Bombašem tokrat zapor, pritožbe na Vrhovno sodišče

17.3.2011 | 12:50

Janez Schuller - za poskus umora in dva umora - enotna kazen 30 let zapora. (Foto: T. J. G.)

Janez Schuller - za poskus umora in dva umora - enotna kazen 30 let zapora. (Foto: T. J. G.)

Ljubljana - Slabih šest let od umora dveh Romkinj v Dobruški vasi in bombnega napada v romskem naselju Brezje, ko je bila poškodovana ena Romkinja, smo bili danes priča že četrti sodbi bombašem, tokrat obsodilni. Janez Schuller je bil obsojen na 30 let zapora, Leon Podlogar na 20 let zapora, Branko Žižmond Souissi pa na 8 let in 3 mesece zapora. Njihovi zagovorniki so že napovedali pritožbe na Vrhovno sodišče.

Leon Podlogar - za dva umora 20 let zapora. (foto: T. J. G.)

Leon Podlogar - za dva umora 20 let zapora. (foto: T. J. G.)

Višje sodišče je ocenilo, da je dovolj dokazov za obsodilno sodbo, k razjasnitvi okoliščin niso pripomogli le materialni dokazi, pač pa med drugim tudi prepričljiv Žižmondov zagovor, ki je povedal, kdo vse je bil zraven, kar je senat kot omilitveno okoliščino upošteval pri odmeri kazni pri Žižmondu, prepričljiv pa je bil tudi Podlogar, ki je sicer vmes svoj zagovor spremenil. Podlogar in Žižmond sta oproščena plačila stroškov, medtem ko bo moral tretjino stroškov plačati Schuller.

Senat Višjega sodišča pa ni sledil predlogu tožilstva po priporu za Žižmonda in Schullerja, saj ni razlogov za begosumnost.

Branko Žižmond Souissi - 8 let in 3 mesece zapora. (foto: T. J. G.)

Branko Žižmond Souissi - 8 let in 3 mesece zapora. (foto: T. J. G.)

Višje sodišče je Janeza Schullerja za poskus umora obsodilo na 12 let zapora, za vsak umor po 30 let zapora in za orožje 1 leto zapora – enotna kazen je torej najvišja možna kazen v Sloveniji – 30 let zapora.

Leon Podlogar je za dva umora dobil za vsakega 15 let zapora, enotna kazen je 20 let zapora.

Branko Žižmond Souissi, oče petletnega otroka, pa je za poskus umora in posedovanje orožja dobil enotno kazen 8 let in tri mesece zapora.

Prvo sojenje

Na novomeškem okrožnem sodišču so trojici sodili trikrat. Prva sodba je bila izrečena že septembra 2006, ko je novomeško sodišče po kar 26 obravnavah Schullerja in Podlogarja obsodilo na 30 let zapora, Žižmonda na deset let in deset mesecev zapora, Darijana Revinška in Ludvika Praznika, ki naj bi naročila napada, pa je sodišče oprostilo.

Oprostilni sodbi je Višje sodišče potrdilo, zavrnilo pa je vse tri obsodilne sodbe in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Isti senat je v drugo trojico oprostil.

Drugo sojenje

A novomeški okrožni državni tožilec se je zaradi zmotne ugotovitve dejanskega stanja pritožil in pritožbo je obravnaval sodni senat Višjega sodišča v Ljubljani, ki je razveljavil sodbo in zadevo s tremi obdolženimi vrnil v ponovno sojenje na novomeško okrožno sodišče. Tožilstvo je tudi na ponovljenem sojenju vztrajalo pri že znanih obtožbah: Schullerja in Žižmonda je obtožba bremenila poskusa umora 6. maja 2005 v Žabjaku: avto je vozil Žižmond, bombo je odvrgel Schuller, ki pa je okno zgrešil, tako da je bomba eksplodirala pod oknom in kljub temu ranila Lucijo Brajdič, ki je spala pod oknom.

Schuller in Podlogar sta drugemu vzela življenje 3. junija 2005, ko je Podlogar s Hondo civic pripeljal v romsko naselje Dobruška vas, smrtonosno bombo pa je skozi okno ene od hiš odvrgel Schuller. Obtožba je Žižmonda bremenila tudi kaznivega dejanja nedovoljenega prometa z orožjem, v tem delu pa je tokrat senat Žižmondu izrekel pol leta zapora.

In tretje sojenje

Na tretjem sojenju so bili vsi trije zaradi pomanjkanja dokazov oproščeni kaznivega dejanja umora in poskusa umora. Tožilstvo se je na sodbo pritožilo, saj je prepričano, da gre za zaključen krog indicev, ki govorijo o krivdi vseh treh. Višje sodišče je sodbo razveljavilo, v ponovljenem sojenju pa vse tri spoznalo za krive.

T. J. G.

Komentarji (5)

18.3.2011Ocenixxxx 
z roko pravico se ni za igrati
18.3.2011Oceniyyyy 
Itak bodo oproščeni
18.3.2011OceniJanez 
Kaj je pa s Praznikom? Oproščen? Nekdo je naroču umor. Ne bodo iskal motiva?
19.3.2011Ocenimrhovinar 
NATO jih takoj zaposli kot poklicne vojake. Še Jelušićka bi bila vesela takšnih specialcev.
21.3.2011Ocenikren 
Ja mrhovinar pa takoj jih poslat v Bala baluk,Bala morgab ali pa Šindad pa vsakmu škatlo bomb tam je dost dela,sam mislim,da bi kr kmal zaklučl in počakali na mestu hahahahaKje so pa sedaj tile iz G7 aaaaaa?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava