posavje

Cerar: "Ta trenutek je pričaran sokolski duh!"

4.10.2010 | 14:00 | Besedilo in fotografije: Pavel Perc

Olimpionik Miro Cerar, častni gost na nedeljski prireditvi ob 90 letnici boštanskega sokolskega društva in 70 letnici sokolskega doma. Poleg je moderator Sinjo Jezernik.

Olimpionik Miro Cerar, častni gost na nedeljski prireditvi ob 90 letnici boštanskega sokolskega društva in 70 letnici sokolskega doma. Poleg je moderator Sinjo Jezernik.

 Boštanj - S športno-kulturno akademijo na travniku pred temeljito obnovljenim domom TVD Partizan so včeraj popoldne obeležili 90. obletnico ustanovitve sokolskega društva v Boštanju in 70. rojstni dan Sokolskega doma. Praznovanje visokih jubilejev so Boštanjčani začeli že v petek s pestro kulturno prireditvijo in z zahvalo zaslužnim za obnovo doma Partizana.

Na včerajšnji prireditvi v Boštanju so se v pestrem programu zvrstili telovadni nastopi učencev boštanjske šole, sevniškega gimnastičnega društva in Belokranjskih sokolov iz Metlike z več kot stoletno tradicijo. Aplavzov množice in gostov pa so bili deležni tudi nastopi sevniških mažoret, ki so se izkazale z osmim mestom na nedavnem evropskem prvenstvu, Boštanjskega kvinteta, Ljudskih pevcev iz Boštanja, Mešanega pevskega zbora Župnije Boštanj, razborske folklore…

Belokranjski sokoli iz Metlike štejejo že 103 leta. V Boštanju so prikazali nekaj sokolskih vaj in navdušili publiko.

Belokranjski sokoli iz Metlike štejejo že 103 leta. V Boštanju so prikazali nekaj sokolskih vaj in navdušili publiko.

Posebej pa je množica toplo pozdravila častnega gosta, olimpionika Miroslava Cerarja, "zlatega konjenika", ki je ob konju, telovadnem orodju, na katerem mu na vsem svetu dolgo ni bilo para, tudi spregovoril o pomenu sokolstva in prostovoljstva. "V tem trenutku je pričaran sokolski duh. Tudi takrat, pred desetletji so se nastopi odvijali v takem naravnem, travnatem okolju, na preprostih telovadnih napravah, s preprostimi željami, vendar s ponosnimi telovadkami in telovadci.

Jaz tudi izhajam iz tovrstnih generacij. Sem član TVD Partizan Narodni dom, to je društvo, ki je bilo ustanovljeno kot naslednik Južnega sokola leta 1863, prvo sokolsko društvo pri nas. Veseli me, da spoštujemo te generacije. Tukaj smo še nekateri iz te generacije, in sicer moja žena Zdenka, ki je tudi telovadila v tem društvu, in moj trener Jože Senica, ki je bil tudi sam telovadec.

Ni mogoče vsega plačati!

Pred mnogimi leti, mislim, da je bilo leta 1955 ali 1956 sem nastopal v reprezentanci Slovenije proti Vojvodini; mogoče v poduk mladim, kajti danes so drugi časi, časi profesionalizma: takrat smo bili veseli, ko so nam ponujali za vzpodbudo, za moč, čokoladne koščke in limone, da bomo vzdržali do konca šesteroboja. Dandanes so drugi časi in tudi drugačne zahteve. Rad bi pa poudaril, da je izjemno pomembno, da cenimo delo ljudi! Tako kot ste vi ustvarili zelo lep objekt in okolje.

Kajti, če ni ljudi, prostovoljcev, zagnancev, potem tudi ni prave vsebine! Še tako dobri pogoji ne pomagajo, če ni tistih zagnancev. In v naših časih, v naših društvih je bilo tega dovolj. Zadnja leta se že bolj zavedamo tega, da je treba v društvih skrbeti za ljudi, ki pravzaprav s svojim prostovoljnim delom in s svojim prostim časom čim več prispevajo, kajti ni mogoče vsega plačati!

Pomembno, da krepimo tudi narodno zavest!

V tistem času so bile vključene v sokolsko organizacijo vse generacije od najmlajših do najstarejših. Eden ustanoviteljev Sokola, dr. Viktor Murnik, je že takrat poudarjal, da je poleg telesnega gibanja, poleg druženja, poleg pravih športnih odnosov med ljudmi, še pomembno, da krepimo tudi narodno zavest.

Danes smo zanemarili pojem čast. Čast je vendar nekaj, na kar bi moral biti vsak ponosen, kar bi lahko bilo vodilo v vsakdanjem življenju. Tega marsikje primanjkuje, na žalost tudi v športu!" je med drugim dejal včeraj v Boštanju slovenska športna legenda Miroslav Cerar, ki je osvojil kar 30 medalj na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih.

Najbolj zaslužni za obnovo nekdanjega sokolskega doma: Boris Pernovšek, Darko Švigelj, Roman Novšak, v ozadju Jure Šlogar.

Najbolj zaslužni za obnovo nekdanjega sokolskega doma: Boris Pernovšek, Darko Švigelj, Roman Novšak, v ozadju Jure Šlogar.

Za obnovo doma Partizana okrog 280.000 evrov

Na petkovi prireditvi se je predsednik boštanjskega Partizana Roman Novšak zahvalil vsem članom za dolgoletno marljivo delo in tistim, ki so pomagali pri obnovi doma, v katerega so v zadnjih šestih letih vložili okrog 280.000 evrov. Samo vrednost prostovoljnih ur, popustov izvajalcev in pomoči v materialu so ocenili na okrog 120.000 evrov. Doslej pa so največ finančnih sredstev prispevali Krajevna skupnost Boštanj (okrog 60.000 evrov), občina Sevnica (okrog 53.000 evrov) in Športna unija Slovenije (20.500 evrov). Posebej se je zahvalil predsedniku gradbenega odbora Juretu Šlogarju, Borisu Pernovšku in Darku Šviglju, ki so ob tej priložnosti iz rok sevniškega župana in predsednika krajevne skupnosti Boštanj Jožeta Udovča prejeli, tako kot tudi Roman Novšak, posebno spominsko priznanje in priložnostno darilo. Sevniški župan Srečko Ocvirk je ob čestitkah Boštanjčanom za oba jubileja izročil Novšaku listino občine za društvo Partizan.

Novšak je ob bivšem ravnatelju boštanjske osnovne šole Ivanu Šnuderlu tudi med najbolj zaslužnimi, da so ob jubilejih izdali zbornik "Športni duh Boštanja praznuje". Gradiva so zbrali toliko, da ga bo več kot dovolj za še kakšno zajetnejšo publikacijo ob ponovnih jubilejih.

Imeli so tudi dramski odsek in tamburaško skupino

Sokolsko društvo Boštanj so ustanovili na pobudo uglednih boštanjskih veljakov, Alojza Drmelja, Jožeta Papeža in Franca Dobovška. Leta 1924 so bili boštanjski sokoli gostitelji okrožnega zleta, na katerem je nastopilo samo iz Boštanja 150 telovadcev, prav toliko pa iz Posavja, Celja in Zagreba. Boštanjčani so jih navdušeno pozdravili, vas pa praznično okrasili. Imeli so tudi dramski odsek, boštanjski sokoli so ustanovili celo tamburaško skupino. Zelo pogosto so nastopali tudi na Studencu, Bučki in v Št. Janžu, kamor so se vozili s kolesi in kmečkimi vozovi.

Učenci boštanjske osnovne šole so se na petkovi prireditvi izkazali s prikazom sokolskega gibanja v Boštanju.

Učenci boštanjske osnovne šole so se na petkovi prireditvi izkazali s prikazom sokolskega gibanja v Boštanju.

Prva in zadnja prireditev v novem domu februarja 1941

Leta 1931 sta sokolska funkcionarja Jože Slapšak in Franc Dobovšek uspešno opravila kupčijo Dolinarjevega posestva v središču Boštanja. Za 65.000 dinarjev so sokoli tako prišli do približno 1.200 m2 zemljišča in ga del že naslednje leto odstopili gasilskemu društvu, ki si je leta 1934 zgradilo svoj dom. Zaradi velike gospodarske krize so izgradnjo sokolskega doma pričeli šele leta 1939. Prva in zadnja prireditev v novem domu je bila predpustna zabava februarja 1941. Oktobra 1943 je bil dom požgan, po 2. svetovni vojni pa so zgradbo, od katere so po požigu ostali le zidovi, z udarniškim delom vaščanov in šolske mladine zvečine obnovili leta 1949.

"Skrb za razvoj zdravega telesa in duha nesebična služba."

Šnuderl je poudaril, da smo dolžni tradicijo in misel slovenskega sokolstva, da je zdrav duh v zdravem telesu, vrednotiti in nadaljevati, opomnil je še, da pa je "skrb za razvoj zdravega telesa in duha nesebična služba." Boštanjčanom je čestitala za visoka jubileja in uspešno obnovo doma tudi državna sekretarka na Ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Kovšca, pri čemer je poudarila, da bi si takšnega duha sodelovanja in vzajemnosti želela tudi v večjih okoljih, mestih.

Podpis pisma o nameri (z desne): sekretar Športne unije Slovenije Rado Cvetko, predsednik Partizana Boštanj Roman Novšak in predsednik KS Boštanj Jože Udovč.

Podpis pisma o nameri (z desne): sekretar Športne unije Slovenije Rado Cvetko, predsednik Partizana Boštanj Roman Novšak in predsednik KS Boštanj Jože Udovč.

Neživljenjski predpisi zavirajo delovanje športnih društev

Sekretar Športne unije Slovenije Rado Cvetko pa je sekretarki, tudi v imenu več kot stotih društev pod okriljem unije, predlagal, da naj bi pri pripravljanju zakonodaje o društvih prisluhnili ljudem, kakršni so Boštanjčani, da ne bi neživljenjski predpisi, tako kot je to slučaj zdaj, zavirali delovanje športnih društev.

Cvetko, Novšak in Udovč so ob tej priložnosti podpisali pismo o nameri, s katerim naj bi Športna unija prenesla svoje lastništvo oz. premoženje (nepremičnine) Boštanjčanom, sopodpisnika Partizan in KS Boštanj pa se bosta kasneje dogovorila o delitvi te lastnine.

Predsednik gradbenega odbora za obnovo doma Jure Šlogar in Roman Novšak sta na koncu petkove prireditve odkrila spominsko ploščo na TVD Partizanu.

Predsednik gradbenega odbora za obnovo doma Jure Šlogar in Roman Novšak sta na koncu petkove prireditve odkrila spominsko ploščo na TVD Partizanu.

V pestrem kulturnem programu, ki sta ga tako kot tudi nedeljsko prireditev povezovala Sinjo Jezernik in Tanja Žibert, so zapeli tudi Oket Jurij Dalmatin, Ljudski pevci iz Boštanja in Koronke. Vsebinsko pa so ga zelo nazorno in posrečeno sooblikovali učenci boštanjske osnovne šole, predvsem ko so polni dvorani občinstva predstavljali sokolsko gibanje v Boštanju.

Boštanjčani so ob koncu obeh prireditev obiskovalce tudi pogostili z domačimi dobrotami in pijačami. Starejši domačini so obujali spomine na sokolstvo v kraju in zanimivim pričevanjem so prisluhnili tudi mlajši.

‹ nazaj

Galerija (103)

90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj001, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj001
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj002, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj002
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj003, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj003
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj004, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj004
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj005, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj005
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj006, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj006
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj007, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj007
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj008, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj008
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj009, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj009
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj010, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj010
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj011, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj011
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj012, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj012
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj013, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj013
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj014, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj014
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj015, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj015
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj016, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj016
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj017, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj017
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj018, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj018
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj019, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj019
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj020, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj020
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj021, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj021
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj022, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj022
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj023, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj023
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj024, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj024
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj025, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj025
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj026, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj026
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj027, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj027
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj028, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj028
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj029, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj029
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj030, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj030
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj031, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj031
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj032, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj032
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj033, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj033
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj034, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj034
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj035, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj035
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj036, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj036
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj037, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj037
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj038, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj038
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj039, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj039
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj040, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj040
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj041, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj041
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj042, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj042
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj043, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj043
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj044, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj044
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj045, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj045
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj046, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj046
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj047, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj047
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj048, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj048
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj049, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj049
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj050, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj050
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj051, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj051
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj052, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj052
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj053, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj053
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj054, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj054
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj055, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj055
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj056, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj056
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj057, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj057
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj058, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj058
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj059, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj059
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj060, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj060
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj061, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj061
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj063, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj063
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj064, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj064
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj065, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj065
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj066, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj066
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj067, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj067
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj068, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj068
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj069, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj069
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj070, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj070
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj071, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj071
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj072, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj072
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj073, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj073
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj074, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj074
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj075, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj075
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj076, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj076
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj077, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj077
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj078, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj078
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj079, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj079
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj080, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj080
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj081, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj081
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj082, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj082
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj083, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj083
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj084, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj084
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj085, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj085
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj086, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj086
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj087, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj087
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj088, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj088
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj089, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj089
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj090, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj090
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj091, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj091
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj092, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj092
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj093, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj093
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj094, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj094
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj095, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj095
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj097, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj097
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj098, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj098
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj099, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj099
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj100, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj100
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj101, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj101
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj102, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj102
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj103, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj103
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj104, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj104
90 let Sokolskega gibanja in 70 let sokolskega doma Bostanj105, 90_let_Sokolskega_gibanja_in_70_let_sokolskega_doma_Bostanj105

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava