dolenjska

Velodrom z atletsko stezo prekrit v letu ali dveh

29.11.2010 | 13:45 | STA

Arhitekt Marjan Zupanc, direktor Kolesarskega kluba Adria Mobil Bogdan Fink in trener Atletskega kluba Krka Slavko Malnar. (Foto: B. B.)

Arhitekt Marjan Zupanc, direktor Kolesarskega kluba Adria Mobil Bogdan Fink in trener Atletskega kluba Krka Slavko Malnar. (Foto: B. B.)

Maketa jeklene konstrukcije bodoče dvorane. (Foto: B. B.)

Maketa jeklene konstrukcije bodoče dvorane. (Foto: B. B.)

Novo mesto - Pred 15 leti zgrajeni novomeški velodrom naj bi pokrili in dogradili v večnamensko športno dvorano, ki bi sprejela 3200 obiskovalcev. Naložba naj bi bila vredna okoli 12 do 13 milijonov evrov, Mestna občina Novo mesto, Kolesarski klub Adria Mobil in Atletski klub Krka pa si želijo omenjeni podvig izpeljati s pomočjo javno-zasebnega partnerstva.

Kot je Marjan Zupanc, arhitekt velodroma in njegove nadgradnje, povedal za STA, so športno dvorano zasnovali na obstoječi kolesarski stezi in tribunskih objektih ter novozgrajeni atletski stezi, vse skupaj pa naj bi prekrili z lahko jekleno konstrukcijo ter tehnomembrano oz. termoizolativnim materialom.

Gradnjo bodo razdelili v tri korake, v sklopu prvega bodo objekt z nujnimi napeljavami in strojno opremo pokrili, pozneje pa naj bi zgradili še ostale tribunske objekte. Prva faza naj bi stala od šest do osem milijonov evrov, prostor pa bo omogočal tudi umestitev za 4800 gledalcev, je navedel.

Po besedah novomeškega župana Alojzija Muhiča so z izdelavo dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja vsi pogoji zanj izpolnjeni. Vlogo so minuli teden oddali, dovoljenje pa naj bi dobili najpozneje v začetku prihodnjega leta. Gradbeno dovoljenje je tudi pogoj, da izvajalci projekta pridejo do denarja za njegovo izvedbo, je dodal.

Pri tem računajo na Fundacijo za šport (FŠO), v nadaljevanju projekta, pri katerem naj bi šlo za javno-zasebno partnerstvo, pa se bodo prijavili na vse možne razpise. V kolikor bo novomeški občinski svet na januarski seji to potrdil, bodo takrat objavili razpis, z gradnjo športne dvorane pa naj bi v najboljšem primeru začeli v drugi polovici prihodnjega leta, je še pojasnil Muhič.

Da je projekt pokritja velodroma za novomeški Kolesarski klub Adria Mobil zelo pomembna naloga, je ocenila njegova predsednica Mojca Novak. Z novo športno dvorano se bo možnost kolesarskega treninga raztegnila na vse leto, hkrati pa bo kolesarski klub dobil možnost pridobiti sedež kakšne mednarodne športne ustanove, je še povedala Novakova.

‹ nazaj

Galerija (2)

Velodrom z atletsko stezo prekrit v letu ali dveh
Velodrom z atletsko stezo prekrit v letu ali dveh

Komentarji (26)

29.11.2010Ocenigoga 
Ja spet bo kapital javen, lastništvo pa zasebno. Mogoče bodo zraven dodali še obvoznico, ki jo drugače ne morejo zgradit, Pa še kakšen most. Bravo.
29.11.2010Oceniarh 
pri vseh idejnih zasnovah objektov je zraven tudi 3d predstavitev oz vsaj fasade, da o tlorisu sploh ne govorim. torej novinarji-lahko bi se malo potrudili pa nam prikazali in predstavili objekt v slikah, ne pa samo z govoričenjem
29.11.2010Oceniarhitekti 
Arh, tu je nekaj v 3D: http://www.radiokrka.com/%c5%a0port/%c5%a0portnanovica/tabid/80/selectmoduleid/368/ArticleID/115851/Default.aspx Upam, da arhitekt ne bo tako zasegel svojih pravic kot jih je na avtobusni postaji. Menda ja ne bo dovolil tega svojemu imenu in Novemu mestu.
29.11.2010Ocenišportnik 
Upam, da ni s tem mišljena tudi košarkaška dvorana. Po komentarju sodeč, bi lahko sklepal, da bi občinarji radi naredili neko kombinirano skropucalo, pisano na kožo kolesarskemu klubu, in pa še usluga kakšnemu lokalnemu politiku, mimogrede bi to bila pa še športna dvorana za "sve i svašta" . Upam, da ni tako mišljeno, če pa je potlej pa je potrebno resnično NEKOGA BRCNITI V RIT. V komentarju so kar veliki zneski v evrih, to bo to, čutim da bo spet SRANJE. ZAČEL GA JE PETERLE, SEDAJ PA BI RADI TO NEKAKO POPRAVILI.
29.11.2010OceniJan 
Takšne dvorane niso primerne za košarko, ker je košarkarsko igrišče zelo majhno, v primerjavi z ravno površino v središču steze, katera je ogromna. Morda nimate predstave, ampak zapeljite se enkrat v Češčo vas, pa poglejte, da dobite občutek. Oglejte si slike na www.radiokrka.si pa si poskušajte narisati notri igrišče, potem si pa predstavljajte kje so tribune. In ne; na kolesarsko stezo se ne montirajo, vsaj jaz še nisem videl takšnega primera. Bi bila pa takšna dvorana dejansko super ne samo za Novo mesto in Slovenijo, ampak kar za širšo regijo, saj ni veliko pokritih atletskih stez, kaj šele velodromov, tako da bi verjetno bila super zasedena. Enako za sejme koncerte, kakšne spektakle (imel sem že možnost videti bmx tekmovanja, ko navozijo notri zemljo in tiste kuclje). Za košarko, tako EP kot Krko, pa bi bilo potrebno zgraditi namensko dvorano. Zgolj za te klasične športe; košarka, rokomet, odbojka....
29.11.2010Ocenipodgurc 
saj v evropi že obstojajo dvorane, ki so zgrajene v velodromu. pa si jih je treba ogledat in ugotovit ali je to kar želi in potrebuje Novo mesto. Glede na velikost objekta bi se verjetno dalo naredit marsikaj. Ne spet iznajt nekaj kar je že narejeno!!!!
29.11.2010Ocenipodgurc 
saj v evropi že obstojajo dvorane, ki so zgrajene v velodromu. pa si jih je treba ogledat in ugotovit ali je to kar želi in potrebuje Novo mesto. Glede na velikost objekta bi se verjetno dalo naredit marsikaj. Ne spet iznajt nekaj kar je že narejeno!!!!
29.11.2010OceniŠportna duša 
Res je, da ta dvorana ni najbolj primerna za košarko, vendar pa bi se to po mojem mnenju dalo rešiti začasno za EP z montažnimi tribunami. Krajša os velodroma meri 60 metrov, dolžina košarkarskega igrišča pa je 28 metrov, torej bi bilo najbolje igrišče zasukati za 90 stopinj, postaviti dve večji montažni tribuni, za košema pa bi itak bile fiksne tribune, ki so vidne na renderju, lahko pa še manjše montažne pod njimi. Po prvenstvu se montažne tribune pospravijo, novomeški šport pa bi tako dvorano izkoristil v polni meri-kolesarstvo, atletika, če smo velikopotezni in malo sanjaški, celo hokej. Sicer pa bodo tudi Litovci za potrebe EP imeli podobno dvorano z montažnimi tribunami, Cido arena (http://www.pastatuapdaila.lt/images/galerija/Mazos/179.jpg)
29.11.2010Ocenianonymous 
Fantje, pridite podati svoje mnenje v tole temo: http://www.novomesto.si/si/forum/?id=102&t=1&m=0&sort=0&order=0&s=0 Tudi za moje pojme je tole povsem sfaljena zasnova.
29.11.2010OceniJan 
Vem za to dvorano. Odpri si tale link, pa klikaj na levi strani na tlorisu na različne odseke, medtem ti pa na desni strani prikaže sliko kot bi videl igrišče s tega sektorja. Ob igrišču so majhne montažne tribune, zadaj, ampak kar precej daleč stran so fiksne. Iz teh fiksnih je isto, kot če bi recimo (karikirano) spremljal tekmo na Loki, stal pa na Šmihelskem mostu. Da ne govorim sektorjih 205-210 in 214-219 na tem spodnjem linku. Jaz sem mnenja da to ni to. Velodrom ni navadna dvorana. Je precej velika dvorana. 3000 gledalcev se tako razgubi notri, kot če bi bilo v Štuklju 300 ljudi. http://www.cidoarena.lt/arena.html

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava