dolenjska

Od danes popoldne vabi čarobno okrašen Zavinek

22.12.2010 | 08:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Prihod v vas krasi nov zavinški grb.

Prihod v vas krasi nov zavinški grb.

Zavinek pri Škocjanu - Zavinek pri Škocjanu se bo danes popoldne že štirinajsto leto zapored za božično-novoletne praznike spremenil v čarobno okrašeno vasico, ki privablja na tisoče ljudi iz vseh koncev Slovenije. Seveda vse to po zaslugi pridnih in zagnanih vaščanov, ki leto za letom vztrajajo in se trudijo z okraševanjem.

Napeljati je bilo treba preko šest kilometrov svetlobnih cevi!

Napeljati je bilo treba preko šest kilometrov svetlobnih cevi!

Tudi tokrat so vas okrasili s tisočerimi lučkami in svetlobnimi cevmi – preko 6 kilometrov jih je že – ki se bodo prižgala danes popoldne ob 17. uri. Seveda ne manjkajo tudi jaslice in božje figure iz lesa. Vse so naredili sami, vsako leto kaj več. Začeli so dobesedno iz nič, kar pomeni, da je prazničen Zavinek vsako leto bolj bogato okrašen. Tudi letos bo marsikatera postavitev drugačna, kar nekaj je novih premikajočih stvari, Zavinčani pa so ponosni tudi na pridobitev - pri vhodu v vas so namreč obesili svoj grb, delo mladih domačih mojstrov, Mateja Kirarja in Sebastjana Majerleta

Ekipa pridnih vaščanov, ki jo je pri našem obisku čakalo še veliko dela s pripravami.

Ekipa pridnih vaščanov, ki jo je pri našem obisku čakalo še veliko dela s pripravami.

Zavinek v tisočerih lučkah vabi vse do 6. januarja prihodnje leto. Najlepši bo po 17. uri. Vaščani te dni vabijo tudi s pestrim programom.V četrtek, 23. decembra ob 16. uri bo v Muharjevi hiši odprtje in blagoslov zanimive razstave glinenih jaslic Ane Korenč iz Ljubljane. 26. decembra, na Štefanov dan in dan državnosti, pripravljajo tradicionalni božično-novoletni koncert in sicer na prireditvenem prostoru ob 18. uri. Nastopili bodo: oktet Adoramus, godba na pihala Šmarješke Toplice, vokalna skupina Mesečina, Fantje z vasi, glasbenici Jelenič in pevec Miran Rudan. 27. decembra bo Turistično društvo Koprivnica uprizorilo žive jaslice, in sicer dve predstavi: ob 17. in 19. uri. 1. in 2. januarja Zavinčanke v Muharjevi hiši pripravljajo ure pravljic za otroke, s koledovanjem 5. januarja ob 18. uri pa se bo zaključilo praznično vzdušje v Zavinku.

Med figurami so tudi smrkci.

Med figurami so tudi smrkci.

Vaščani upajo na lepo vreme in obiskovalcem obljubljajo, da se bodo kot vsako leto lahko pogreli ob kuhanem vinu in čaju ter sladkih dobrotah gospodinj.

Na tem mestu bo verjetno dobrodošla še informacija o živih jaslicah, ki jih tudi letos pripravljajo fantje iz skupnosti Cenacolo iz Vrha pri Škocjanu. Tokrat bodo prvič na ogled kar na prostoru pred njihovo hišo, in sicer na božični dan, 25. decembra, ob 17. uri in nato še 26. decembra ob 17. uri in 20. uri. Vabljeni tudi na te predstave!

‹ nazaj

Komentarji (33)

22.12.2010OceniObčanka 
Vaščani Zavinka so se tudi tokrat potrudili. Ponosna sem, da slišim v oddaljenih krajih, kako se ljudje pogovarjajo o tem, kako bodo obiskali praznično okrašen Zavinek in Škocjan. Vsekakor to prispeva k prepoznavnosti naše občine.
23.12.2010Ocenicvetka 
Ravno prava stvar za mnogokateri okus oz. zrelost življa. Uživajte v priložnostih za medsebojno druženje. Upam, da bodo ob nepravem zračnem pritisku vonjave kuhanega vina prekrile kaj manj prijetnega. Mislim pa, da se povsod popolnoma pozablja, da se 26., na štefanovo, praznuje dan državnosti in ENOTNOSTI. Ali pa so sprejeli v parlamentu že kakšno spremembo? Ne vem nič o tem, da bi jo. Eni se v Zavinku res nagarajo, požanjejo pa, to morajo priznati, slavo in lepo medijsko hvalo, če že ni dobička, kot pravijo. Sicer je pa Jože Zavinčan, pa bo že občina kak evro dala. Če bo zelo mrzlo, ne bo blata, vendar, a bo morala Bernardkina godba igrati na playback v tistem mrazu? Enako kot tisto leto, ko se je snemalo in so morali potem zaradi tega vse "playbekirati", poslušalstvo pa se še danes norčuje, in sicer selektivno za Plamenke, ki tokrat ne sodelujejo, da niso nič v živo odpele? Po zadnjih volitvah mi je vse bolj jasno, zakaj Slovenci izumiramo. Kako že gredo blagri?
23.12.2010Ocenilučke 
Juhuhu, lučke so tu. Vse je lepo. Pa ni čist tako. Z lučkami in pridnimi vaščani ni nič narobe, narobe pa je novo predvidevanje za zadolževanje in nazadovanje v Škocjanu, zapravljanje težko prišparanega denarja, da bodo imeli ljudje dobro vodo, da se bodo kraji razvijali. Pa tako kot rečejo v mesti, za te kmete je itak vse dobro.
23.12.2010Ocenikobra 
Ti cvetka pa raje pometaj pred svojim pragom! pa vseen prid na kuhanga :)
23.12.2010OceniObčanka 
Nekateri pa znajo povsem nepolitično zadevo spolitizirati. Prosim vas, prizanesite nam v tem prednovoletnem času. Tudi vam in vašemu zdravju bo koristilo. Večkrat se sprehodite po čudovito okrašeni vasi Zavinek, pa bo malo njihovega "pozitivnega duha" prešlo tudi na vas.
23.12.2010Ocenicvetka 
Vse je politika. Tisti, ki pravijo, da jih politika nič ne briga, so še največji zvitorepci, ker danes si najpreje priljubljen, če vpiješ, da nimaš nič s politiko. Zame je to preprozorno. Drugače pa - kar uživajte, dokler še lahko.
23.12.2010Ocenierči 
ej ni čudno da je na svet tolk razprtij,kje je vaš božični duh in dobra volja,mar ne bi blo lepo k bi vsak kaj lepga reku,pa sam neki nergate,dejte ljudje ,bodte srečni vse dobro vam želim za božič in novo leto,ja kaj naj še rečem Zavinčani vsaka vam čast morte že držat skupaj ker imate vsako leto lepš,in to mi je všeč zelo všeč, nekateri se zgledujte pa po njih,vsem srečno.
23.12.2010Ocenibcerk 
cvetka od kdaj pa je godba bernardkina ? mi v sosednji občini smo vsi neodvisni in ni nobene politike ampak razmišljamo s svojo glavo...
24.12.2010OceniZavinčan Matej 
Ga ali gdč. Cvetka! Vidim, da kar dobro poznate našo vas in ste jo že dostikrat obiskali. Glede vonjav naj v Vas spomnim, da je to vas v kateri se samo 5 hiš ne ukvarja s kmetijstvom. Naj vas opomnim, da se spomnimo tudi na našo domovino in je bilo do sedaj še na skoraj vsaki prireditvi prvi sklop namenjen državnemu prazniku. Najverjetneje pa ste ga zamudili, ker se vam ni dalo priti peš iz Škocjana in je tako bilo mimo že pol prireditve. Glede Jožeta je pa tako, da je naš vaščan in sodeluje z nami že od samega začetka (kot predstavnik za stike z javnostjo) in ne vem kaj gre to nekaterim v nos. Od njega in od občine pa tako ali tako nič ne pričakujemo, ker zadnjih nekaj let od nje ni bilo nobenega odziva. Prireditve se vedno snemajo in se ob pogovoru z glasbeniki tudi dogovori kako bo to potekalo. Želja nekaterih je pač bila tudi to. Za Plamenka pa lahko potrdim, da so vedno pele v živo. Bi pa bilo dobro, pred nekaj leti, da bi dali govor bivšega župana na playback, da bi vsaj vedeli kaj ima za povedati, ter koliko časa bo trajal njegov govor. Pripravljati prireditev na prostem pri minusu pa tudi ni tako lahko... Za godbo vem, da ne bodo igrali pri vec kot -5 stopinjah. Nas pa nikakor ne moti in nikoli nismo gledali od kje so nastopajoči, poprosimo pač tiste, na katere se spomnimo ali pa se nam sami javijo in so pripravljeni nastopati brezplačno... Pa oglasite se kaj pri nas ter me pocukajte za rokav... Vaščani Zavinka pa vam želimo vesel božič, ter veliko medsebojnega razumevanja..
24.12.2010Oceniprofi kmet 
Cvetka..bodi tiho,ker te lahko utisam; ker nepases v ta Bozicni cas s temi tvojimi komentarji.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava