dolenjska

Grozilno anonimno pismo in strah pred bombnim napadom

29.4.2011 | 15:10 | Besedilo in foto: L. Markelj

Dušica Balažek, Liljana Grm in Milan Novak z otrokom na novinarski konferenci v Novem mestu.

Dušica Balažek, Liljana Grm in Milan Novak z otrokom na novinarski konferenci v Novem mestu.

Novo mesto, Dobruška vas - Danes popoldne je podpredsednica Sveta romske skupnosti in novomeška romska svetnica Dušica Balažek v Hostlu Situla sklicala izredno novinarsko konferenco. Za to jo je prosila romska družina Novak iz Dobruške vasi v škocjanski občini, ki se je pred nekaj dnevi nanjo obrnila po pomoč, saj je na dom prejela anonimno grozilno pismo, zaradi katerega se počuti še bolj ogrožena kot sicer.

Milan Novak kaže anonimno grozilno pismo, v katerem mu nekdo grozi, da se mu bo maščeval, da mu bo odrezal ušesa, jezik, roko...

Milan Novak kaže anonimno grozilno pismo, v katerem mu nekdo grozi, da se mu bo maščeval, da mu bo odrezal ušesa, jezik, roko...

Milan Novak, predstavnik Romov v tem naselju, in njegova partnerica Liljana Grm pravita, da se, odkar so pred kakim mesecem dni javnost preko medijev opozorili na nevzdržne bivalne razmere pri njih, zlasti zaradi pomanjkanja pitne vode, pritiski na njuno družino še stopnjujejo. Nekateri vaščani Dobruške vasi so prišli v naselje opozorit Rome, da nekateri občani pripravljajo nov bombni napad nanje, saj jih želijo za vedno pregnati iz naselja.

"Kdo nam je to povedal, ne bomo povedali, policija pa za ta imena ni zainteresirana," je na novinarski konferenci dejala Liljana Grm, mati dveh otrok, ki pravi, da se počuti zelo ogroženo in živi v strahu.

Ravno tako pa tudi ostali Romi v naselju. A policija jim po njihovem mnenju ne nudi nobene opore in varnosti, na njihove klice se ne odziva resno oz. prepozno. Kot je povedal Milan Novak, so vse glasnejše govorice o vnovičnem bombnem napadu na njihove Rome, ki naj bi ga naročila občina Škocjan, "a to nam pravijo drugi, mi jih ne obtožujemo," dodaja.

Liljana Grm je bila pred mikrofoni novinarjev zelo zgovorna.

Liljana Grm je bila pred mikrofoni novinarjev zelo zgovorna.

Na te zelo resne obtožbe župan občine Škocjan Jože Kapler odgovarja zgroženo: "S tem občina nima nič, nad takimi izjavami sem milo rečeno zgrožen. Kar se tiče grozilnega pisma, naj vse skupaj raziščejo organi pregona."

Dodaja še, da v zadnjem času nima nobenih informacij o kakšnih nesporazumih in sporih med Romi in bližnjim prebivalstvom. "Zdi se mi, kot da se skuša vsiliti neko čudno vzdušje. Občina je ravno pred kratkim resno pristopila k reševanju romske problematike, predvsem gre za izboljšanje bivalnih razmer. V naselju smo organizirali čistilno akcijo, na novoustanovljeni romski komisiji pa smo se dogovorili, da Romi od petih hiš, ki imajo vodovod, pripeljejo vodo v svoj dom in jo seveda plačajo. Pripravljamo tudi različne delavnice," je še povedal Kapler.

Več o grozilnem pismu in dogajanju v Dobruški vasi v prihodnjem Dolenjskem listu.

‹ nazaj

Komentarji (2)

30.4.2011Ocenivika.lozar@gmail.com 
Težko komentiram vse to z grozilnim pismom, vendar se ne morem znebiti vtisa, da je to zraslo na romskem zelniku. Tudi oni se modernizirajo in na široka vrata vstopajo v globalizacijo. Žal so po drugi strani prepočasni v svojih prizadevanjih za izboljšanje lastnega položaja v naši družbi. Sredstva za urejanje razmer niso v sorazmerju z njihovo voljo pričeti drugače in z lastno močjo.
4.5.2011Ocenine jeverni Tomaž 
Če objavite tale moj komentar ali pa ne! Jaz temu ne verjamem! Če mu je kdo res poslal to pismo, se pa ne čudim! Če bi imeli tudi Romi dolžnosti, ne samo pravice, bi bilo temu čisto drugače! Zakaj so za pomoč prosili ravno ga. Balažek? Jaz bi se s tako stvarjo obrnil na policijo!!!!! Če jih je strah, se naj pa odselijo, to je čisto enostavno! Zanimivo, župan pripoveduje, da se zavzema za njih, oni pa pravijo, da jim pripravljajo bombni napad. Tako se ti zahvalijo. Mogoče pa samo Romi skrbijo, da se kaj tudi v naši občini dogaja. Saj če ni kaj dobrega za povedat, naj bo saj slabo, glavno, da se piše in govori. :-)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava