dolenjska

Največ svetnic v Škocjanu

1.11.2010 | 10:00

Škocjanski občinski svetniki (foto: L. M.; arhiv)

Škocjanski občinski svetniki (foto: L. M.; arhiv)

V občinskih svetih bodo v novem mandatu ženske zasedle 23 odstotkov svetniških mest, kar je sedem odstotkov manj od zakonsko določene kvote za kandidatne liste. Na uradu za enake možnosti so ob takšnih rezultatih izrazili dvom, da bodo potrebe žensk slišane, poroča STA. V devetih občinah ne bo nobene svetnice, tudi ne v občinah Kostel in Sodražica. Več kot 40 odstotkov mest pa bodo svetnice zasedle v petih občinah, med drugim tudi v Škocjanu.

V novem 12-članskem škocjanskem občinskem svetu je sicer največ mest dobila stranka SDS, (Jože Kapler, Martina Kralj, Martina Hočevar, Janez Lenart, Jože Zorko; namesto župana Kaplerja bo svetnica Bernarda Vidrih), na drugem mestu je Bučka – Neodvisna lista s tremi mandati (Slavko Pungeršič, Alojz Hočevar, Jelka Tršinar), sledijo stranke ali liste s po enim kandidatom: Lista za razvoj občine (Robert Povše), Društvo upokojencev (Dragica Bobič), LDS (Maja Trbanc) in SLS (Anton Zupet). Med 12 svetniki torej natanko polovica žensk.

STA še poroča ...

V 207 od 210 občin, kjer so potekale svetniške volitve, je za občinsko svetnico kandidiralo 10.114 žensk, kar predstavlja 38-odstotni delež vseh kandidatov. Največji delež kandidatk je bil na kandidatnih listah neparlamentarnih strank (41,34 odstotka). Med parlamentarnimi strankami je največ žensk na liste uvrstil DeSUS (41,28 odstotka), sledita LDS (39,61 odstotka) in Zares (38,75 odstotka).

Po neuradnih podatkih, ki so jih minuli teden predstavili na uradu za enake možnosti, bodo brez svetnice v občinah Cirkulane, Gorišnica, Horjul, Kostel, Luče, Oplotnica, Sodražica, Šalovci in Vitanje.

Več kot 40 odstotkov mest pa bodo svetnice zasedle v petih občinah, in sicer poleg Škocjana še v Medvodah (47,83 odstotka), Celju (45,45 odstotka), Trbovljah (44,44 odstotka), in Dolu pri Ljubljani (41,18 odstotka).

Med parlamentarnimi strankami je najvišji delež izvoljenih svetnic zabeležila stranka DeSUS (27,5 odstotka), sledita ji SDS (25,67 odstotka) in SD (25,55 odstotka).

Med 770 županskimi kandidati je bilo slabih 12 odstotkov kandidatk. Med 208 novoizvoljenimi župani pa je deset žensk, kar predstavlja slabih pet odstotkov.

Delež županj se od leta 1994 giblje med tremi in šestimi odstotki. Največji (5,7 odstotka) je bil na volitvah leta 2002.

Delež svetnic se je v zadnjih letih nekoliko povečeval. Leta 1994 so svetnice predstavljale slabih 11 odstotkov, leta 1998 12 odstotkov, leta 2002 pa okoli 13 odstotkov. Leta 2006, ko so bile za kandidatne liste uvedene kvote, ki so zahtevale najmanj 20-odstotno zastopanost obeh spolov, je delež izvoljenih svetnic narasel na 21,5 odstotka.

Po mnenju direktorice urada za enake možnosti Tanje Salecl je ta napredek zelo počasen. Letos se je v primerjavi s prejšnjimi volitvami kvota dvignila z 20 na 30 odstotkov, delež izvoljenih svetnic pa se je povečal za dober odstotek. Tako tudi nobena politična stranka ni dosegla 30-odstotnega deleža svetnic.

Za naslednje volitve se kvota povečuje na 40 odstotkov, uvaja se izmenično pojavljanje spolov v prvi polovici liste, tako imenovan sistem zadrge. Pri sestavi nekaterih list so že letos uporabili ta sistem, kar je pripomoglo k večji izvoljivosti žensk.

Kot meni predsednica Ženskega lobija Slovenije Metka Roksandić, je za izvolitev žensk odločilna ravno njihova postavitev na kandidatnih listah.

STA/M. K.

‹ nazaj

Komentarji (17)

1.11.2010Ocenicvetka 
KRIZA! CENZURA DELA! Preveč komentarjev na stari članek, je blo treba druzga gor postavt, da se vse zradira.
1.11.2010Oceniuredništvo 
Spoštovani! Brez skrbi, nikakršne cenzure ni. Tudi mi smo veseli, ko je kakšen članek množično komentiran. Upamo pa, da razumete, da posamezen zapis pač ne more biti na vstopni strani portala predolgo. Članek, ki ga omenjate vi, smo 'držali' na vstopni strani nekaj dni. Seveda pa nikamor ni izginil, še vedno je (in bo, z vsemi komentarji vred) vsem dostopen v arhivu (občina Škocjan), nenazadnje smo vam link nanj dodali tudi v zgornjem prispevku... Hvala za razumevanje in lep pozdrav, uredništvo
2.11.2010Oceninekdo 
Ajde punce ,da vidmo priložnost je v vaših rokah.Ampak dobro premislite ko boste uporabile svoj žeski čut,da ne boste iskale osebnih iteresov pred javnimi. Kraljevo-Japetovi Martini se je v preteklem mandatu fajn spodrsnilo ,ker je hotela za sebe več kot več.Na sliki bi bili pa z malo truda bolj lepo postavljeni.Profesionalni zdrs L M,ko slikaš pozabiš ,da fotka gre po celem svetu .Če bi pa še Povšiča slikala,ko je v gostilni izvajal salta mortale bi bil pa hec, če tudi samo za interno zabavo.Pa kaj če se vam novinarjem toliko mudi, potem imate pa polovične informacije mi pa slabo obveščanje.
2.11.2010Ocenicinija 
Kaj iz vsega navedenega izpeljati? Da v Škocjanu res težko naletiš na oreng tipa oz. se jih ne voli, večina tapametnih je pa ta podn, ki se hoče it politiko, pustila, ker je nemogoče karkoli razvojno pametnega skupaj spraviti s hujskači Povšičevih manir. Dobro, odlično, da tega ni več za svetniško mizo, ker pokvari vse okrog sebe. Žal pa je še vedno prišlo nekaj starih nazaj in ta tanov z Bučke je tud trmoglavc za uidet v zaklonišče. Polovica od žensk je pa itak "prhajačic". Suša, suša, suša. Taki brez otrok in stare mame, ki ne marajo svojih vnukov , bodo pa zdaj lahko prišli na svoj račun, da se bodo gradile mrliške vežice vsepovprek, tako zelo, da takega razsipavanja sploh ne vidiš več nikjer. Še občino najbolš, da pokoplejo. Aja pa pločniki, ki se jih bo za vsak nov vod spet razbilo in bo še za CGP preskrbljeno večno delo. HI; HI; HI. Se je že en rekel, simpl ku pasul. Briga njih infrastruktura in kako priti po obvoznicah do nje, če ne gre po avtocesti. Bitko so dobili, vojno bomo zgubili pa vsi skupaj. Izumrtje in multikulturni impulzi iz Dobruške vasi, dragi mi vsi, takšna je naša prihodnost. (Merklova je zamirkala).Slovenijo bosta kmalu predstavljala eden do dva rezervata tipičnih domorcev. Zgrizek od zgriska sredi evrope. Še nobene kokoši več.
2.11.2010Ocenicenček 
Ni dobro skruniti imena tistega, kar je večno in edino ima vrednost. Cinija samo je, tako lepa je!-- Treba je it v naravo in gledat, obstaja možnost, da se nekoč tudi kaj-koga prepozna. Kakor znotraj tako zunaj.. za jasen pogled bo treba kar nekajkrat po nekaj let. LP in uspešno delo ljudje!
2.11.2010Ocenipepi 
Cenček , ja kaj si pa ti zdaj spesnil.To pa je navdih,samo težko razumeš za kaj se gre.
2.11.2010Ocenipuro 
maja, ti si najlepša! ;)
2.11.2010Ocenimaja 
Cinija, ko berem tvoj komentar, ugotavljam, da znaš samo blatiti. Med svetnicami je le najmlajša brez otrok, verjetno jih bo pa kdaj tudi imela. Med njimi je tudi ena stara mama, za katero pa sem prepričana, da ima vse svoje vnuke zelo rada.
2.11.2010Ocenicinija 
Ops! Ni letelo na svetnice konkretno. Bolj na splošno, ko poslušam ljudi in novega župana, kaj naj bi bilo za občino zdaj glavni cilj. Svetnice so sicer bolj ali manj nakazale, kaj podpirajo, st em, ko so na določeni listi. Bodo pa še vse lahko pokazale.
2.11.2010Ocenisimpel kot pasulj 
To je pa že preveč različnih člankov iz Škocjana. Še dobro, da ste povezavo dodali. To že počasi ne bo več simpel kot pasul. Ponavljam še tukaj, opažam, da pod novo vlado ne bomo rabili občinskega glasila, ker so/bodo vsi članki na int. strani DL. Pol svetnic, če pridejo na seje, ali pa tudi ne...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava