kronika

V kliničnem centru umrl močno podhranjen 10-mesečni otrok

10.8.2011 | 19:55 | STA/ B. B.

V kliničnem centru umrl močno podhranjen 10-mesečni otrok

Mirna Peč - V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je včeraj umrl 10-mesečni otrok iz okolice Mirne Peči. Po poročanju Radia Krka je bil otrok močno podhranjen, saj naj bi pri 10 mesecih starosti tehtal le 3,5 kg. V UKC so za STA potrdili, da je otrok umrl, več pa zaradi varstva osebnih podatkov niso razkrili.

Za omenjeni radio je novico potrdil predstojnik Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Ivan Vidmar. Kot je povedal, so močno podhranjenega otroka v torek iz novomeškega zdravstvenega doma prepeljali v Ljubljano. Poleg tega je dodal, da je otrok umrl zaradi šokovnega stanja in sepse oz. zastrupitve krvi. Več pa bo pokazala obdukcija, poroča portal.

Radio Krka še poroča, da naj otrok ne bi imel zdravniškega kartona oz. zdravstvene kartice, kar pomeni, da ni bil vpisan v knjigo rojstev.

Na Policijski upravi Novo mesto so za STA potrdili, da so bili v torek obveščeni "o slabem zdravstvenem stanju otroka, ki je istega dne v večernih urah v bolnišnici umrl".

Dodali so, da je preiskovalna sodnica izdala odredbo za izdelavo izvedenskega mnenja o smrti otroka, ki ga opravljajo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Izsledki bodo predvidoma znani v naslednjih dneh. Novomeški kriminalisti medtem ugotavljajo okoliščine, zbirajo obvestila in o ugotovitvah obveščajo pristojno tožilstvo, so še zapisali.

Kot poroča Radiotelevizija Slovenije naj bi bila oba starša umrlega dojenčka visoko izobražena, da z njunim najmlajšim, šestim otrokom, nekaj ni v redu, pa naj bi zdravstveno službo obvestili sorodniki.

‹ nazaj

Komentarji (9)

11.8.2011Ocenikr eden 
Kako je možno v današnjem času imeti otroka, ki nima urejenega zdravstvenega varstva? Nekaj ne štima. Kje so socialne ustanove, da tega 10 mesecev niso vedele? Nehajmo se prosim sprenevedat, saj kaj takega vendar ni mogoče. In kako živi preostalih pet otrok? Imajo ti urejeno zdravstveno varstvo, vso potrebno oskrbo doma, ali hodijo v šolo? Če so otroka peljali k zdravniku na prigovarjanje patronažne službe je ta očitno družino poznala. Zakaj ni kontaktirala s pristojnimi organi že prej, saj je očitno primer poznala.Hudo žalostno in narobe, da se kaj takega lahko zgodi..
11.8.2011Ocenimimgrede 
Kako je to grozno!! Eni se trudijo in matrajo, da bi lahko dobili otroka nekateri pa tako delajo z njimi! Grozota kaj se to dogaja, upam da bodo starši ustrezno kaznovani in otroci pristali v normalni družini
11.8.2011OceniJanez 
Žalostno, toda resnično. Obema intelektualcema pa v premislek!
11.8.2011Ocenijozica 
A so tole Romi? Ker skoraj ne morem verjet, da se kaj takega lahko zgodi...
11.8.2011Ocenijožek 
Jožica, ti pa si ena cvetka. Kar si napisala, ne le da je čist mimo, žaljivo, nesramno. Zakaj nisi kar napisala: A so tole Gorenjci, a so tole Kitajčki??? Budala jedna. Najprej počakaj na izsledke obdukcije, ne pa da se vnaprej obtožuje, potem pa najdi še en primer, ko je zaradi zanemarjanja umrl romski otrok, potem pa piš te nebuloze.
11.8.2011Ocenimiha 
Jožica ti si res ena primitvna "kmetica"
11.8.2011Ocenidelavec 
Zakaj pišete žaljive besede, ko pa to ni potrebno. Res pa je, da je tukaj nekdo primitiven. In sicer starši otroka pa tudi ustanove, ki naj bi preverjale problematične starše. Kako more zavod za socialno delo dopustit, da se to dogajajo takšne stvari. Ne se zgovarjat, da niste pristojni za to, da nimate ljudi kateri bi šli lahko kdaj tudi iz pisaren in preverili kaj se otrokom dogaja. Saj družina ni od včeraj, če je imela šest otrok. Hudo žalostno in nesprejemljivo je to. Pa še nekaj o Romih. Kolikor jih poznam vem, da za majhne otroke lepo poskrbijo. Res so malo umazani, druge sile jim pa ni. Gotovo pa ne delajo tako, kot starši v navedenem primeru. Tudi naučijo jih, da se znajo preživljati, pač na njim znani način. Edini problem nastane ko je otroka potrebno poslati v šolo.
11.8.2011Ocenipadli na izpitu 
Kje je od otroka rojstni list? Kdo je že pristojen za njegovo izdajo?Kdo je vodil izobraževanje staršev pred rojstvom otroka? Kdo izdaja dovoljenje oz. mnenje glede izpolnjevanja rojstva otrok doma brez ustrezne zdravstvene oskrbe? Kdo bdi nad zakonsko obveznim cepljenjem otrok? Kdo je pri tem odgovoren za zatiranje nalezljivih bolezni? Kje je zdravstveni karton in ostali zdravstveni dokumenti? Kdo je že odgovoren v naši državi za vzgojo izobraževanje? Kateri represivni organi so odgovorni glede zanemarjanja otrok ter glede ostalih kršitev iz naslova obveznosti staršev? Čemu plačujemo javne storitve in čemu služijo naslednji zavodi: 1. Zdravstveni dom , 2. Center za socialno delo , 3. Upravna enota, 4. Policija, 5. Tožilstvo, 6. Sodišče, 7. Zavod za zdravstveno varstvo, 8. druge zdravstveno-psihiatrične ustanove, 9. sosedje in ostali ljudje, ki poznajo razmere, 9. ter če hočete cerkev in ostale nevladne institucije. In kdo bo odgovarjal za smrt človeka? Protipravna posledica je torej natopila in nekdo je kriv za njo naklepoma ali iz malomarnosti? Na potezi je pravna država, ki mora v bodoče s svojimi ukrepi preprečiti tovrstne dogodke. V državi hlapcev si žal nihče ne upa s prstom javno pokazati na krivca, ki se skriva za avtoriteto moči.
12.8.2011Ocenidelavec 
padli na izpitu popolnoma se strinjam s teboj. Pri nas se ne ve kdo pije, kdo plača. Če je to še normalno! Imamo vse ustanove , ki naj bi skrbele in jih plačujemo zato, da se kaj takega (in marsikaj drugega) ne bi dogajalo. Potem se pa izkaže, da so službe samo zato, da dobivajo plače.Ko bi morale kaj storit, se sprenevedajo do skrajnosti. Celo inšpektorji niso pristojni za nič, ne vem kako lahko vsak mesec mirno vzamejo plačilo za svoje nedelo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava