Z akademijo počastili 40 let Krkinih nagrad

14.10.2010 | 09:05

Predsednik Krkine uprave Jože Colarič (desno) in dr. Aleš Rotar, član uprave in direktor razvoja in raziskav (levo), sta se za izjemen prispevek pri spodbujanju mladih k raziskovalnemu delu zahvalila tudi prof. dr,. Mihi Japlju. (Foto: BDG)

Predsednik Krkine uprave Jože Colarič (desno) in dr. Aleš Rotar, član uprave in direktor razvoja in raziskav (levo), sta se za izjemen prispevek pri spodbujanju mladih k raziskovalnemu delu zahvalila tudi prof. dr,. Mihi Japlju. (Foto: BDG)

Novo mesto - V štiridesetih letih je novomeški farmacevt podelil že več kot 2.300 Krkinih nagrad mladim raziskovalcem in strokovnjakom, od katerih so danes mnogi priznani profesorji na fakultetah, raziskovalci v raziskovalnih ustanovah in v industriji, več deset jih deluje v slovenskih šolah in okrog 300 v podjetju Krka.

Sinoči so v Krki ob 40-letnici Krkinih nagrad pripravili slavnostno akademijo. Osrednji gost akademije je bil prof. dr. Miha Japelj, pomemben tvorec razvojno-raziskovalnega dela v Krki, dolgoletni organizator Krkinih znanstvenih simpozijev in tudi dolgoletni predsednik sveta Sklada Krkinih nagrad. Zdaj je častni predsednik tega sveta. Prof. dr. Japelj je bil sicer tudi profesor organske kemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Ob 40. jubileju Krkinih nagrad so pripravili tudi razstavo in izdali monografijo z naslovom 40 let Krkinih nagrad. Jutri dopoldne pa bodo podelili letošnje, že 40. po vrsti Krkine nagrade. Kot se za okrogli jubilej spodobi, se bo prireditve udeležil tudi predsednik države dr. Danilo Türk.

Predsednik Krkine uprave Jože Colarič in predsednik sveta Sklada Krkinih nagrad dr. Aleš Rotar, član uprav in direktor razvoja in raziskav v Krki, sta se na akademiji s posebnimi zahvalami oddolžila posameznikom in ustanovam, ki so posebej veliko prispevali k spodbujanju mladih k raziskovalnemu delu. Zahvale so prejeli že omenjeni prof. dr. Miha Japelj; akademik prof. dr. Branko Stanovnik, redni profesor na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, redni član SAZU, redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti, Fellow of Royal Society of Chemistry, London, in redni član The New York Academy of Sciences; prof. dr. Julijana Kristl, redna profesorica Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani in prorektorica Univerze v Ljubljani; Stanislava Florjančič, profesorica kemije na Gimnaziji Novo mesto; univerzi v Ljubljani in Mariboru ter nekatere njene članice; Kemijski inštitut, Institut Jožef Stefan, Gimnazija Novo mesto ter Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija.

B. Dušič Gornik

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava