Kodričevi živijo pod grozečo skalno gmoto pod sevniškim gradom

9.1.2011 | 18:00

Kodričevi s strahom pričakujejo to noč.

Kodričevi s strahom pričakujejo to noč.

Sevnica - Včeraj popoldne, nekaj po 16. uri je družino Kodrič, ki živi v manjši, starejši hiši na Cesti na grad 42, prestrašilo bobnenje in tresenje tal. Andrejka, mati treh otrok, dveh brezposelnih sinov, starih 25 in 21 let in mladoletne, šoloobvezne hčerke pravi, da je le za hip pomislila na potres, ko pa je stekla iz  hiše, je ugledala nekaj metrov oddaljeno od hiše okoli tri tone težko skalo in več manjših skal oz. kamnov, ki so se odtrgali s strmega, skalnatega pobočja pod sevniškim gradom.

Hiška Kodričevih, prislonjena ob strmi breg na zahodnem grajskem pobočju.

Hiška Kodričevih, prislonjena ob strmi breg na zahodnem grajskem pobočju.

Že dlje časa opozarja in prosi za pomoč

"Že precej več kot enim letom sem opozarjala in prosila za pomoč, ko pa je lani padlo drevo na našo drvarnico, so mi na sevniški občini obljubili, da bodo ukrepali in nas zaščitili.

Gozdar je takrat predlagal posek vseh dreves z vrha, z roba skalnatega pobočja, postavili naj bi tudi ograjo, a od tega ni bilo še nič narejenega. Drvarnico sem morala obnoviti čisto sama, čeprav so obljubljali vsaj strešnike."

Upa, da bodo odgovorni vsaj tokrat držali besedo in jim pomagali, saj se le z njeno plačo (Andreja je zaposlena pri čistilnem servisu) komaj prebijajo.

Skalnato pobočje, poraslo z drevjem nad hišo Kodričevih.

Skalnato pobočje, poraslo z drevjem nad hišo Kodričevih.

Danes dopoldne so bili pri Kodričevih pripadniki civilne zaščite in ugotovili, da bo potrebno narediti ti. peto, da bi preprečili kotaljenje novih skal, ki bi se utegnile kmalu odtrgati iz, po odjugi še bolj razpokanega skalnatega pobočja, ki deluje kot nekakšen kamnolom. A danes se tega posega, navkljub obljubi, še niso lotili.

Jutri naj bi vendarle prišla mehanizacija

Skalnata gmota ogroža še dve stanovanjski hiši. Sicer pa bodo, po besedah predstavnika sevniškega občinskega štaba civilne zaščite Boruta Simončiča, zaprosili za pomoč izvedenca, da bi dobili oceno ogroženosti Kodričevih in drugih stanovalcev na tem kraku Ceste na grad.

To noč bodo Kodričevi bolj slabo spali, če sploh bodo kaj zatisnili oči in upali, da se jutri zjutraj vendarle začne poseg z gradbeno mehanizacijo, ki naj bi jim zaščitil njihov dom.

Besedilo in foto: Pavel Perc

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava