Slovo priljubljenega župnika Janeza Turineka

1.8.2011 | 12:40

Slovo priljubljenega župnika  Janeza Turineka
Slovo priljubljenega župnika  Janeza Turineka

Artiče - Včeraj se je s poslovilno sveto mašo, ki jo je še zadnjič daroval v cerkvi Sv. Duha v Artičah, kjer je deloval kot dušni pastir nekaj zadnjih let, od svojih faranov poslovil Janez Turinek. Širša javnost ga je bolje spoznala pred časom v TV oddaji Piramida, kjer je pogumni župnik iz Artič vnesel povsem nov veter v razumevanje vere in cerkve nasploh.

Da pa je bil njegov doprinos v Artičah res velik, dokazujejo vidni zunanji dosežki. Med ostalim je skoraj končana obnova župnišča, urejeno je športno igrišče, uredili so cerkveno notranjost in podobno.

Še veliko večji je bil pomen artiškega Janeza, kot so mu rekli, na duhovnem področju, kjer je v kraju spet povezal krajane, njegove maše so bile številčno obiskane, da pa o delu in animaciji z mladimi niti ne govorimo.

Kar dolg bi bil seznam vseh aktivnosti, ki jih je ponudil mladim in tudi ostalim, se z njimi veselil, delil mnoge trenutke in prevozil tisoče kilometrov in prehodil mnoge planinske poti. Mnogim je bil kot oče, družaben in odprt župnik, ki je znal prisluhniti kraju in ljudem, a hkrati tudi strog, če je bilo treba, je povedal v svojem nagovoru faranom.

» Bil sem malce odštekan župnik, kajne ?« je v dejal šali in nadaljeval , »želel sem vnesti nekaj novega, zato tudi pesmi skupine Abba denimo niso bile redkost pri mašah v Artičah.«

Razumljivo, da je bila ob vsem tem sicer kar prostorna artiška cerkev mnogo pretesna za vse, ki so se želeli še zadnjič posloviti od priljubljenega župnika. »Bog mi je namenil novo pot, nove izzive,« je dejal Janez Turinek, »odhajam v Francijo, kjer bom prevzel tako kot v Artičah (vodil je še sromeljsko faro, op. p.) dve župniji, le veliko večji.«

Odslej bo s svojimi pridigami navduševal vernike v Parizu. V Artičah je pustil globok in močan pečat, ki so ga in ga bodo še ljudje znali še kako ceniti in spoštovati.

Davor A. Lipej

Galerija

Komentarji (42)

1.8.2011—   (5)   (5)   Ocenidelavec 
Kako lepo bi bilo pri nas, če bi bili vsi duhovniki takšni. S svojim zgledom je navduševal mlade, spodbujal k sodelovanju pri sv. mašah. Pohvalno. Razumel je tudi vse ostale, jih spodbujal in tolažil kadar so bili tolažbe potrebni. Ostanite takšni še naprej, saj vas ljudje potrebujemo.V teh težkih časih je vsak pozitiven človek vreden več kot tisoč materialnih stvari. Vse dobro še naprej.
1.8.2011 3   (5)   (2)   Oceniblic 
Zadnji čas da je odšel!!! Takšnih župnikov farani ne maramo! Vse mu je bilo pomembnejše od tistega za kaj je bil tu
1.8.2011–1   (0)   (1)   OceniKar drug 
Svojo kulturo kažeta blic in poki, pa saj nista resna . Pokiju je važen metliček Metliček,metliček,Metliček,metliček Metliček............................ No blic zakaj pa naj bi bili , če ne zato kar so. Mogoče vam ne dajo odveze?
1.8.2011–1   (3)   (4)   Ocenikren 
Če bi bili vsi župniki vsaj malo podobni Janezu, bi cerkev imela veliko več vernikov. Janez car uživaj v Franciji.
2.8.2011–1   (3)   (4)   Ocenisončnica 
Popolnoma se strinjam z delavcem. Marsi kje je tako, da bi si želeli takega župnika, kot pravi kren. Pa smo ga tudi že imeli, vendar so nam ga "vzeli", zato je še toliko bolj "smotano", ker veš, kako je to občutiti, ko te zna en sam človek povezati v tako skupnost in še bolj "smotano" je to, ko prav tako vemo, kako je, ko dobiš v župnijo takega župnika, ki zna prav vse to "politično" razdreti! G. Janezu pa vse lepo na novih poteh, pa čeprav tako daleč stran od Slovenije.
2.8.2011–1   (1)   (2)   Ocenimuftija 
Alah aghbar!!!!!!
2.8.2011–1   (1)   (2)   OceniJan 
Ti si neumen do konca. Upam da admin te idiotske komentarje pobriše.
2.8.2011–2   (1)   (3)   Ocenilevičar 
Jan, zakaj ste tako gorki na "konstruktivno razpravo", ki vam ni po godu.Spomnite se grdobij, ki jij pišete in ste v vseh komentarjih zelo strupen.Tudi v partizanih je bil kakšen pošten in zaveden duhovnik in so ga vsi sprejemali (razen domobrancev, ki so itak domači izdajalci).Temu župniku, ki ga farani spoštujejo, vsa čast ! Vam, Jan, nova črna pika (drugič dobite dvojne).
3.8.2011–1   (3)   (4)   OceniRok 
Župnik za ljudi je ta Turinek. Na pravi način zna plasirati pridigo, pa tudi za mlade je car. Po tem, ko smo imeli v Artičah težave s prejšnjim župnikom - pedofilom, je bil on prava nagrada za farane. Janez, uživajte še naprej v vašem delu. Radi smo Vas imeli med nami. HVALA!
3.8.2011—   (3)   (3)   OceniPetra 
Blic, vidi se, da si kreten. Pišeš kar nekaj na pamet. Poglej si fotografije. Cerkev je bila polna. Očitno, da je bil zelo priljubljen.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava