knjige

Potrdilo kakovosti

11.2.2011 | 10:20 | Rasto Božič

Claudija Jerina Mestnik in  Janez Bernart. (Foto: R. Božič)

Claudija Jerina Mestnik in Janez Bernart. (Foto: R. Božič)

Potrdilo kakovosti

Novo mesto - Direktor Tüv Süd certificiranja sistema kakovosti v Sloveniji Janez Bernart je včeraj direktorici Knjižnice Mirana Jarca Claudiji Jerina Mestnik izročil mednarodno potrdilo kakovosti ISO 9001:2008, s čimer je po njenih besedah novomeška knjižnica postala kulturna ustanova najvišjega kakovostnega razreda.

Da je dolenjska osrednja knjižnica dobila takšno priznanje, je zasluga njenih številnih nekdanjih in sedanjih delavcev, njeni uporabniki pa brez potrdila na steni vedo, da vsakodnevno vstopajo v hram kulture in zakladnico znanja. Obiskovalci knjižnice in generacije dolenjskih študentov, ki se spominjajo osrednje čitalnice Študijske knjižnice, kot se je včasih imenovala, in peči na drva, ki so jih pogosto tudi sami pomagali kuriti, so jo že zdavnaj ocenili za kakovostno. Pa ne zaradi kdo-ve-zakaj potrebnih in dragih potrdil, temveč zaradi prijaznosti in uslužnosti knjižničark in knjižničarjev ter kakovostne založenosti z viri znanja.

Čeprav se je knjižnica z leti spremenila in posodobila, je njena osnova ravno v naštetem. Vse to je že imela. Ima tudi nove prostore in kot je dejala direktorica, bo mogoče do konca leta 2013 njena obnova končno zaključena. Z novim prireditvenim in še nekaj prostori pa bo še v večji meri postala eno izmed pokrajinskih kulturnih osisč.

Knjižnica Mirana Jarca je omenjeno potrdilo dobila kot tretja slovenska tovrstna ustanova, njen pomen za območje in mesto pa sta včeraj poudarila domači župan Alojzij Muhič in sekretar Ministrstva za kulturo Stojan Pelko.

‹ nazaj

Galerija (4)

Klavdija Jerina Mestnik in Janez Bernart
Alojzij Muhič
Stojan Pelko
Filip Šijanec in Maja Remic

Komentarji (1)

11.2.2011Oceniuporabnik 
Ja, kulturnih ustanov tovrstni drago plačani certifikati in potrdila vsekakor ne uvrščajao v najvišji kakovostni razred. Tja pridejo s kakovostno kulturno ponudbo. In res je, uporabniki smo knjižnico že davno ocenili za kakovostno. Stojan Pelko pa bi bil vsekakor bolj zanimiv kot gost pogovora o filmu, knjigah, kulturi...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava