dolenjska

Na strehi šole postavili sončno elektrarno

31.12.2010 | 13:20 | J. A.

Na strehi telovadnice stoji sončna elektrarna. (Foto: J. A.)

Na strehi telovadnice stoji sončna elektrarna. (Foto: J. A.)

Na strehi šole postavili sončno elektrarno

Ivančna Gorica - Na strehi osnovne šole Stična je ta teden začela delovati sončna elektrarna, ki je plod sodelovanja Trima, Elektra Ljubljana in omenjene šole. Ta elektrarna bo z močjo 191,52 kW letno proizvedla predvidoma 210.000 kWh električne energije, kar je enakovredno letni energetski potrebi 60 slovenskih gospodinjstev. Ekološka vrednost elektrarne se kaže v predvidenem letnem prihranku več kot 95 ton ogljikovega dioksida, so sporočili z občine Ivančna Gorica.

Na strehi je 912 kristalno-silicijevih modulov proizvajalca Evergreen Solar iz ZDA. Omenjeni fotonapetostni moduli dosegajo zelo visok energijski izplen, saj imajo posebno neodsevno steklo, kar jim omogoča boljšo prepustnost svetlobe. Sončna elektrarna je priključena na elektro-energetsko omrežje (on-grid).

»Občina Ivančna Gorica pripravlja energetski koncept, ki bo podlaga za določitev pogojev gradnje energetskih objektov na osnovi prostorskih dokumentov občine,« je povedal župan Dušan Strnad in dodal, da so bili veseli ponudbe družbe Trimo, ki je bila pripravljena investirati v objekt sončne elektrarne na strehi telovadnice OŠ Stična; pogodbo sta Trimo in ivanška občina sklenili letos poleti.

Sončna elektrarna ne bo služila le svojemu osnovnemu namenu, proizvodnji električne energije, temveč jo bodo uporabljali tudi za izobraževanje učencev in dijakov, pravi župan in poudari, da je bil to tudi osnovni razlog občine, da je podpisala pogodbo z investitorjem.

»Učenci bodo lahko delovanje elektrarne spremljali preko monitorjev, ki so vidni in dostopni ob vsakem času. Omogočen je tudi dostop do vseh aparatur, ki zagotavljajo delovanje elektrarne,« pravi Strnad, ki je ponosen, da so otrokom omogočili stik z visoko tehnologijo izkoriščanja sonca kot obnovljivega vira energije in da imajo neposreden pogled na rezultate delovanja elektrarne, pa tudi neposredne koristi. Šola bo namreč dobila 4,5 odstotka od prodane električne energije, denar pa bodo porabili za izobraževanje.

»Upam, da bomo obnovljive vire znali izkoristiti tudi v konceptu razvoja občine, za kar se bomo še posebej trudili. Mislim, da je to področje, v katerem bomo v prihodnosti lahko našli in zagotovili marsikatero delovno mesto tudi za naše občane,« sklene župan.

Ker bodo s to sončno elektrarno pripomogli k zmanjšanju škodljivih emisij, je zadovoljen tudi ravnatelj OŠ Stična Marjan Potokar, ki je prepričan, da bodo tako povečali ekološko ozaveščenost učencev, ki bodo lahko v živo spoznavali izkoriščanje sonca kot enega od najbolj obetavnih obnovljivih virov energije prihodnosti.

»Veseli me, da je elektrarna postavljena na naši šoli, kajti pomen šole je bil vedno posredovanje znanja za prihodnost. S tem dejanjem smo to ponovno potrdili,« meni Potokar.

Pobudnik tega projekta je bil dr. Simon Muhič, ki se že vso profesionalno kariero ukvarja z energetiko in obnovljivimi viri energije kot podjetnik, pa tudi kot visokošolski učitelj (docent na področju strojništva). Na tem področju sodeluje z velikimi slovenskimi podjetji in vidnejšimi strokovnjaki ter znanstveniki, kot občan občine Ivančna Gorica se je v skrbi za trajnostni razvoj občine še posebej zavzel za možnost izkoriščanja obnovljivih virov energije, so še sporočili z občine.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava