kultura

Umrl je Henrik Burkat Henček

6.5.2011 | 16:45 | Toni Gašperič

Henrik Burkat Henček (Foto: arhiv Dolenjskega lista)

Henrik Burkat Henček (Foto: arhiv Dolenjskega lista)

Foto: arhiv Dolenjskega lista

Foto: arhiv Dolenjskega lista

Novo mesto - Dolenjci so bili ponosni nanj, vsi pa smo ga radi poslušali. Nekaj desetletij nas je navduševal, razveseljeval in nas razvajal z dobro narodno - zabavno glasbo. Slišati ga je bilo na nešteto veselicah, po radijskih valovih, po televiziji, izdal pa je tudi več plošč, kaset in zgoščenk.

Poznali so ga tudi številni Slovenci po Evropi, Kanadi, Ameriki in Avstraliji, saj jih je večkrat obiskal in jim s pesmijo prinesel delček domovine, ki so jo morali zapustiti in po kateri so hrepeneli.

Henček je bil pravi ljudski muzikant: preprost, razumljiv, dostopen, bil je duhovit, a hkrati pretanjen opazovalec in zapisovalec človeških želja, tegob, iskanj - zato smo ga imeli lradi.

Odšel je za vedno, zapustil pa nam je pesmi, ki bodo še dolgo živele med Slovenci, pa naj ti bivajo doma ali kje zunaj naših meja. Na zadnjo pot ga bomo pospremili v nedeljo, 8. maja, ob 15. uri. Počival bo na pokopališču ne daleč od doma v Gorenjih Kamencah.

‹ nazaj

Komentarji (6)

6.5.2011Ocenifrajtoni 
Henrik, Počivaj v miru, naj ti bo lahka dolenjska zemlja! Lepo zapuščino si nam pustil! Hvala ti!
7.5.2011Ocenidelavec 
Slava mu! Naj počiva v miru. K narodno zabavni glasbi res je veliko doprinesel. Še posebej je lepo vključil saksofon.Nikoli te ne bomo pozabili.Svojcem izrekam sožalje.
7.5.2011OceniJan 
http://www.youtube.com/watch?v=WvDy5emPjdA
8.5.2011OceniPeter-2 
Dragi prijatelj, počivaj v miru v zemlji slovenski, katero si tako rad imel. Tvoja glasba nas bo vedno nate spominjala, ne bomo te pozabili! Svojcem moje res iskreno sožalje!
8.5.2011Ocenirajko 
henček ni umrl ,on bo živel večno
9.5.2011OceniSteve Angel Cafuta 
Hencek, You were a true entertainer and a great man. It was a pleasure knowing you. You will be missed but you're music will live on!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava