kultura

Kaj bi bila Sevnica brez svojega gradu?

16.4.2011 | 10:40 | Besedilo ni foto: A. K.

Grad Sevnica je končno dočakal tudi svojo monografijo.

Grad Sevnica je končno dočakal tudi svojo monografijo.

Oskar Zoran Zelič je imel pri nastajanju knjige več vlog. Je namreč njen urednik, hkrati pa je tudi avtor večih v monografiji objavljenih prispevkov.

Oskar Zoran Zelič je imel pri nastajanju knjige več vlog. Je namreč njen urednik, hkrati pa je tudi avtor večih v monografiji objavljenih prispevkov.

Sevnica - Gotovo ne to, v kar se je razvila do danes. Vsaj tako je prepričan Oskar Zoran Zelič, urednik in soavtor monografije, ki nosi naslov Grad Sevnica. Vrsto let je moralo miniti, da je eden najpomembnejših kulturnih spomenikov v občini in hkrati eden pomembnejših srednjeveških in najbolj ohranjenih gradov na Slovenskem, dobil svojo knjigo. Edina samostojna predstavitev v obliki žepnega vodnika je bila namreč izdana pred štirimi desetletji.

Prvi zametki sinoči predstavljene monografije segajo v leto 2003, ko sta Zelič in žal že pokojni Jože Peternel v roke dobila zbirko obsežnega slikovnega gradiva iz zapuščine zadnje sevniške graščakinje Mathilde Arco - Zinneberg, še dodatno pa je njen nastanek vzpodbudilo dejstvo, da v vseh pogledih eden najpomembnejših gradov na Slovenskem ne premore dostojne predstavitve v knjižni obliki.

"Vsebine bodoče monografije sva zastavila kot prikaz gradu z vidika zgodovine, umetnostne zgodovine, arhitektur, krajinske arhitekture, konzervatorstva in naravoslovja. Za dosego tega cilja sva k sodelovanju povabila raziskovalce in pisce, od specialistov za posamezna zgodovinska obdobja in strokovna področja do tistih, ki sevniški grad že dobo poznajo ali pa so z njim in tukajšnjim okoljem tako ali drugače povezani," je pojasnil Zelič.

Svoje prispevke v knjigi so tako objavili umetnostna zgodovinarka dr. Vesna Bučić, biolog Dušan Klenovšek, umetnostna zgodovinarka dr. Simona Menoni, krajinska arhitektka Andreja Mihelčič, umetnostna zgodovinarka dr. Barbara Murovec, umetnostna zgodovinarka dr. Daša Pahor, akademski slikar in akademsko konzervator specialist mag. Viktor Povše, zgodovinar dr. Miha Preinfalk, raziskovalka lastništev številnih slovenskih gradov Lidija Slana, zgodovinar dr. Tone Ravnikar, arhitekt in umetnostni zgodovinar dr. Igor Sapač in raziskovalec sevniške zgodovine Oskar Zoran Zelič.

Knjiga, ki je izšla pod okriljem društva Trg Sevnica, šteje natanko 368 strani, poleg obširnega vsebinskega dela pa je bogata tudi s slikovnim gradivom. V njej je namreč kar 350 slik, ki prav tako vsaka za sebe govori zgodbo o enim najmarkantnejših slovenskih gradov. Sicer pa sta zelo dobro obiskano predstavitev knjige v dvorani Alberta Felicijana na Gradu Sevnica s svojima nastopoma popestrila Sinjo Jezernik v vlogi graščaka barona Inocenca Moscona in pevka, pravljičarka ter zbirateljica ljudskega izročila Ljoba Jenče.

‹ nazaj

Galerija (14)

IMG_0979
IMG_0982
IMG_0983
IMG_0986
IMG_0987
IMG_0988
IMG_0990
IMG_0992
IMG_0993
IMG_0999
IMG_1003
IMG_1004
IMG_1007
IMG_1010

Komentarji (2)

16.4.2011Ocenikorli 
občinarji bi drugje žrl
18.4.2011Ocenimarjetka 
Lepo. Čestitam. Samo naslovna fotografija knjige bi lahko bila lepša ali iz drugega zornega kota namesto reklame za kavarno, ki je večino zaprta.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava