FOTO: Rastočo knjigo pospremili z literarnin večerom

20.2.2011 | 07:10

Frenk Štamfelj (Foto: M. L.)

Frenk Štamfelj (Foto: M. L.)

Velike Brusnice - V osnovni šoli Brusnice so poskrbeli, da so se zimske počitnice začele s kar najlepšimi občutki učencev in učiteljev, a tudi staršev, saj so 17. februarja odprli brusniško rastočo knjigo in temu dodali še srečanje literatov brusniške doline.

Slavnostni govornik je bil Igor Teršar, direktor javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Z leve: Albina Luzar, Miha Rukše, Frenk Štamfelj, Peter Golob, Jasna Pavlin, Neja Luzar in Evgenija Burger.

Z leve: Albina Luzar, Miha Rukše, Frenk Štamfelj, Peter Golob, Jasna Pavlin, Neja Luzar in Evgenija Burger.

Udeležence je pozdravil tudi Janez Gabrijelčič, ki ga je tudi Teršar ta večer imenoval idejni oče projekta rastoča knjiga. »V zgodovini nismo imeli velikih vojska, imeli pa smo ljudi znanja,« je rekel in poudaril, da tudi rastoča knjiga simbolizira znanje in kulturo, ki naj v lepem povezujeta svet.

Rastoča knjiga po njegovem tudi Brusnice povezuje s svetom.

Na literarnem večeru so nastopili Evgenija Burger, Peter Golob, Albina Luzar, Neja Luzar, Jasna Pavlin, Miha Rukše in Frenk Štamfelj. Voditelja Matej Luzar in Špela Terkov sta brala pesmi Ivana Perhaja in Toneta Srebrnjaka, Eva Gazvoda je deklamirala Štamfljevo, dedkovo, pesem. Med ustvarjalci iz teh krajev so omenili še Cvetko Kocjančič, ki živi zdaj v Kanadi in pokojnega Franca Luzarja, ki je med drugim napisal kroniko vasi Gabrje.

Da je literarni večer dobil k recitacijam še dodatek, so poskrbeli že omenjena Peter s citrami in Frenk s trobento ter šolski pevski zbor pod vodstvom Lučke Pavlin. Nastopili sta tudi Anja Avbar in Tina Nosan, in sicer z dramskim prizorom o Prešernovi neuslišani ljubezni, ki sta ga napisali sami.

Ravnateljica Jasmina Hidek, ki je poudarila, da je zelo vesela, se je zahvalila za ustanovitev rastoče knjige v OŠ Brusnice.

Ravnateljica Jasmina Hidek.

Ravnateljica Jasmina Hidek.

Brusniška šola je doslej izdala 4 knjige, med temi tudi slovar narečnih besed, katerega avtorici sta Milena Jaklič in Darja Šinkovec.

Organizira tudi likovne kolonije, ki jih je tukaj pred leti vpeljal takratni ravnatelj Jože Jazbec, ki se je tudi udeležil otvoritve brusniške rastoče knjige.

Slike z likovnih kolonij so doslej krasile šolsko avlo. Zdaj so jih zamenjali z drugimi, katerih avtorica je Kristina Turk, po domače Moharjeva Ivanka iz Brusnic.

Prireditvi je sicer prisostvovalo veliko tukajšnjih domačinov; med gosti sta bila tudi prejšnji ravnatelj Anton Dragan in Miha Japelj.

M. L.

Galerija

Komentarji (1)

21.2.2011OceniMarija 
Odlična prireditev! Vse čestitke organizatorju za nepozaben večer!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava