Gimnazija Brežice pred praznikom

4.2.2011 | 10:25

Gimnazija Brežice pred praznikom
Gimnazija Brežice pred praznikom

Brežice - Brežiška gimnazija ima 65-letno tradicijo srednješolskega izobraževanja. Kot ustanova je prepoznavna na mnogih področjih, ne samo v posavskem prostoru, temveč tudi širše, na državni in mednarodni ravni. Z odmevnejšimi prireditvami pa tudi vseskozi skrbi za širšo prepoznavnost. Tako so že lani začeti pilotni projekt Književna dela kot povezovalni element pri več predmetih – Ljubezen je večna pred našim kulturnim praznikom sinoči zaokrožili z odrsko predstavo v brežiškem kulturnem domu.

V sklopu omenjenega projekta, je povedal ravnatelj Uroš Škof, so skrbeli za načrtno vpeljevanje medpredmetnih povezav in timskega poučevanja v vseh oddelkih gimnazije. V uro dolgem programu, ki so ga oblikovali dijaki vseh letnikov, so peli, igrali, recitirali, predvsem pa je bil program vezan na slovenski jezik in Prešerna. Mladi so bili tudi dokaj kritični do odnosa družbe do slovenskega jezika, ob tem poudarjajo, da bi morali narediti več za večjo promocijo slovenščine, saj tudi mladi raje posegajo po tuji kulturi in navadah kot domačih. Tudi mediji, ki imajo na mlade velik vpliv, bi morali v večji meri skrbeti za ohranjanje slovenskega jezike in slovenske kulture.

Sicer pa se v Gimnaziji Brežice dijaki izobražujejo po programu gimnazije in ekonomska gimnazija. Trenutno je na šoli 595 dijakov. Vsi gimnazijski programi zagotavljajo splošno izobrazbo, ki je osnova za študij na katerem koli študijskem programu pri nas in v tujini. Preteklo šolsko leto je bilo zelo uspešno, kar dokazuje rezultat splošne mature. Na šoli so ponosni, da so imeli 5 zlatih maturantov. Številne so tudi njihove mednarodne povezave z različnimi partnerskimi šolami. Tako se že prihodnji teden dijaki drugega letnika odpravljajo k vrstnikom v Italiji, nekoliko kasneje pa še v Moldavijo.

Foto in tekst: Davor A. Lipej

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava