glasba

Pihalni orkester Krka zmagal na Madžarskem

12.7.2010 | 07:20 | M. M.

Foto: Boštjan Pucelj

Foto: Boštjan Pucelj

Pihalni orkester Krka zmagal na Madžarskem

Pecs, Novo mesto - Pihalni orkester Krka je zmagal na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov Wind Music Grand Prix of Hungary. Tekmovanje se je zaključilo v soboto v madžarskem mestu Pécs, letošnji evropski prestolnici kulture.

Člani Pihalnega orkestra Krka so pod vodstvom dirigenta Matevža Novaka prepričali mednarodno žirijo v sestavi Dennis Johnson (ZDA), Felix Hauswirth (Švica), Kamillo Lendvay (Madžarska), Odd-Terje Lysebo (Norveška), Maurizio Billi (Italija) in v konkurenci osemnajstih orkestrov iz Evrope osvojili kar tri naslove: zlato listino, pokal za osvojeno prvo mesto v svoji tekmovalni kategoriji (1. kategorija) ter pokal Grand Prix za najboljši orkester tekmovanja, ne glede na tekmovalno kategorijo. Orkester je za osvojeno prvo mesto prejel tudi denarno nagrado v višini 6.000 evrov.

Dosežek je rezultat načrtnega in kakovostnega dela orkestra, ki pod vodstvom dirigenta Matevža Novaka nadaljuje s tradicijo osvajanja prvih mest v Sloveniji in tujini. Po koncertu je Novak povedal: »Mislim, da sta tako komisija kot publika v dvorani začutili energijo, ki se je prepletala med mano in orkestrom. Dihali smo kot eno, ustvarili smo en velik instrument. Zame kot dirigenta je to življenjski uspeh. Z orkestrom Krka bomo zagotovo še veliko dosegli, saj ekipe s takšno pozitivno glasbeno energijo ni daleč naokoli.«

Da gre za enega izmed največjih uspehov orkestra, meni tudi njegov predsednik Mitja Turk: »Orkester je znova dokazal, da se lahko s preudarnim in potrpežljivim delom še vzpenja po lestvici kakovosti. To je velika nagrada in potrditev dosedanjega dela ter izjemna spodbuda za nadaljnje delo.«

Kot so še sporočili iz orkestra, je njihov dosežek pomemben tudi za promocijo sponzorjev, Novega mesta, Dolenjske in Slovenije, v sklopu programa festivala, ki se je začel 4. julija, pa so v mestu Pécs izvedli še dodatni koncert.

‹ nazaj

Galerija (4)

Foto: Boštjan Pucelj
Pihalni orkester Krka zmagal na Madžarskem
Pihalni orkester Krka zmagal na Madžarskem
Pihalni orkester Krka zmagal na Madžarskem

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava