dolenjska

Zaradi širjenja nestrpnosti ovadba za lokalni radio

18.2.2011 | 14:00 | T. J. G.

Zaradi širjenja nestrpnosti ovadba za lokalni radio

Novo mesto - "Romi redno spremljajo internet in vidijo gonjo, ki je uperjena proti njim, zato so prestrašeni. S strahom se odpravljajo v trgovine, v šolo," je povedala občinska romska svetnica in podpredsednica Sveta romske skupnosti Dušica Balažek, ki je opozorila, da "regijska civilna iniciativa spodbuja nacionalistično uperjeno gonjo proti Romom, to pa spodbuja tudi lokalni radio, s čimer krši novinarski kodeks, ki je določen v zakonu o medijih." Skratka: proti radiu Krka bodo spisali kazensko ovadbo, Silva Mesojedca pa Balažkova poziva, da se javno opraviči ali prekliče zapisane izjave v pismu, za to ima en teden časa, sicer bo prav tako kazensko ovaden.

Dušica Balažek in Marjan Drvarič (Foto: T. J. G.)

Dušica Balažek in Marjan Drvarič (Foto: T. J. G.)

Balažkova je ostro demantirala pismo Silva Mesojedca (pismo v celoti objavljamo v priponki), predsednika civilne iniciative. Tako so sporne in po besedah Balažkove neresnične njegove trditve, da je župan preveč naklonjen Romom. "Moramo pohvaliti Muhiča, ki je edini župan, ki je začel reševati romsko problematiko in to ob bok z nami.Mesojedec je med drugim zapisal, da so Romi deležni podpor, ki jih ostali nikoli ne bodo prejeli, hkrati pa so sporne  tudi trditve, da Romi živijo v rezervatih, da Romi nimajo veliko izdatkov, da ne plačujejo stroškov, da naj bi Balažkova vedela o nekem izsiljevanju in še kaj.

"Z izjavo o scenariju, po katerem se lahko zgodi Ambrus, Mesojedec širi nestrpnost in sovraštvo ter poziva del občanov, da se zgodi še en ali še večji Ambrus," je prepričana Balažkova, ki Silva Mesojedca javno poziva, naj v enem tednu dokaže vse svoje trditve ali pa se opraviči Romski skupnosti Novo mesto, sicer bodo podali kazensko ovadbo.

Ovadba za radio Krka

In če je občinska romska svetnica pohvalila določene medije za korektno poročanje o nedavni tragediji v Zalogu in Drgančevju, ki so predstavili vse plati zgodbe, pa je okrcala Radio Krka."Ta javni medij je šel predaleč. Objavljajo nepreverjene informacije, nas obsojajo in obtožujejo, hkrati pa dovoljujejo, da ljudje objavljajo komentarje zoper romsko skupnost z izrazito žaljivo vsebino. Romska skupnost bo zato podala prijavo oziroma ovadbo pri varuhu človekovih pravic, tudi proti odgovornim na Radiu Krka."

Tudi predsednik Sveta romske skupnosti Slovenije Marjan Drvarič je dejal, da je nedopustno obsojati celotno romsko skupnost. "Naj se agresija in nestrpnost končata in naj posamezniki ne pridobivajo političnih točk na račun ubogih Romov," je povedal, Balažkova pa je za zaključek dodala: "Ne povečujmo sovraštva, naš cilj je, da nekoč, ne danes, morda niti čez leto ne, z roko v roki tako Romi kot lokalna skupnost stopimo čez most reke Krke."

Pismo Silva Mesojedca[.doc](29 kB)

‹ nazaj

Galerija (7)

romi0011
romi0012
romi0013
romi0014
romi0015
romi0016
romi0017

Komentarji (22)

18.2.2011OceniAnonika 
Ne vem, no ... bom rajši tiho!
18.2.2011OceniJan 
Škoda kakršnekoli besede. Kam gre ta svet. Ni čudno da med bogim delavskim ljudstvom vre.
18.2.2011Ocenijošk 
Radio Krka je edini medij, ki je odkrito spregovoril o romski problematiki.Treba je začeti pisati resnično stanje.zakaj ovijate vse v celofan, ko so problemi veliko hujši.Novinarji pojdite med ljudi, ki so žrtve ....pišite življenjske zgodbe in na pošten način!
18.2.2011Ocenimst 
Prav je da jih ovadijo. Kajti tak način poročanja (Rom gor, Rom dol, Rom je storil to ...) ne prispeva k reševanju problematike. Vsakršno nacionlistično posploševanje je zelo zelo nevarno početje. Ljudje to radi in hitro sprejmejo in hitro postanejo del primitivne črede. Pristojni pa! Se mislite kdaj zares in premišljeno lotiti romske problemtike? Na voljo imate represivne , zakonodajne, izobraževalne ... in vse mogoče organe!
18.2.2011Ocenijuže 
"Ne povečujmo sovraštva, naš cilj je, da nekoč, ne danes, morda niti čez leto ne, z roko v roki tako Romi kot lokalna skupnost stopimo čez most reke Krke." GTO NE BO MOŽNO NIKOLI!!!
18.2.2011OceniMatija 
Vse skupaj je napisano bolj v stilu tistega vica, ko nekoga obtožujejo kraje in pravijo, da imajo dve priči, ki sta to videli. Taisti pa odgovori, da ima tri, ki ga niso videle.
18.2.2011OceniMatija 
Meni pa dveh komentarjev niso objavili. Ali je DL nestrpen, diskriminatoren do mene?
18.2.2011Ocenišvabo 
moj komentar na vse to je hvala bogu da sem v tujini in bog nedaj da se bom moral vrniti nazaj v slovenijo...in če me kdo vpraša v tujini iz kje prihajam prvo razložim da me je sram in povem realno stanje v državi....legia patria nostra!!!
18.2.2011Ocenijani 
ne komenterajte, kajti v nasprotnem primeru do ovaden še Dolenjski list!!!
18.2.2011OceniToni 
"Romi redno spremljajo internet" sigurno ga plačujejo in imajo vse legalno. In končno se je obrnilo, lovec je postal žrtev :)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava