glasba

Republiško tekmovanje mladih glasbenikov letos na Dolenjskem

10.3.2011 | 16:00 | STA

Glasbena šola Krško (Foto: R. B.)

Glasbena šola Krško (Foto: R. B.)

Drago Gradišek (Foto: R. B.)

Drago Gradišek (Foto: R. B.)

Franci Okorn (Foto: R. B.)

Franci Okorn (Foto: R. B.)

Krško - V glasbenih šolah v Krškem, Novem mestu, Brežicah in Mariboru bo med 14. in 24. marcem potekalo 40. republiško tekmovanje mladih glasbenikov Temsig. Tekmovanje, ki predstavlja osrednji dogodek delovanja glasbenih šol na vseh ravneh izobraževanja, je zveza glasbenih šol letos preselila na Dolenjsko in v Posavje, kjer bo ostalo še naslednji leti.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Krškem povedal ravnatelj tamkajšnje glasbene šole Drago Gradišek, bo na sporedu tekmovanja, ki ga Zveza slovenskih glasbenih šol prireja s sodelovanjem območnih glasbenih šol, deset disciplin. Te obsegajo harmoniko, rog, trobento, pozavno, tubo, evfonij, tolkala, komorne skupine z godali ter kitarski in klavirski duet.

Po besedah sodelavca tekmovanj in nekdanjega dolgoletnega ravnatelja Srednje glasbene in baletne šole v Ljubljani Francija Okorna bodo z letošnjim tekmovanjem obeležili tudi 40. obletnico tovrstnih prireditev, ki so mladim glasbenikom in njihovim učiteljem pomembna spodbuda za nadaljnje delo.

Najbolj nadarjeni glasbeniki dobijo s takšnimi predstavitvami večje možnosti za umetniško uveljavitev in kritično presojo lastnega znanja. Po Okornovih besedah so tekmovanja Temsiga odprla pot mnogim danes uveljavljenim slovenskim glasbenikom, od Irene Grafenauer do Eve-Nine Kozmus.

Po podatkih Zveze slovenskih glasbenih šol bodo strokovno žirijo 40. Temsiga sestavljali uveljavljeni domači in tuji glasbeni pedagogi, tekmovanje pa bodo konec meseca zaključili s koncerti prvonagrajenih udeležencev. Priredili bodo še slavnostne koncerte v Kulturnem domu Krško, Slovenski filharmoniji v Ljubljani in kazinski dvorani SNG v Mariboru.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava