FOTO: Jezikova nedelja na Bohorju

9.5.2011 | 06:30

Razstavljene izdelke ni krasila le izvirnost, ampak so bili tudi zelo aktualni in družbeno kritični ...

Razstavljene izdelke ni krasila le izvirnost, ampak so bili tudi zelo aktualni in družbeno kritični ...

Oče in sin, Urban in Branko Uduč, sta slavila v kategoriji najtežjih jezikov.

Oče in sin, Urban in Branko Uduč, sta slavila v kategoriji najtežjih jezikov.

Obiskovalci - po besedah organizatorjev se jih je zbralo okoli 800 - so uživali v dobri hrani, pijači in seveda družbi.

Obiskovalci - po besedah organizatorjev se jih je zbralo okoli 800 - so uživali v dobri hrani, pijači in seveda družbi.

Bohor - Čeprav pregovorno velja, da s(m)o ponavadi ženske  tiste, ki s(m)o ob različnih priložnostih - ponavadi s strani moškega spola - napadene zaradi domnevno predolgega jezika, pa je tudi tokratna Jezikova nedelja dokazala, da temu ni tako. Vsaj tako bi lahko sklepali po rezultatih tradicionalne prireditve, ki poteka pod okriljem Planinskega društva Bohor s Senovega. Tako nagrado za najdaljši, kot tudi za najtežji jezik, sta namreč včeraj domov odnesla moška, ženske pa s(m)o svojo čast ubranile v kategoriji izvirnosti.

Šalo na stran, tekmovalci seveda niso na ogled postavili svojih jezikov, ampak so bili predmet ocenjevanja svinjski in goveji. Tako kot običajno je komisija, ki so jo sestavljali Ivica Gošek, Božo Kosalec in Miroslav Mikeln, ocenjevala jezike v treh kategorijah, skupno pa jih je bilo 15. Poleg meril, kot so teža, dolžina in inovativnost, je bil najpomembnejši kriterij užitnost, saj so člani komisije tekmujoče izdelke tudi pokusili.

In kdo je imel letos najtežjega oziroma najdaljšega? V prvi kategoriji je največji pokal za 2,15-kilogramski jezik domov odnesel Urban Uduč,  za njim pa sta se uvrstila še Branko Uduč z 2,10 kg težkim jezikom in Cveto Jeler, katerega jezik je bil težak 2,02 kg. Z žensko konkurenco je z najdaljšim jezikom, ki je meril kar 70,5 centimetra, v drugi kategoriji pometel tudi Primož Klavžar, ki sta mu sledili na 2. mestu Špela Klavžar s 70 cm dolgim jezikom, na tretje pa se je zavihtela Ivanka Požun s 35,5-centimetrskim jezikom.

Največ pozornosti obiskovalcev pa je kot vedno pritegnila izvirnost narejenih aranžmajev iz jezikov. V tej kategoriji je letos ponovno slavila večkrat zmagovalka Dragica Cerjak, ki je iz jezikov upodobila prav bohorsko planinsko kočo. S svojima idejama pa sta komisijo navdušila tudi drugouvrščena Magda Glas, ki je upodobila knapovskega škrata, in Jakob Colarič, ki se je na tretje mesto uvrstil z upodobitvijo starejše planinske koče, katero je izdelal ob pomoči stare mame.

Lepo vreme, ki je zdržalo vse do konca prireditve, je tudi letos privabilo množico obiskovalcev, ki so na 896 metrov visoki Bohor prišli peš, z avtomobilom, štirikolesniki, na konjskem hrbtu ali pa so nanj prikolesarili. Da se je prijetno druženje nadaljevalo tudi po koncu uradnega dela, pa so z glasbo in petjem poskrbeli Brodniki.

Besedilo in foto: A. K.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava