sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana Branko Japelj je danes še povedal, da bi bile "količine zasežene droge tukaj bistveno večje, kot so sicer bile", če kriminalna združba ne bi bila opozorjena, saj so bili kriminalisti "šele na začetku poti". Na vprašanje, ali je preiskava povezana tudi s preiskavo "Balkanski bojevnik", pa ni odgovoril. Povedal je le, da v zvezi s slednjo poteka sodelovanje s hrvaškimi in srbskimi varnostnimi organi, pa tudi z ameriško agencijo za boj proti mamilom DEA in da jo vodijo pod delovnim imenom Emona.

‹ nazaj

Komentarji (6)

15.6.2010Ocenirom iz novega mesta lopov 
kje smo pa mi pri nas pa neč ne isčejo ker smo pridni in ne delamo s tem kot slovenci
15.6.2010Ocenimaki 
Ni mi jasno od koga se skrivajo imena dilerjev in kriminalcev.Tudi pedofili so zaščiteni,edino pošteni državljani niso.A je to demokracija?
15.6.2010Ocenirom 
maki solit se perjt
15.6.2010Ocenimaki 
maš prav
16.6.2010Ocenimaki 
ROM - v svojih vrstah imate nekaj imenitnih ljudi in je že skrajni čas da se malo poštimate v lastnih vrstah in da se začnete med seboj spoštovati,potem bi bila komunikacija z drugačnimi veliko lažja.
16.6.2010Ocenijoško 
Zdaj je potrebno samo še Slavko Grumo očistit,Ločno in Ragovsko

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava