scenske umetnosti

Anton Podbevšek Teater letos s štiri novimi uprizoritvami

19.1.2011 | 17:00 | STA

Anton Podbevšek Teater letos s štiri novimi uprizoritvami

Novo mesto - Anton Podbevšek Teater (APT) iz Novega mesta bo v novem gledališkem letu prisoten s štirimi novimi produkcijami in nekaj dodatnimi projekti. Vse štiri avtorske produkcije so simbolno povezane s spomini na 20. stoletje in z vprašanjem, okrog katere ali v kateri luknji spomina stojijo spomeniki, je povedal ravnatelj APT Matjaž Berger.

Po njegovih besedah bo prvo predstavo, Zid objokovanja, sredi marca izvedel Janez Janša. Drugo predstavo, Kandidata Harolda Pinterja, bo po odprtju prenovljene matične stavbe APT v njenih prostorih pripravila Jana Menger, premiera bo 9. maja, V oktobru bo sledila uprizoritev Treh učnih komadov Bertolta Brechta v Bergerjevi režiji, za konec novembra pa bo Matjaž Farič pripravil plesni projekt Nasprotja spomina. Poleg naštetih bo APT produciral in avtorsko izvedel še projekt angleškega performerja Royja Dickinsona Nokturno in na novomeškem velodromu Bergerjev projekt v spomin Leonu Štuklju, ki bo sodil v okvir Evropske prestolnice kulture.

APT bo letos priredil še dve soareji, prva bo povezana z imenom Samuela Becketta, druga, na katero bodo povabili ugledna pravnika, pa s človekovimi pravicami in umetnostjo, je še dejal Berger. Kot je na današnji predstaviti novega gledališkega leta APT pojasnil Janša, ki se je nekdaj imenoval Emil Hrvatin, se bo njegov iz ledu zgrajeni in taleči se Zid objokovanja ukvarjal s čustvenim spominom, razdeljen pa bo na javni in zasebno-intimni del. Z drugimi besedami bi ga lahko poimenovali tudi, kako se razjokati na tri načine, je povedal.

Po besedah Novomeščanke Mengerjeve bo njen Kandidat, prva predstava v prenovljeni stavbi APT, temeljila na kratki dramski skici angleškega dramatika Pinterja, v njej pa bodo nastopili štirje igralci. Farič pa je razložil, da bodo njegova Nasprotja spomina kot plesni projekt temeljila na mitskih prizorih iz zgodovine drame. Njegova predstava se bo ukvarjala z vprašanjem, kako človeško telo v njih deluje danes, je poudaril.

Ravnatelj APT Berger se bo letos lotil uprizoritve Brechtovih Treh učnih komadov iz zgodnjih tridesetih let minulega stoletja - Dajevca, Nejevca in Ukrepa, katerih uprizoritev je bila zaradi zahtev avtorjeve hčere do nedavnega prepovedana. Dotikajo se paradoksa prisiljene izbire in požrtvovalnosti, izvedba vseh treh v enem večeru pa bo ob sodelovanju skupine Laibach in skladatelja Petra Penka zasnovana kot operno-gledališki projekt, je še povedal Berger.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava